Právě čtete

Jak připravit stůl na snídani, kterou proměníte v rande

5386  
Sdílet: 

Jak připravit stůl na snídani, kterou proměníte v rande

Na rodinném životě se dvěma předškoláky je kouzelné, že doma nikdy není nuda a ticho. Ale ještě kouzelnější jsou chvíle, kdy děti na pár dní odjedou pryč, třeba na prázdniny k babičce, a dům rázem ztichne. Letos jsme ty v „tiché dny“ s manželem začali společně snídat a myslím, že v tom budeme pokračovat.

24. 8. 2018 3 min. čtení Lenka Puzlíková
Jak připravit stůl na snídani, kterou proměníte v rande

Jídelní stůl u nás slouží k mnoha aktivitám, které jsou často daleko od toho, k čemu je určený původně. Někdy je to modelářská a výtvarná dílna pro děti, jindy na něm pracuji… ale o to víc si vychutnávám, když ho můžu nachystat zase k jeho účelu.

Samozřejmě že snídaně ve dvou může být skvělý zážitek klidně na gauči s jedním talířkem na klíně. Na trochu „vyšperkovaném“ stole se ale i míchaná vajíčka změní ve slavnostní zážitek. To jsme pak schopní u snídaně strávit celé věky a udělat z ní malé „rande“.

Proměna stolu ve slavnostní tabuli za 5 minut

1. Základem je neutrální bílý ubrus

Výhodou bílého ubrusu je, že se k němu hodí prakticky každý typ dekorace, prostírání i nádobí, obyčejné i slavnostní. Samozřejmě, pokud máte vše sladěné do jiné barvy, máte k tomu už možná vyladěnou i barvu ubrusu. :-) Já věřím na bílou klasiku.

Jak velký ubrus


Ubrus by měl stůl přesahovat, a to na všech stranách zhruba stejně. Dejte ale pozor, aby látky neviselo moc, potom se ke stolu špatně sedá.

Já mám bílé ubrusy dva. Jeden obyčejný na menší stůl, když jsme doma jen s manželem a dětmi. A potom jeden větší, který pokryje dva spojené stoly, když se nás doma sejde deset nebo víc při nějaké oslavě. K tomu mám navíc zvláštní vztah, protože mi ho věnovala babička. Bílé plátno olemovala krásnou krajkou, a i když je jinak jednoduchý, vypadá krásně i při slavnostním stolování.

2. Na základní ubrus přidejte štólu

Když ji přehodíte přes bílý ubrus, celý stůl rázem vypadá o mnoho slavnostněji. Štól (běhounů) můžete mít několik, ke každé příležitosti jinou. Například teď bude skvěle vypadat štóla se vzory zralého ovoce, na Vánoce zase s hvězdami nebo vločkami.

A pokud váš stůl na rozdíl od mého vypadá dobře i bez ubrusu, můžete ji rozvinout rovnou na desce. Pak může na stole zůstat a neměla by vám překážet, ani když budete na stole pracovat na počítači nebo si na něm budou děti kreslit.

3. Aspoň jedna dekorace dotvoří slavnostní stůl

Mám ráda, když aktuální dekorace vyjadřuje ducha doby nebo aktuální dění v rodině. Ale stejně pěkné jsou i „prostě květiny“, ať už čerstvé řezané, nebo sušené.

Dekorace stačí jedna, aby vám zůstal dostatek místa na talíře, příbory, ubrousky i připravené chody.

Dejte pozor nejen na šířku, ale i výšku dekorace. Všechno by mělo být velké nanejvýš tak, abyste na sebe přes stůl viděli. Jinak je to zbytečná překážka při povídání, které je při společné snídani často to nejdůležitější.

4. Porcelán nemusí být jen bílý

A aby vám ještě víc chutnalo, vyberte si k tomu pěkné nádobí. Ke snídani vůbec nemusí být okázalé, ale klidně veselé, výrazné, s kreslenými obrázky nebo třeba se srdíčky. Zkrátka podle vašeho gusta.

Pokud je každý hrneček jiný, udělejte z toho výhodu


Máte pocit, že vaše polička s hrníčky vypadá jako na bleším trhu? Připravte spolustolovníkům nebo partnerovi nabídku jako na aukci, ať si každý vybere, ze kterého šálku si dneska vychutná svůj čaj, kávu nebo kakao.

5. Ke královské snídani patří i ubrousky

Hezky složené ubrousky sladěné se stolem změní váš domácí stůl v prostírání jako z hotelu. Tady je můj jednoduchý tip na skládání, do kterého schováte příbory a zároveň je sám o sobě ozdoba. Stačí jakýkoli 4vrstvý papírový ubrousek:

  • Položte si ubrousek před sebe „otevíracím“ koncem v pravém horním rohu.
  • Rovnou zvedněte horní vrstvu ubrousku a přeložte ji do protilehlého rohu. Uhlaďte.
  • Vrstvu, která je pod ní, zvedněte také a přeložte do stejného rohu. Jen zlom udělejte kousek výš. Opět uhlaďte.
  • Třetí vrstvu ohněte podobně. Čtvrtá zůstává zatím položená.
  • Celou konstrukci vezměte a otočte dozadu.
  • Levou stranu celou ohněte podle obrázku.
  • Přeložte přes ni pravou stranu.
  • Hotový ubrousek znovu otočte dozadu – skládání je hotové!

Pořídila jsem si i stojan na ubrousky, abychom je měli na stole vždy, když se usadíme k jídlu. Vzala jsem hromádku ubrousků, přeložila je a uložila do stojanu. Ale když jsme si je pak brali po jednom, často jsme vytáhli víc ubrousků naráz. A to mě dost zlobilo. V jedné restauraci jsem pak okoukala zlepšovák: každý ubrousek se složí samostatně a celá takto připravená hromádka se pak dá do stojánku. Je to sice delší na přípravu, ale praktické. Anebo bych příště vybrala takový stojánek, kam stačí dát ubrousky jen tak a nanejvýš zatížit nějakým těžítkem.

Tak vám přeji dobrou chuť a perfektní start do nového dne u krásně prostřeného stolu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články