Právě čtete

Bezlepkový velikonoční beránek

33680  
Sdílet: 

Bezlepkový velikonoční beránek

Těst na velikonočního beránka existuje poměrně hodně – piškotové, mramorové, třené – je to skoro jako u bábovek. Nikdy jsem ale nedělala bezlepkové. A tak jsem ho pro vás letos poprvé vyzkoušela. Nesnášenlivost vůči lepku, neboli odborně celiakie, totiž trápí nemalou část populace. V Čechách na ni trpí až 50 000 lidí, ale lepek, tedy směs bílkovin obsažená v pšenici, ječmeni, ovsu a žitě, ve velkém množství nesvědčí nikomu.

20. 3. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Bezlepkový velikonoční beránek

Proto jsem ve speciální prodejně koupila bezlepkovou mouku. Jednalo se o směs mouky kukuřičné, rýžové, pohankové a dalších a zkusila jsem s ní poprvé péct. Jen se připravte na cenu zhruba 100 korun za kilo, což mne samotnou trochu zarazilo, ale jednou za čas to nevadí.

Překvapilo mne pak i těsto samotné. Přidala jsem do něj trochu více mléka, než mám v receptu, což ale nedělejte a nechte těsto tuhé. Druhé překvapení bylo, jak hodně nakynulo. A třetí překvapení bylo, že to děti snědly hned. Téměř na posezení. Pro tyto Velikonoce tedy vyhlašuji ukřižování bílé mouky.

_MG_1965

Těsto:

220 g bezlepkové mouky
4 vejce
90 g třtinového cukru
110 ml rostlinného oleje
1/2 vanilkového lusku
1 čajová lžička nastrouhané kůry z bio citronu
1 prášek do pečiva
špetka soli

Postup:

V míse utřeme žloutky s cukrem, sůl a semínka z vanilkového lusku. Poté přidáváme za stálého míchání olej s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme sníh a spolu s citronovou kůrou ho vpracujeme do těsta. To pak vložíme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme 40-50 min na 175°C.

_MG_2050

Čtěte také

Vyměňte majonézu za tyto dipy
Vyměňte majonézu za tyto dipy33273
Konopná tyčinka do fitka
Konopná tyčinka do fitk16066
Jak jsme se učili nordic walking
Jak jsme se učili nordic walking4035
Další články