Právě čtete

10 důvodů, proč nosit biobavlnu

3056  
Sdílet: 

10 důvodů, proč nosit biobavlnu

Bavlna pokrývá 2,5 procenta obdělávané půdy na Zemi a její pěstování spotřebovává asi 16 procent světové produkce insekticidů. To zvyšuje náklady farmářů i zatěžuje životní prostředí. Naštěstí se někteří z nich vrátili k původnímu způsobu pěstování bavlny a prodávají ji jako organickou, tedy jako bavlnu s certifikátem bio či eko. 

15. 7. 2015 3 min. čtení Kristina Zábrodská
10 důvodů, proč nosit biobavlnu

Mezi největší producenty biobavlny na světě pak patří Turecko, Čína a Indie, stále více se prosazuje i v Africe, Řecku a jihovýchodní Asii.

A proč se vlastně vyplatí biobavlnu nosit?

1. Není geneticky modifikovaná

Bavlna je nejrozšířenější rostlinou pro výrobu textilu, ačkoliv její pěstování skýtá řadu obtíží. Je velmi citlivá na přírodní podmínky a náročná na vodu, ohrožují ji různé druhy škůdců. To vedlo k vývoji geneticky modifikované bavlny s vyšší odolností a výnosy, ale i devastujícími účinky na přírodu. Biobavlna zato nesmí být geneticky modifikovaná.

2. Neohrožuje biodiverzitu

Původní kultivary bavlny lákají své původní opylovače, kterým tak nehrozí vyhynutí. Dostatek hmyzu se postará o dostatečné opylení a rozmnožení rostlin a následně i naši potravu a ošacení.

biobavlna-11

3. Nezabíjí včely

Postřiky proti plísním a hmyzu masivně hubí včely, kterých tak rok od roku ubývá. Nevadí, nedostanete aspoň žihadlo, napadlo vás, ale včely mají na svědomí 85 % rostlinné produkce na zeměkouli a tím i velkou část chovu domácích zvířat. Bez včel můžeme brzy umřít hlady, nebo jíst jen GMO potraviny.

4. Není chemicky zamořená

I geneticky modifikovaná bavlna se masivně hnojí a stříká pesticidy a její chemická úprava pokračuje při sklizni i zpracování. O příjemnou hebkost, nemačkavost, bílou barvu nebo větší savost potu se postará chemie. S obyčejným bavlněným tričkem si tak kupujeme i slušný chemický koktejl, který může způsobovat rakovinu nebo třeba neplodnost.

Biobavlna je pěstována a upravována pouze přirozeným způsobem, který je šetrný k látce i naší pokožce.

5. Neznečišťuje životní prostředí

Superbavlna nedrží půdu, která snadno eroduje, chemické látky se při dešti smývají do řek i podzemních zdrojů vody. Rozšiřuje tak plochy neúrodné půdy.

Biobavlna se pěstuje ve své původní (geneticky nemodifikované) formě přirozeným způsobem – s použitím přírodních hnojiv a pesticidů a s respektem k času a aktuálním přírodním podmínkám. Nejdůležitější je tak vybrat vhodnou odrůdu bavlny na dané místo a kombinaci s ostatními plodinami. A po nošení můžete tričko s klidem hodit na kompost – rozloží se a po letech s ním pohnojíte třeba rajčata.

biobavlna-2

6. Neohrožuje lidské životy

Hnojiva a chemické zpracování negativně ovlivňují i pracovníky na plantážích. Ekologický způsob pěstování a úpravy bavlny tato rizika nezná.

7. Dává zemědělcům práci

Biobavlna potřebuje péči každý den. Sklízí se zpravidla ručně nebo šetrnými stroji, které rostlině ponechají listy (v konvenčním hospodářství se rostliny postříkají, aby listy opadaly).

8. Má příjemnou přírodní barvu

K povrchové úpravě biobavlněného vlákna se používají přírodní oleje, barví se jílem, bylinami nebo šetrnými syntetickými barvivy. Přirozený způsob pěstování však nechal vyniknout pravou barevnost bavlny – od smetanových tónů přes zelenou po hnědou.

biobavlna-15

9. Je prodyšné

Zkuste si večer přivonět k bavlněnému tričku, který jste měli celý den na sobě. Stačí ho přetáhnout přes hlavu a už letí do koše na prádlo. Z biobavlněného trička nebo pyžama ale svůj pach neucítíte, i po několika dnech nošení si udržuje jemnou vůni čistého prádla.

10. Je krásně měkké

Díky šetrnému zpracování se bavlna příliš nemačká a udržuje si stálou velikost a měkkost i po několikerém vyprání. Přizpůsobí se tělu svého nositele, i když to přežene s jídlem a zapomene na sport. :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články