Právě čtete

Jak z 20 dnů zákonné dovolené vytěžit v roce 2022 co nejvíce volna

5043  
Sdílet: 

Jak z 20 dnů zákonné dovolené vytěžit v roce 2022 co nejvíce volna

Poprvé otevřít úplně čistý diář je pro mě malý rituál a vstupenka do světa snění. Na co se můžu už teď těšit? Kde mám naopak prostor pro šťastné náhody? Zatímco pro obsah odpovědi na druhou otázku bych asi musela ke kartářce, klíčové pevné body každého roku jsou neměnné. Státní svátky a dny volna jsou tím co kontroluju jako první. A nechce se mi věřit, že to neděláte taky :-)

6. 12. 2021 3 min. čtení Olga Sládková
Jak z 20 dnů zákonné dovolené vytěžit v roce 2022 co nejvíce volna

Přiznám se, že se vůbec nestydím za to, že se ráda těším. Každá dovolená mi hrozně rychle uteče – ale těšení se předem, plánování a snění si užívám plnými doušky. Na co se tedy těšit v roce 2022? Než se pustím do podrobností, základní přehled jsem vám shrnula do tabulky. Tučně najdete vybrané zákonné volno přesně v délce 20 dnů, ale možností máte více.

MĚSÍC VOLNÝ PRACOVNÍ DEN DEN V TÝDNU INVESTICE ZÁKONNÉ DOVOLENÉ DÉLKA VOLNA V KUSE PŘI VYUŽITÍ
Leden 1.1. 2020 sobota
Duben 15. 4 a 18. 4. pátek a pondělí 0

4

8

4

10

16

Květen 1. 5. a 8. 5. neděle
Červenec 5.7 a 6. 7. úterý a středa  

1

3

 

5

9

Září 28. 9. středa 4

2

9

5

Říjen 28. 10. pátek 0

4

3

9

Listopad 17. 11. čtvrtek 1

4

4

9

Prosinec 26.12 pondělí 4 9

Jak vidíte sami, rok 2022 je na volné dny poněkud skoupý. Ze 13 státních svátků jich na pracovní dny připadá jen 7. I tak se však se zákonem daným volnem dá leccos vykouzlit.

Pracovní jaro

Během prvních 6 měsíců roku 2022 si nohy nahoru prakticky nedáme. Nový rok oslavíme v sobotu a oba květnové svátky (1. a 8. 5.) v neděli.

Protáhněte si Velikonoce

Jediný jarní odpočinek navíc nás tak čeká o Velikonocích. Ty začínají Velkým pátkem 15. dubna a končí Velikonočním pondělím 18. dubna.

Čtyři dny volna „zadarmo“ (bez utracené dovolené) už se dají hezky využít i k cestě do zahraničí, na menší výlet po Evropě. Nejlevnější a nejméně frekventované budou v tomto období destinace, které Velikonoce moc neřeší – a naopak pozor, na cestách, kde mají také volno, může být poněkud těsněji na cestách.

Pokud byste chtěli vyrazit na delší cestu, vezměte si dovolenou na 10.–14. 4. Reálně tak získáte volno od soboty 8. 4. do pondělí 18. 4. (včetně), tedy 10 dnů volna za „útratu“ 4 dnů dovolené. Pokud při plánování dovolené nemusíte řešit i školní prázdniny (děti budou doma 13. 4. i 14. 4. tak jako tak), s volnem až po svátcích 19.–22.4 se můžete dočkat ještě lepšího a teplejšího počasí.

No a kdybyste si vzali volno před Velikonocemi i po nich, za 8 dnů dovolené a dostanete 16 dnů nepřetržitého volna. A to už by na příjemnou předsezónní dovolenou u moře mohlo stačit.

Letní volno

Pohled na letní svátky naštěstí tak tragický není. Pokud si vezmete volno v pondělí 4. července, a následně ve čtvrtek a pátek 7. a 8., ze 3 dnů dovolené získáte 9 volných dní. A to už stojí za úvahu.

Zejména Praha je touhle dobou prakticky liduprázdná, kdo může, odjíždí a tak, pokud se vám nechce moc cestovat, je to ideální doba na staycation a poznávání okolí novýma očima. Navíc, když budete ubytováni ve vlastním, ušetříte.

Podzimní svátky

Svátek 28. září připadá na středu. To sice není ideální, ale opět ze 4 dnů dovolené získáte 9denní dovolenou a ze 2 dnů vykouzlíte 5 denní volno – ideální třeba na turistiku podzimní krajinou.

To 28. říjen nikoho na pochybách nenechá – a rovnou nadělí prodloužený víkend. Já se chystám si na něj zarezervovat nějaký ten lokální wellness pobyt. Procházky v přírodě, sauna s venkovním ochlazováním v jezírku, relax… Pokud však řešíte i podzimní prázdniny dětí, vězte, že jsou 26. a 27. 10, tj. před svátkem.

A co svobodný 17. listopad? Ten vychází na čtvrtek. Když si v pátek vezmete volno, jsou z toho hned příjemné 4 dny – v období, kdy sice není sníh, ale zato jsou ceny pronájmů za horské chaty s krbem ještě „mimosezónní“.

A že nemáte rádi listopadový chlad a vlhko? Žádný problém. Na rozdělení volna se můžete podívat jinak, investovat 4 dny dovolené a během 9 dnů volna si zaletět k moři, třeba na Kanárské ostrovy.

Víkendové Vánoce

Ach, kéž bych mohla napsat, že listopadem rok nekončí… bohužel, co se volna v práci týče, dále je už to skoro k pláči. Štědrý den připadne na sobotu a ze všech svátečních dní jen 2. svátek vánoční připadá na pracovní den – na pondělí. A protože Nový rok 2023 oslavíme v neděli… nemáme moc možností, než přijmout smutný fakt že kdo chce mezi svátky odpočívat, musí si na konec roku vyšetřit potřebné 4 dny dovolené.

Tak co, těšíte se? Plánujete? Já už mám vymyšleno. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články