Právě čtete

Na co používat jaký kosmetický štětec? Tipy pro krásný make-up

5960  
Sdílet: 

Na co používat jaký kosmetický štětec? Tipy pro krásný make-up

S otázkou výběru štětců se setkávám opravdu často. Když jsem dělala domácí školy líčení, říkala jsem ženám: „Připravte si vše, co doma máte. Líčidla i štětce. Uspořádáme společně vaši kosmetickou taštičku.“ Bylo pro mě překvapením, že většina žen nedisponovala ani základní výbavou štětců.

12. 3. 2021 4 min. čtení Eliška Pichoňská
Na co používat jaký kosmetický štětec? Tipy pro krásný make-up

Proč jsou kosmetické štětce tak důležité? Důvod je jasný. Protože nám pomáhají s líčením asi tak, jako kuchařovi při vaření pomáhá ostrý nůž. Kvalitní štětec dokáže udělat velký kus práce. Pokud vám například dělá problém stínování očí, věřte, že když zvolíte správný typ štětce, půjde to úplně jednoduše. Všechno je o technice a správném výběru.

Moje základní výbava kosmetických štětců

Z technického hlediska by se štětce měly dobře držet v ruce a být pohodlné, lehké a s příjemnými štětinkami. Štětinky nemusí být nutně z přírodních materiálů – dnes už se vyrábějí štětce z materiálů, které dokáží nahradit přírodní štětinky a kvalita nanášení je přitom zachovaná.

Štětec na pudr

Pořádná základní výbava musí obsahovat štětec na pudr. Je to proto, že při používání labutěnek z kompaktních pudrů naberete příliš velké množství pudru, což je kontraproduktivní. Když vám je nad 25, je potřeba si na větší vrstvu pudru dát pozor. Vždycky platí, že méně znamená více.

Nemusí být obrovský

Štětec na pudr může být klidně i menší – dostanete se jím dobře na místa, která se lesknou.

Štětec na tvářenku

Štětec na tvářenku je důležitý – ty, co bývají obsahem balení tvářenek, nejsou moc vhodné. Nemluvím o kvalitě, ale spíš o velikosti a nepraktičnosti. Špatně se drží a jsou krátké, hodí se spíš k použití někde venku, na upravení make-upu. My ale potřebujeme štětec, kterým se jednou nalíčíme a díky kterému pak bude tvářenka krásně držet celý den. Na sebe i klientky  nejraději používám štětce s delšími štětinkami, tvarované do jemné špičky, velikostně jsou totiž akorát na plochu tváří.

Štětec do špičky, nebo raději plochý?

Je dobré, když si vše vyzkoušíte a sama dojdete k tomu, co vám vyhovuje. Plochý štětec lépe přilehá na tváře. Udává přesný směr. Jemně špičatý štětec s delšími štětinkami je precizní, ale taky už opravdu musíte vědět, kudy tvářenku vést. Pro začátečníka je tedy na tvářenku lepší plochý štětec.

Štětec na make-up

Pro někoho velmi důležitá součást mejkapové taštičky! Štětec na make-up ho totiž dokáže opravdu precizně a pevně nanášet . Vytvoří něco jako ucelenou síť. Ta drží často po celý den a zvyšuje se i krycí schopnost make-upu. To ale samozřejmě závisí i na konkrétním produktu. Štětec na make-up bývá často plochý, nebo zakulacený a s pevnými hustými štětinkami. Volba opět závisí na osobních preferencích, nejlepší je vyzkoušet si obě varianty.

Štětce na oční stíny

Pokud chcete používat více než jeden odstín, nebude vám jeden štětec stačit. Doporučuji proto vlastnit alespoň dva štětce na stíny. Jeden plochý v menším, nebo větším vydání, druhý zakulacený s delšími štětinkami, který dokáže vytvořit dokonale jemný oblouk, který vždy zvětší oči a zároveň „rozblenduje“ tmavší odstín doztracena. S tímto druhem štětce se ale dá pracovat i na víčku. Nedá mi ale nenapsat, že pokud byste přece jen chtěla i třetí štětec, doporučuji pořídit si jeden krátký a úzký na plochu spodní linie řas.

Štětec na obočí

Pokud máte ve zvyku používat jen gel na obočí, nebo tužku, nebudete pravděpodobně štětec na obočí vůbec potřebovat. Pokud ale používáte kompaktní barvu na obočí,  jejíž součástí není zrovna ideální štětec, budete jeden pevný a krátký potřebovat. Jde přece jen o plochu, kterou je třeba zvýrazňovat opravdu precizně.

Něco nad rámec

Štětec na linky považuji za něco nad rámec základní výbavy. Pokud však tyto řádky čte dáma, která nepoužívá téměř nic jiného a linka je její součástí, je samozřejmé, že bude vlastnit klidně i dva štětce. Já pro tento účel doporučuji krátký zkosený štětec, který umí precizně nanést linku, ale klidně i stíny, kterými linku nahradíte.

Štětec na rty už nebývá součástí nejnutnější výbavy. V určitém období jste se s těmito štětci určitě setkávaly, ale kromě vizážistů je snad už skoro nikdo nepoužívá. Stejně tak jako tak vždy sklouzneme zpět k používání štětečku přímo z dózičky. :-)

Jaké další štětce můžeme mít v taštičce na make-up?

Kromě štětcové výbavy, která je podle mě základní, se vám možná budou hodit ještě následující štětce.

Mnoho z nás používá bronzový pudr. Jaký štětec na něj použít? Je to snadné. Buď Kabuki, nebo klasický štětec, který je vhodný i na  tvářenku a pudr (nesmí být velký). Důležité je především používat pro tyto účely dva různé štětce – jeden na pudr, druhý na bronzer. Kabuki štětec bývá zpravidla, co se týká štětinek, krátký a hustý. Mně osobně ale tento štětec moc nesedí.

Na highlighter (rozjasňovač) můžete používat další typ štětce, který je opět užší a s delšími štětinkami. Je určený hlavně na lokální plošky, například místo nad horním rtem, nad lícní kosti, ramenní kosti a podobně. Existují různé druhy štětců na konturování. Každý preferuje něco jiného. Důležitá zůstává praktičnost a šikovná ruka. :-)

I u štětců myslete na hygienu

Je důležité nezapomínat na hygienu štětců a pořídit si dezinfekční sprej, kterým můžete štětce pravidelně čistit. Pokud používáte labutěnku, raději ji nahraďte vatovým tamponem. Ten můžete každý den vyměnit.

Ať už s líčením teprve začínáte, nebo chcete trošku oprášit své make-upové návyky, projděte si svou kosmetiku a prohlédněte si i nástroje, kterými budete své skvosty nanášet. Štětce na líčení jsou podle mě základní výbavou pro každý dobře vypadající make-up.

Vše do vaší koupelny

Vše do vaší koupelny

Vyberte si praktické úložné boxy i měkoučké ručníky na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články