Právě čtete

Jak vybrat dobrou lahev pod stromeček, i když alkoholu moc nerozumíte?

2484  
Sdílet: 

Jak vybrat dobrou lahev pod stromeček, i když alkoholu moc nerozumíte?

Dobrá kniha nebo dobrá láhev to jsou dva dárky, které potěší snad úplně každého dospělého. A vzhledem k tomu, že vybrat tu správnou knihu je kumšt, podíváme se na to, jak vybrat ten správný alkohol, který obdarovanému udělá radost a nebude na něj sedat v domácím baru prach. S naším průvodcem to zvládne i alkoholem nepolíbený abstinent.

13. 12. 2019 8 min. čtení Redakce
Jak vybrat dobrou lahev pod stromeček, i když alkoholu moc nerozumíte?

3 zlatá pravidla pro výběr alko dárku

Ještě než se blíže podíváme na jednotlivé typy alkoholických nápojů, pojďme si říct tři ozkoušené tipy, díky kterým minimalizujete riziko, že s výběrem šlápnete vedle.

  1. Pozorujte: Zkuste si vzpomenout, jaký alkohol obdarovávaný rád pije. Jsou to panáky rumu, nebo naopak párty drinky s deštníčkem? Dívejte se, jaký typ alkoholu dotyčný preferuje, nebo ještě lépe ‒ pozvěte ho na skleničku či panáka dle jeho výběru a hned budete vědět, jakým směrem se bude výběr daru ubírat.
  2. Sáhněte po vyšší řadě: Když máte představu, co dotyčný rád popíjí, neměla by to být vaše „cílová stanice“. Naopak, jde o dárek, takže hledáme něco svátečního. U většiny typů alkoholu najdete snadno kromě základní varianty i trochu víc „hoch“ možnosti, které jsou na vánoční dárky jako dělané. V případě whisky, koňaků nebo rumů to budou druhy s delší dobou zrání, jinde vás o Vánocích „zachrání“ hezké dárkové balení, třeba se skleničkami určenými přímo pro daný typ pití.
  3. Raďte se: Obzvlášť v případech, kdy je obdarovaný do nějakého typu alkoholu vyloženě fanoušek ‒ chodí na degustace, nebo má doma větší „sbírku“ daného typu alkoholu a rád si o něm čte ‒ nestyďte se zeptat. Určitě vám poradí někdo z jeho blízkého okolí, jaká je jeho či její oblíbená značka, vědět budou i ve specializovaných prodejnách, kde vás nasměrují třeba na novinky nebo méně známé výrobce či neotřelé/neobvyklé chutě, kterými můžete rozšířit obzory i znalému degustátorovi.

Měkké tvrdé dárky: Pivo a víno

Ne každý si dá panáka a dobré pivo nebo víno umí potěšit podobně jako lahev „tvrdého“. Jak vybírat v těchto kategoriích?

Pivo

Pivní dárky jsou trefa do černého u těch, kteří se tvrdému alkoholu spíš vyhýbají, ale neodpustí si pivo po dobré večeři. Ruku na srdce – pivo je spíš dárek pro pány, ale najdete i „dámská“ ovocnější piva, kterými můžete příjemně překvapit třeba kamarádku nebo tchyni.

Zaměřte se na lokální, tzv. řemeslné pivovary, které vaří svoje pivo v menších objemech, ale s o to větší láskou. Namíchejte do „dárkového koše“ obdarovanému několik různých typů piv ‒ klidně z více pivovarů ‒ a sestavte mu malý degustační set.

  1. ale [ejl] ‒ svrchně kvašené pivo většinou anglického nebo belgického typu se silnou chutí chmele
  2. ipa (indan pale ale) ‒ pivo s výraznou hořkostí a vyšším obsahem alkoholu
  3. stout ‒ černé svrchně kvašené pivo s praženým až kávovým aromatem

Všechny tři typy mají svoje zapřisáhlé fanoušky, kteří na ně nedají dopustit, ale třeba stout nejede každému. Pokud si nejste jistí, sáhněte po větších klasikách ‒ i mezi ležáky a „obyčejnými“ speciály najdete zajímavé kousky.

Je obdarovaný „pivař“? Zajímavým kouskem pravděpodobně zabodujete

Víno

Lahví vína neurazíte snad nikoho (kromě zapřisáhlých pivařů), proto ho doporučujeme jako sázku na jistotu tam, kde tápete o přesném vkusu obdarovaného.

Základní rozhodnutí, jestli červené nebo bílé, podřizujte nejen preferencím obdarovaného, ale počítejte u návštěv i s tím, že možná hostitel bude trvat na tom, ať společně přinesený dárek rovnou vypijete. Vyplatí se proto při výběru pomyslet i na vhodné párování s podávaným jídlem.

Kromě barvy musíte rozhodnout také o tom, jestli chcete víno sladké, polosuché nebo suché – rozdíl je v obsahu cukru a je to trochu věda. Zjednodušeně řečeno, čím náruživější piják vín, tím pravděpodobněji preferuje sušší varianty, zatímco sváteční ochutnávači spíše ocení polosuché nebo sladké varianty. Suchá bílá vína mají také často v oblibě dámy, které si hlídají linii.

Obecně platí, že investice do kvalitního červeného vína bývá vyšší než do bílého, růžové je takový „zlatý“ střed často preferovaný ženami. Většinou bývá dobré, ale chuťově méně vybroušené, naopak u těžkého červeného vína zase málokdo zůstane na víc jak sklenku či dvě.

Jak poznat kvalitní víno, i když vínu vlastně moc nerozumíte?


Obvykle používané značení přívlastkových vín jako výběr z hroznů nebo výběr z bobulí nám sice může něco málo napovědět, ale o konkrétní kvalitě vína toho zas tak moc neříká, protože jde spíše o „administrativní“ dělení. Zaměřte se raději na to, odkud hrozny pocházejí. Na etiketě hledejte, jak přesně je specifikovaný původ hroznů: pokud je uvedený s přesností na viniční trať (neboli konkrétní vinice nebo soubor vinic), sáhněte po něm spíš než po vínu, které uvádí vágní označení jako „jižní Itálie“, nebo dokonce jinou zemi, než ve které jsou hrozny následně zpracovány.

Červené, nebo bílé? Teď už určitě tušíte, co obdarovaného potěší více

Tip: Na Vánoce jsou oblíbená ledová nebo slámová vína, tedy vína vyrobená z hroznů přešlých mrazem, respektive z hroznů sušených na slámě. Oba typy mají vyšší obsah přírodních cukrů a nižší obsah alkoholu, a jsou proto skvělé jako „sladká tečka“ po večeři.

Rychlokurz světem tvrdého alkoholu

Tolik druhů alkoholu a tolik možností! Pojďte si aspoň „líznout” trochu znalostí od každého.

Whisky a bourbony:

Obecně je to spíše „chlapské“ pití, se kterým je to trochu jako s olivami – musíte si k němu najít cestu. Pokud si ji obdarovaný ještě neprošlapal, zkuste se porozhlédnout jinde (v seznamu níže). Ovšem s jednou výjimkou: na „jednodušší“ whisky, které koupíte v běžných obchodech, často utáhnete pijáky tuzemáku. Jenom pozor, neradi se k němu pak vrací. :-) Kdo má rád „něco s colou“, toho zase potěší bourbon.

Základní dělení je na irské whiskeyskotské whisky, přičemž irské bývají jemnější, skotské plnější a výraznější (ale poznat je od sebe na první napití už je trochu vyšší dívčí). Druhé dělení je na „single malt“„blend“. Single malt, tedy whisky tzv. jednosladová, je z jedné palírny, zatímco blend znamená, že je whisky namíchaná z několika druhů whisky, klidně z několika palíren. Mezi odborníky je více ceněná single malt whisky, ale darovat kvalitní blend není žádná ostuda. Důležitá je také doba zrání. Tady platí téměř bez výhrady: čím delší, tím lepší.

Specifickým typem jsou kouřové whisky. Ty ovšem darujte jen těm, u kterých víte, že je mají v oblibě, na první ochutnání si s nimi sedne málokdo.

Bourbon je typ americké whisky s minimálním podílem kukuřice 51 %. Nižší bourbonové řady se hodí k večernímu popíjení doplněné třeba colou s ledem, u lepších bourbonů platí podobná kritéria jako u whisky. Proto je pro známé „míchače“ bourbon obvykle lepší volba než whisky.

Vhodný dárek je také balení whisky se skleničkami. Jednodušší jsou obyčejné nízké, fajnšmekři ocení speciální whiskovou sklenku na stopce nebo tzv. „tulipán“

Rumy:

Ideální dárek pro milovníky žhavé letní atmosféry, kterou mají rumy tak nějak v krvi. A také pro ty, kteří mají mlsné jazýčky, ale ještě si „svůj“ oblíbený alkohol nenašli. Mimochodem, rumy se výborně párují s hořkou čokoládou.

Pokud obdarovaný upřímně miluje „tuzemák“, v obchodě najdete dárkovou variantu i pro něj. Pro ty ostatní hledejte pravý rum z cukrové třtiny. Obecně platí, že světlé rumy se hodí spíše do koktejlů, tmavé k pití „jen tak“. Na výběr máte mezi variantami sladšími nebo více kořeněnými ‒ tady záleží na konkrétním vkusu. A opět platí ‒ čím víc let, tím lepší. Napovědět vám také může barva ‒ čím tmavší rum, tím „hutnější“. Jenom pozor na dodatečné dobarvování karamelem, tam pak přímá úměra neplatí. Ani země původu nás v rozhodování nezachrání – výtečné rumy najdete po celém Karibiku. To je dobrá zpráva, u rumu tak skoro nemůžete udělat chybu.

Kromě doby zrání můžete na etiketě najít i výrazy „proof“„overproof“. Ty neznačí nic jiného než sílu daného rumu, respektive procenta alkoholu. Zatímco „proof“ rumy obvykle mají okolo 40 %, u „overproof“ jde často o 50–70 %. Což už je pořádná síla i na zkušené námořníky. ;-)

Koňaky a brandy:

Jsou považované za pití gentlemanů jako stvořené pro popíjení u plápolajícího krbu. Koňaky a brandy ocení jemní a uvážliví pijáci, ať už jde o dámy, nebo pány.

V obou případech jde o zrající vinnou pálenku, přičemž koňak je brandy ze specifické oblasti (podobně jako šampaňské je pouze šumivé víno z oblasti Champagne).

Co najdete na etiketě koňaku či brandy

Zde se používá specifické označování minimální doby zrání:

  • VS ‒ (very special) nejméně 2 roky,
  • VSOP neboli Réserve ‒ nejméně 4 roky,
  • XO (extra old) ‒ nejméně deset let.

I koňak lze pořídit v dárkovém balení s vhodnými skleničkami (široká baňka na stopce)

Ovocné pálenky:

Radost jimi uděláte tvrdým chlapům i dámám, které si rády občas líznou „něčeho ostřejšího“. Navíc spolehlivě vypálí červa. :-)

Není tradičnější české (a samozřejmě moravské) pití než slivovice nebo kalvádos – jablečná pálenka. A tak jako se začaly objevovat malé české pivovary, najdete v poslední době i spoustu kvalitních menších palíren. Dobrá pálenka ale nemusí být jen ze švestek, jablek nebo hrušek. Do módy přicházejí i méně tradiční plodiny: zkuste třeba kdoulovici, mirabelkovici nebo třeba pálenku z rybízu či malin.

Máte osvědčený zdroj dobré pálenky? Že pod stromečkem udělá radost určitě nikoho nepřekvapí

Likéry:

Tady už se dostáváme do „dámské“ sekce. Likéry doporučujeme nejen pro tetičky, babičky a kamarádky, ale taky pro všechny milovníky kávy.

Ke kávě nebo dortu se výborně hodí smetanové likéry typu Baileys, bylinné likéry typu bitter zase poslouží výborně jako aperitiv i digestiv – zkrátka „na trávení“. Osvědčenou Becherovkou v dárkovém balení asi neurazíte, ale i tady můžete narazit na méně tradiční varianty ‒ třeba pozapomenutou anýzovou kontušovku.

Aperitivy:

Doporučujeme jako dárek pro ty, kteří si umí užít dobré jídlo a mají rádi výraznější chutě. Campari obvykle preferují spíše dámy, na Cinzano a Martini si potrpí spíše muži.

Samostatnou kapitolou jsou aperitivy, tedy alkoholy určené k podávání před jídlem. V této kategorii se nestyďte sáhnout po klasice ‒ Cinzano, Martini nebo Campari jsou léty prověření favoriti, které v době vánoční často najdete v hezkých dárkových baleních.

Některé aperitivy se míchají v podobě drinku – hodí se ale spíše na léto

Do drinku:

Kdo nerad alkohol „samotný“, ocení jistě kvalitní gin v párování s nějakým méně obvyklým tonikem ‒ ten ve specializovaných prodejnách s alkoholem většinou seženete též. Ke slovu mohou pro „míchače“ přijít i různé ovocné likéry nebo vodka.

Tequila:

Pro rozjeté pařmeny sáhněte po kvalitní tequile, mexickém nápoji z agáve.

Tady budete stát před rozhodnutím, zda zlatou, nebo stříbrnou. Liší se nejen chuťově, ale i ve způsobu podávání: Zatímco stříbrná se servíruje s plátkem citrónu a solí, ke zlaté potřebujete skořici a pomeranč. Jak si rozdíl mezi nimi představit chuťově? Hodně vzdáleně jako mezi slivovicí a slivovicí uzrálou v sudu, protože zlatou barvu dostává tequila právě zráním.

Absint:

Oblíbené pití bohémů a umělců. Ne každému absint chutná a leckoho položí na lopatky.

Na absint v historii spousta velikánů přísahala jako na nekonečný zdroj inspirace. Pokud budete tento zrádný (často obsahuje mezi 70 a 80 % alkoholu) pelyňkový nápoj dávat jako dárek, připojte k němu i speciální absintovou lžičku. Ta se položí přes sklenku, na ní se umístí kostka cukru, přes kterou se alkohol nalévá, aby se následně smísil s vodou.

Ať už sáhnete po jakémkoliv alkoholu, doufáme, že obdarovaného zahřeje na těle i na duši. Přejeme šťastnou ruku při výběru a obdarovanému na zdraví!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články