Právě čtete

Zůstat v práci roky, nebo pozice střídat jako ponožky?

20007  
Sdílet: 

Zůstat v práci roky, nebo pozice střídat jako ponožky?

Každý jsme jiný a prožíváme životní změny rozdílně. A přiznejme si, že změna práce, zaměstnavatele nebo oboru je jedna z těch nejtěžších. Jak změny v životopisu ale budou vnímat ve vaší budoucí vysněné práci?

30. 10. 2021 3 min. čtení Pavla Tomsová
Zůstat v práci roky, nebo pozice střídat jako ponožky?

Pokud nejste zrovna cholerický typ osobnosti a nestane se, že odchod ze zaměstnání vyřešíte ze dne na den s horkou hlavou, tak je to mentální proces, který ve vás běží delší dobu. Během něj zvažujete pro a proti s ohledem na svoje pocity, potřeby i životní situaci. Řešíte, proč už vám daná práce nevyhovuje a co se stalo, že je to jiné než na začátku. Nebojte, asi jsme tím prošli úplně všichni.

Jak na změny v životopisech koukají při pohovoru?

V tom nejlepším světle by vypadal přirozeně gradující životopis, ale dosáhnout ho není nic jednoduchého.

V ideálním světě by to vypadalo jednoduše. Kandidát na pracovní pozici už při vysoké škole začal praxí v renomované firmě svého oboru, dostal tam skvělé reference a po studiích přijal nabídku práce na plný úvazek nebo mu reference pomohly k dalšímu uplatnění v podobné firmě. Z juniornější pozice se během tří let vypracoval na seniora, který je schopný samostatně a zodpovědně fungovat, a za další dva roky už vedl menší tým. Po něčem novém se teď rozhlíží třeba z důvodu nemožnosti dalšího rozvoje, nebo když z jiné firmy dostal od takzvaného headhuntera nabídku, která se neodmítá.

Takový příběh působí určitě i na vás velmi profesionálně a každý by byl šťastný, aby se stal právě jemu. Jenže život většinou nepřináší pohádkové příběhy. Naopak musíme (nejen) v profesním životě čelit zvratům, které jsme při nástupu nemohli předpokládat ani ovlivnit. Může to být změna majitele firmy a s tím spojená nová vize a nutnost jiných lidí s novými dovednostmi, rozhodnutí vedení uzavřít pobočku nebo třeba z poslední doby pandemie a vládní opatření, která ovlivní i dobře fungující byznys natolik, že některé obory se stávají ze dne na den rizikové a neperspektivní.

Ukončení pracovního poměru je pak celkem časté – ať ze strany zaměstnavatele, nebo z vaší vlastní obavy o budoucnost při setrvání v takovém oboru. Jak pak tedy strategicky nejlépe rozhodovat v rámci své kariéry?

Změna je kořením života a nemusí se nutně týkat jen pracovních pozic. Znám lidi, kteří už dlouho pracují na jednom místě a většině z nich patří můj obdiv, protože se umí nadchnout maličkostmi, změnami v kolektivu i v soukromí, našli rovnováhu a to má bezpochyby velkou hodnotu. – Martin K., obchodní manažer (Tchibo Slovensko)

Jak dlouho je ideální zůstat na jedné pozici?

Rozhodně nepůsobí dobře, když v průběhu pěti let vyměníte čtyři zaměstnavatele s odůvodněním, že se vám práce nelíbila.

jak střídat práci

Svědčí to o tom, že nevíte, co vlastně chcete, a že chyba bude spíše na vaší straně než na straně několika po sobě jdoucích zaměstnavatelů.

Když se v práci střídají kolegové moc často, může to být časem i demotivující. Mám raději stabilní tým bez výrazných změn, s bezpečným prostředím, do kterého chodíme s úsměvem. Přece jen jsme jako druhá rodina. :-) – Michaela T., vedoucí obchodu (Tchibo Banská Bystrica)

Ideální pracovní zkušenost na jedné pozici je 3–4 roky. Tato doba zahrnuje stadium učení, aplikování informací a další rozvoj (inovace a vylepšení současných procesů nebo produktů) a spolu s tím i předávání nabytých zkušeností nováčkům. Po této době je běžné a i „zdravé“ rozhlížet se po nových příležitostech a impulsech, rozvíjet se dál nejen ve svém oboru, ale i osobnostně. Spíše za zkostnatělost a nepružnost v rozhodování více než za loajalitu je považováno setrvání v rámci jedné pozice nad 7 let.

Ani to samozřejmě ale neplatí pro všechny. Někdo se ve své pozici v průběhu let stále vzdělává a zlepšuje, utváří síť potřebných kontaktů a potom bych určitě setrvání na jedné pozici hodnotila pozitivně.

Pokud pracujete ve větší firmě, která vás jako zaměstnavatel baví a vidíte možnost růstu, třeba v jiném oddělení na jiné pozici, mluvte o tom a hledejte příležitosti právě tam.

Dlouhověkost ve své práci vnímám napříč společností i u kolegů v zahraniční a beru to tak úplně přirozeně. Líbí se mi pozorovat, jak společnost jde dopředu v procesech i jiných novinkách. Za 30 let jsem tady vystřídal asi pět pozic v různých odděleních, takže mám přehled o různých oblastech, což je určitě výhoda. Vidět práci jiných oddělení je skvělé, aby měl člověk nadhled a víc chápal souvislosti. – Tomáš M., manažer logistiky v Tchibo

Vybírejte práci, která vám dává smysl

Hledejte takovou práci, která vám bude dlouhodobě dávat smysl a bude vás bavit.

Udrží vás pozitivní a motivované co nejdelší dobu. Vaším motorem bude chuť a zájem rozvíjet službu nebo produkt, hledat vylepšení a inovovat nebo pomáhat. Vnitřní motivace pro práci, kterou děláme, je velmi důležitá a rozpoznatelná. Mnoho zaměstnavatelů se kromě zkušeností dívá právě na vnitřní motivaci každého člověka.

Podle mě je dobré, když vám zaměstnavatel umožní rozvoj a posun na jinou pozici, je to motivující. Ale znám také zaměstnance, kterým stejná pozice vyhovuje, nepotřebují změnu, přesto je to naplňuje a pracují na 100 %. Setrvat na jedné pozici přináší výhodu, že už za ty roky víte, jak si s věcmi nejlépe poradit, ale také může být náročnější udržet si stabilní výkonnost a chtít na sobě pracovat. – Radka P., vedoucí obchodu (Tchibo Fénix Praha)

Naučte se otevřeně komunikovat

Pravidelně vyhodnocujte, co vám práce přináší, zda se rozvíjíte a jestli podmínky, které máte, jsou takové, které vám byly slíbeny.

jak střídat práci

Pokud vnímáte, že „něco“ není v pořádku, komunikujte a bavte se o tom. Pokud vás vaše práce dlouhodobě nenaplňuje, a to z jakýchkoli důvodů, snažte se to řešit. Sepište si věci, které by vám pomohly a otevřeně si o nich promluvte s kompetentním nadřízeným nebo HR. Dejte tomu nějaký čas a prostor na změnu. Když nenastane, rozhodněte se, ale nikdy nepřešlapujte a nesetrvávejte v něčem, co vám nevyhovuje. Projeví se to na vašem přístupu k práci, náladě, zdraví i motivaci.

Často se setkávám s tím, že špatná komunikace a neschopnost mluvit o pracovních potřebách vede k odchodu, ale dalo by se tomu předejít právě otevřenou komunikací.

Myslím si, že ucelený tým, ve kterém se často nestřídají zaměstnanci, je sehraný a může se na sebe spolehnout, což velké plus. Pak se do práce těšíte, děláte ji s radostí a jste k firmě loajální. Pro firmu je to jistě ukazatel toho, že jde správným směrem. Osobně jsem ze své zkušenosti při nástupu nejvíc ocenila přístup, kdy mi bylo vše vysvětleno opravdu dobře, i díky tomu jsem si až dodnes mnohem jistější. – Markéta D., prodejkyně (Tchibo Quadrio Praha)

Nikdy nelžete (ani sami sobě)

Život nám v rámci kariéry často připraví různé nástrahy. Nedobrovolné odchody, osobní rozhodnutí pro změnu oboru nebo třeba potřebu vyzkoušet vlastní podnikání. A ne vždycky všechno vyjde podle našich představ.

Vyhodnotit takovou situaci správně a rozhodnout se pro změnu, když něco nefunguje a nevyhovuje, je považováno za silnou stránku. Přiznejte si to a nelžete o svých zkušenostech sobě ani ostatním. I pomyslná prohra a krok stranou v kariéře můžou být občas vnímány jako výhoda.

Nekopírujte v osobním ani v pracovním životě ostatní. Inspirujte se příběhy a pořád se učte a rozvíjejte. Považujte chyby a přešlapy za výhodu – i tak totiž sbíráte cenné zkušenosti. A hlavně dělejte to, co vás baví. Přece jen v práci trávíme opravdu velkou část života.

Není důležité jak dlouho, ale pro jakého zaměstnavatele pracujete. Každopádně v mém oboru je důležité budovat obchodní vztahy a to se při častém střídání pozic dělá obtížně. Ve své práci nejvíce oceňuji osobní vztahy i s majiteli a vedením společnosti. – Radislav L., regionální obchodní manažer (Tchibo Slovensko)

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Ochutnejte pramenitou vodu se sílou kofeinu odpovídající dvojitému espressu. Ve dvou příchutích na prodejnách Tchibo, v široké síti supermarketů i na benzinových stanicích.

Najít nejbližší prodejnu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články