Právě čtete

Svetry, svetry a zase svetry!

3973  
Sdílet: 

Svetry, svetry a zase svetry!

Ať už klasický volnočasový pulovr (z angl. „pull over“ - přetáhnout), elegantní svetr do V nebo praktický kardigan či hřejivý rolák, svetry se zabydlely v šatníku snad každého z nás a každý rok přicházejí světová mola s novými či recyklovanými vzory a tvary.

24. 2. 2016 2 min. čtení Sexy Mamas
Svetry, svetry a zase svetry!

Možná jste to až doteď nevěděli, ale název „svetr“ je odvozen z anglického „to sweat“ – potit se – a hřejivost se úpletům jistě nedá odepřít. Asi vůbec prvním pleteným kouskem oděvu v historii sice byly ponožky, které se údajně našly už v egyptských hrobkách, nicméně úplet jako první oblékali jako „pracovní oděv“ vojáci, rybáři a sportovci. Až později se svetry dostaly do běžného volnočasového nošení, přes studentskou módu až do kolekcí významných světových návrhářů, jak je známe dnes.

Ženské svetry jsou historicky velmi mladé

Svetr byl původně čistě pánská záležitost, do dámského šatníku ho oficiálně katapultovala teprve geniální Coco Chanel, ostatně jako další prvky pánského šatníku. Od té doby popularita svetrů jen rostla. Obzvláště koncem 60. let zažily svetříky velký boom a v podstatě od té doby nevyšly z módy. A vypadá to, že se to jen tak nestane.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaké svetry teď nejvíc frčí?

Aktuálně jsou nejvíce v kurzu hlavně kardigany, které se z klasických propínacích svetrů s knoflíky přetransformovaly do různých podob a nejvíc „in“ jsou právě asi v „oversized“ velikosti. Připomínají tak spíš úpletové kabátky, často bez knoflíků, a celkově působí velmi elegantně.

Už několikátou sezonu jsou trendy také „oversized“ pulovry připomínající konec osmdesátých a začátek devadesátých let. A postupně se vrací do módy i roláky.

Když to ale vezmeme celkově, nejoblíbenějšími svetry vůbec asi stále zůstávají klasické elegantní svetry do véčka. Nepodléhají totiž módním trendům a jsou symbolem sportovní elegance, hlavně ve spojení s límečkem od košile. Přičemž se u nich určitě vyplatí investovat do kvalitního materiálu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do kašmíru se vyplatí investovat

Největším luxusem zůstává svetr z kašmíru – jemné vlny z vláken utkaných ze spodní vrstvy srsti huňaté kozy. Nejkvalitnější je od těch chovaných v Mongolsku s ruční výrobou. Čím více vrstev kašmírové příze, tím teplejší svetřík je. Tyto svetry a pašmíny přečkají klidně i několik generací. Když takový svetřík z kašmíru pořídíte v nadčasové variantě, může ho nosit ještě vaše vnučka v původním tvaru. :)

A proč vlastně svetry byly, jsou a zůstanou tak oblíbené? Tento měkký kousek oděvu je nejen pohodlný a bezkonkurenčně hřejivý, ale také variabilní, což jsme se rozhodly demonstrovat na dvou nadčasových klasikách – šedivém kardiganu bez propínání a pruhovaném pulovru.

Tyto dva svetry vám představujeme třikrát jinak: ve variantě pro volný čas, do města i do práce. Dejte nám do komentářů vědět, jaký se vám z nich líbí nejvíc. :)

IMG_9167

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články