Právě čtete

Prý vám změní život: co ve skutečnosti znamená severské „hygge“?

33568  
Sdílet: 

Prý vám změní život: co ve skutečnosti znamená severské „hygge“?

Nepřeložitelné slovo se snaží vystihnout útulný pocit, díky kterému Dánové přežívají nekonečné zimy. Co si pod tím ale doopravdy představit?

12. 1. 2018 4 min. čtení Marie Háková
Prý vám změní život: co ve skutečnosti znamená severské „hygge“?

Na zimě bych překousla skoro všechno, až na to, že ráno dvakrát zamrkám a je zase tma. Prý ale existuje způsob, jak si to doma upravit tak, aby se mi večery, co trvají už od odpoledne, skoro i líbily. Konkrétní tipy na „hygge“ bydlení jsem vyzkoušela s bytovými architektkami.

Hygge tip č. 1: Více malých světel je lepší než jedno velké

Čím více zdrojů měkkého a teplého světla do bytu dostanete, tím útulnější pocit budete mít. „Hodně světel“ je jediné pevné pravidlo hygge, říkají bytové architektky Andrea & Martina.

Jak na to: rozsviťte lampy, přidejte světelný řetěz a zapalte svíčky.

Hygge tip č. 2: Pusťte si domů (zimní) přírodu

Sem tam kousek přírodního dřeva, třeba jako součást dekorací nebo na bytových doplňcích, podpoří hřejivý dojem.

Nemusíte hned měnit nábytek za rustikální. Naopak, neutrální barvy na velké ploše (postel, skříň…) dají přírodním detailům skvěle vyniknout. Můžete je pak změkčit detailem, který je hodně příjemný na dotek: třeba přidat přehoz nebo vyměnit kovová madla za kožená.

Skvělý dekorativní prvek jsou samozřejmě květiny. Živé květy v zimní přírodě nepotkáte, a tak si hygge poradí jinak: „hyggelig“ dojem podtrhnou zelené i holé větvičky, jeřabiny nebo sušené květy.

Doporučené barvy

Pro klidný dojem sáhněte spíše po přírodních barvách a tlumených tónech.

Materiály

Měkké a příjemné na dotek. Zkuste zkombinovat několik různých textur.

Hygge tip č. 3: Dejte si něco dobrého

Tohle jsme si Andreou & Martinou nevymyslely: Dánové přímo doporučují uvařit si čaj a dát si k němu třeba sušenky. A klidně do postele. Protože hygge v první řadě znamená, že se máte cítit příjemně.

Hygge tip č. 4: Nemusíte mít dokonale naklizeno. Naopak!

Všechno pečlivě srovnané na centimetr – za to by vás určitě pochválili na vojně, ale v perfektním pořádku se člověk skoro bojí pohnout, natož žít.

Když svůj domov necháte, aby vám neustále připomínal příjemné chvíle (třeba jak jste se včera zachumlali s knížkou), budete se cítit opravdu jako doma. Deky neuklízejte pryč, polštáře nechte na místě a rozečtenou knihu si klidně nechte na stolku na další večer.

Kolik dekorací je tak akorát, abych doma neměla „nakramařeno“?

A & M: Možná čekáš nějaké pravidlo, ale to přesně hygge nemá. Celá filozofie je spíše doporučení osvědčených věcí, se kterými je lidem příjemně. Takže bys jich měla mít přesně tolik, kolik se líbí tobě.

Čím si pomoct, abych to nepřehnala, když se pustím do dekorování?

A & M: Nejlepší je přidávat bytové doplňky postupně. Jednak lépe odhadneš, kdy už máš dost, a jednak díky tomu budou různorodé. I to podporuje právě tu útulnost, kterou hledáš. Všechno z jedné série často vypadá moc strojeně.

Bude to ladit?

A & M: Když si na začátku určíš barevnou paletu tlumenějších barev a k nim třeba akcent jedné oblíbené barvy, tak určitě ano.

Hygge tip č. 5: Neřešte symetrii

Je to jednoduché: asymetrie podtrhuje domáckost.

Tím se můžete inspirovat jak v uspořádání dekorací nebo knihovny, tak třeba i ve výběru nádobí.

Hygge tip č. 6: Nelamte si zbytečně hlavu

Je tohle nebo tamto (televize, kabely, barevné knížky v knihovně…) dostatečně hygge? Neřešte to. Aby vám doma bylo příjemně, nebudete přece schovávat běžnou součást svého života.

Tip Andrey & Martiny: Jestli chcete dojem z elektroniky vizuálně trochu „vyrovnat“, můžete ji postavit třeba na starožitnou komodu.

Co je hygge

Hygge je dánský způsob, jak se vyrovnat se studenou zimou a tmou skoro po celý den. Nezahrnuje jen svíčky a útulné zařízení bytu, ale znamená celý životní styl.

Pokud vás tento fenomén zaujal, ještě mnohem více se o něm dočtete hned ve čtyřech knihách, které v češtině vyšly (všechny v průběhu minulého roku): Hygge – Prostě šťastný způsob života (ta je nejpopulárnější) a Hygge – Tajemství spokojeného života. Další dvě, které jsem objevila při přípravách tohoto článku, jsou Hygge – Fenomén útulnaHygge – Cesta ke štěstí.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články