Právě čtete

6 způsobů, jak se psaním diáře neskončit už v únoru

8169  
Sdílet: 

6 způsobů, jak se psaním diáře neskončit už v únoru

S novým rokem většinou přichází předsevzetí, že si poctivě povedu diář – déle než jen do února. A už po několikáté se ptám sama sebe, v čem spočívá ten fígl, aby se mi to povedlo.

26. 12. 2023 4 min. čtení Katarína Ligačová
6 způsobů, jak se psaním diáře neskončit už v únoru

Na světě existují lidé, pro které je vedení diářů doslova posedlost. A nemyslím tím ty z nás, kteří diář používají jako pracovní nástroj k zapisování schůzek s klienty. :-) Nosí ho všude s sebou (to já zapomenu někdy i klíče od bytu), milují různé vychytávky (to já čím méně mám diář pokreslený, tím líp) a nejsou otroky moderní techniky (já si koupila mobil stejné značky jako počítač, protože jdou vzájemně propojit).

Vytrvat ve psaní diáře mě ale láká. Přišla jsem totiž na to, že se nechci spoléhat jen na telefon, že chci nad svými úkoly a projekty trochu víc přemýšlet, a proto by mi vyhovovalo si to všechno psát raději ručně.

Spolu s členkami původní FB skupiny Tvoříme Tchibo / Tvoríme Tchibo, Lenkou a Jamilou, a instagramerkami Alžbetkou @theinspirassionVeronikou @veaa___ jsme našly 6 způsobů, jak při psaní vytrvat a jak takové obyčejné psaní do diáře povýšit na naši oblíbenou činnost.

Vytvořte si rituál, jehož součástí bude i diář

Tím mám na mysli, aby se vám diář dostal alespoň jednou za den do rukou a vy jste se do něj podívali. Buďto ráno při snídani, anebo večer, když si lehnete a chcete se ještě mrknout, co vás další den čeká a nemine. Jestli si rádi odškrtáváte zvládnuté úkoly, pomůže vám to v utřídění povinností na další den.

Instagramerka Veronika to má podobně: „Každú nedeľu si sadnem k môjmu diáru a spravím si nový rozpis. Je to časť môjho akoby nedeľného rituálu, a tým pádom viem, že aj budúci týždeň budem pokračovať, aj týždeň potom a tak ďalej. Tak si vytvoríte vzťah so svojim diárom, pretože mu naozaj venujete svoj čas. Vždy si robím týždenný rozpis, kde vidím každý deň, a na začiatku každého mesiaca si spravím mesačný – napríklad na prácu, skúšky a narodeniny. Využívam teda aj mesačný, aj týždenný rozpis.“

Nemějte víc než jeden diář

Někdo by se mohl ohradit, že potřebuje diáře dva – jeden pracovní, jeden na doma. Určitý smysl to dává. Na druhou stranu, pokud jich máte víc nebo je jeden v elektronické podobě a jeden papírový, je mnohem větší šance, že se v informacích budete ztrácet. Ale to je otázka osobní zkušenosti, pro mě by víc než jeden diář nefungoval.

Jarmilka, členka naší Tchibo skupiny, měla k tomuto bodu velmi dobrý postřeh: „Já si víceméně píšu různé úkoly, termíny, schůzky. Soukromé i pracovní. Aby se mi v jednu chvíli nesešlo více neslučitelných aktivit.“

Máte víc než jeden diář?

Hlasovat

Dopředu si stanovte, co všechno si do diáře psát

Někdo do diáře píše všechno, někdo jenom to nejdůležitější. Já osobně mám diář jenom na pevné schůzky a přehled výdajů, na myšlenky nebo procesování dlouhodobých plánů mám čistý sešit. Píšu hodně a ráda, takže jich za rok vystřídám několik. Dopředu si tedy rozmyslete, co budete do diáře psát. Naučíte se, kde co hledat, což vás uchrání pozdějšího chaosu.

Na dlouhodobější projekty můžete využít post it nálepky jako Alžbetka. „Rada využívam post it nálepky, ktoré lepím ku konkrétnemu dátumu, napríklad na bližší popis úlohy, osnovu alebo na operatívne úlohy. Operatívne úlohy dokážu vizuál diára rýchlo pokaziť – často sa menia a takto eliminujem škrtance priamo v diári.“

Nemějte ho jen jako výkladní skříň termínů

Možná se budete trochu potácet mezi stylem jednoduchým až strohým a počmáranými stránkami s různými ozdůbkami. Ať už to dopadne, jak chce, právě věnovat svému diáři čas a „sžít“ se s ním vytvoří vztah, který se později jen těžko opouští.

Lenka mě v tom jen utvrdila. „Odporúčam všetkým, aby diár povýšili na viac ako priestor, kde zaznamenávať pracovné termíny, deadliny, úkoly, lekárov… ale naopak, aby si diára značili aj príjemné veci – aj maličkosti, na ktoré sa v daný týždeň tešia. S odstupom času, keď prelistujem diár, tak to nie je len o schôdzkach, ale je to taký milý sprievodca životom a spomienky mi spríjemňujú aj pochmúrny deň.“

Jste-li nastávající maminkou anebo maminkou na mateřské, Alžbetka doporučuje zapisovat si milníky dětí. „Ponúka mi to širšie možnosti ako bežne dostupné knihy vytvorené na tento účel. Po nejakom čase sa to samozrejme môže do takej knihy v kľude prepísať a vyhraťsa s detailmi, alebo si môže mamina vytvoriť vlastnú knihu s vlastnou osnovou.“

Co všechno si do diáře píšete?

Hlasovat

Pište rukou, budete si víc pamatovat

Říká se líná huba, holé neštěstí. Částečně s tím souhlasím, spoustu věcí si raději řeknu nahlas a víc si je uvědomím. Vizuální podnět pomůže také. Když si věc napíšete na papír, mnohem lépe si ji uvědomíte. Takže na otázku: „Jak vytrvat ve psaní diáře?“ naše čtenářka Jarka doporučuje: „Když si nápad, úkol nebo důležité datum vlastnoručně napíšu perem na papír, je větší šance, že se mi to dostane i do mentálního povědomí, než kdybych to psala jen elektronicky.“

Jaký druh diáře máte a preferujete?

Hlasovat

Jste-li zvyklí na velikosti diáře, neměňte ji

Vnitřní uspořádání diáře a jeho rozměry jsou také důležitým faktorem. Já upřednostňuji přehlednější dělení týdnů a dostatek místa na poznámky.

Stejně to má i naše čtenářka Eliška, pro kterou je stejný diář každý rok zárukou jistoty. „Áno, veľkosť diára je pre mňa dôležitá. Mám už niekoľko rokov ten istý diár, delený je po týždňoch a veľkosťou skôr menší. V inom diári by som sa len ťažko orientovala.“

Stejně jako velikost diáře je důležitý i design. Nejen obálky, ale i uvnitř.

„Diár sa mi musí páčiť. Rada si vyberám dizajn sama, pred finálnym výberom ich prelistujem niekoľko. Pri písaní diára ma udrží výsledný vizuál – napríklad pekné písmo,“ píše Alžbetka, pro kterou je správně vedený diář posedlost.

Střídáte různé typy diářů?

Hlasovat
Dopřejte si vánoční relaxaci

Dopřejte si vánoční relaxaci

Užijte si čas, kdy nic nemusíte. Čerpejte energii a pohodu v měkoučkém domácím prádle, povlečení a s vychytanými wellness pomocníky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články