Právě čtete

O Feng-šuej s Jiřím Šmikmátorem

3217  
Sdílet: 

O Feng-šuej s Jiřím Šmikmátorem

Podle starého čínského učení Feng-šuej se náš život, včetně vztahů s ostatními lidmi nebo vlastních úspěchů a neúspěchů, zrcadlí do prostoru kolem nás. Ve staré Číně šlo především o obecnou nauku o harmonii vztahu člověka a jeho prostoru v čase, ale podstata učení se dodnes neztratila, jen se ze starověkých sídel přenesla do moderních bytů, domácností nebo kanceláří.

27. 4. 2015 5 min. čtení Darja Thomasová
O Feng-šuej s Jiřím Šmikmátorem

Podstatou této nauky totiž je umožnit základní světové energii, nazývané čchi, co nejplynuleji proudit našim okolím. A protože jí do cesty můžeme často nevědomky klást různé překážky, radí dnes novodobí učenci Feng-šuej lidem, jak si správně zorganizovat věci kolem sebe. Některé jejich rady mohou prakticky pomoci každému z nás, a proto jsme si o základních zásadách současné podoby Feng-šuej popovídali s jednou z jeho největších lokálních kapacit, tedy s Jiřím Šmikmátorem.

Feng-šuej je hodně staré učení, jak moc se dá aplikovat v naší době, která má úplně jinou dynamiku?

Spousta věcí už se aplikovat nedá. Ale stále tu existuje možnost vzít si staré učení, modifikovat ho a používat dál. Samozřejmě, že v současné době se nemůžete ve městě zabývat řešením řeky, která má sedm pramenů a teče odněkud někam. Existují však analogie. Například nebudu v Praze hledat nějakou vysokou horu, která by mě chránila, ale analogií je vysoká budova, která stojí na té správné straně.

A co samotná domácnost?

Je nesmírně důležité, aby každý její člen měl svou část prostoru k bydlení. Při tom se posuzuje půdorys bytu či domu podle světových stran a díky tomu se přerozdělují sektory. Každý sektor v domácnosti úzce souvisí buď s mužem, nebo s ženou, dítětem, prarodičem. A pokud to není správně uspořádané, je pak něčí život jaksi ochuzený.

Co prozrazují domácnosti, které navštěvujete jako poradce?

Hodně, každá dekorace něco znamená. Z nich poznám, jak lidé žijí, jaké mají sny, uvidím to tam. A pokud se jedná o vztahy a dekorace nestačí, nechávám klienty nakreslit nějaký jednoduchý obrázek, například muže nebo ženy, a tím se dá vyloudit spousta informací z podvědomí a poté lépe zařídit i domácnost.

Na jakou chybu v zařízení českých domácností narážíte nejčastěji?

Přeplněnost. Lidé se obklopují věcmi jako jakousi jistotou. Často místo vztahu mají krámy, které pak zaplňují prostor, a nedovolují člověku zažít něco nového, jelikož to místo už je plné.

foto: Jan Branč pro Nové proměny bydlení

Jak se tok energie čchi dostává do našich domácností?

Dostává se hlavně vstupními dveřmi, část té energie, takových 30 procent, se dovnitř dostává okny. Proto je tak důležité mít dobře upravená okna, i co se týče venkovního designu. Například domy, kde bydlí staří a nemocní lidé, zvenku vypadají smutně, zarostle, často do oken ani nejde slunce.

V jakém patře je nejvíce energie?

Nejvíce jangové energie je v přízemí, tam kde hodně chodí lidé. Energie potřebuje volný prostor, ne zaskládaný nábytkem, hodně světla, čerstvého vzduchu, také v rozích aby bylo něco poutavého – světlého, hezkého, voňavého. Plynulý tok energie je také důvodem, proč se určitým provozovnám daří a jiným ne.

Myslíte, protože se nenachází na místech, kde ta energie volně proudí?

Ano. Dá se to samozřejmě vylepšit pomocí barev. Každá světová strana má totiž svůj element a svoje barvy. Pokud se ta barva zvolí špatně, nastane mezi přítomnými energiemi disharmonický stav. Například, když se jde ze severu, tak je nositelem energie element vody a když se narazí na červenou barvu, dochází ke konfrontaci, ale stačí zvolit zelenou a už je to lepší.

Ještě něco může pomoct?

Je také důležité, aby vstupní dveře do domů odpovídaly jeho velikosti. Pokud se vezme mrakodrap, tak nemůže mít malé vstupní dveře, tam pak nikdo nechce jít, neproudí tam energie.

A co dveře do bytu?

Dveře se musí volně otevírat, nesmí do ničeho narážet. Botník, komoda, cokoli může blokovat tok energie. Stejně je to i u kanceláří.

Který pokoj v celém bytě by měl být nejvíce harmonický?

Když mluvíme o partnerech, tak ložnice, pokud se jedná o rodinu, tak obývák. Místnost, kde člověk načerpává energii, musí být správně zařízena, nesmí ho vysávat. Proto je tak důležitá oblast patogenních zón, která je bohatá právě na tu negativní energii. Ta člověka zpočátku trochu vysává, ale pokud si to místo hodně oblíbí, tak nejhorším výsledkem může být i onkologické onemocnění. Je důležité tyto zóny řešit hned na začátku při zařizování domácnosti.

Jestli nám už i jen špatně umístěná pohovka dokáže uškodit, co teprve návštěvy?

U návštěv vždy poznáte, zda jsou pozitivní, či negativní. Ta energie je cítit a v tom špatném případě je nejlepší už si podobného člověka domů nezvat. Například taková kamarádka, která se chodí vykecávat. Člověk jí věnuje čas a energii, snaží se poradit. Jenže se nic nemění a ona znova přijde a znova říká to samé. Zbytečně to vysává a k ničemu nevede, takovým lidem se musí dát vědět, že už to přehání. Buď se urazí a odejdou, anebo to pochopí. V obou případech je to výhra.

Podle Feng-šuej mají být dveře do koupelny zavřené, proč?

Koupelna a záchod symbolizují odpady, tím, jak tam teče voda, tak se přes ni odvádí energie pryč a bohužel i ta pozitivní. Pokud by ten záchod byl v sektoru domácnosti, který souvisí s bohatstvím, tak to doslova znamená únik financí. Proto se tomu brání.

Jak?

Dveře do takových místností musí být co nejvíce nenápadné, ideálně, aby nebyly vidět. Pokud se člověk porozhlédne po starých zámcích, tak tam dveře od koupelny ani nejsou vidět, byly to vždy tajné dveře. Jakmile totiž budou nápadné, budou připoutávat naši pozornost či pozornost energie a ta pak odteče někam do městské čistírny.

A na závěr, jak nejlépe skladovat oblečení? Je dobré mít šatnu zvlášť?

Na to žádná poučka neexistuje, ale osobně bych řekl, že šatna je prostor, kde se určitě vyskytuje nějaký kus negativní energie. Prach, doteky cizích lidí na oblečení, na tom šatstvu pak zůstává kus cizí energie, proto není úplně vhodné, aby bylo v ložnici. Nepatří to do intimního života. Dá se s tím ale i tak pracovat. Před uložením do skříně bych těm věcem udělal mentální očistu, například jim popřál hezký pobyt ve skříni. Jedná se o sílu myšlenky a ta dokáže oblečení očistit od negativní energie.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články