Právě čtete

Pěstuji vánoční stromek od semínka z šišky. Návod, jak na to

5521  
Sdílet: 

Pěstuji vánoční stromek od semínka z šišky. Návod, jak na to

Letos jsem se rozhodla zasadit si vánoční stromeček! Než vyroste, tak to potrvá, ale pokud se uchytí, radost bude obrovská. Nevím jak vy, ale k rostlinám, které vypěstuji od semínka mám srdcový vztah. Jak tedy na to? Najděte si v lese šišku a můžete se pustit do práce.

7. 11. 2021 2 min. čtení Natálie Hilgertová
Pěstuji vánoční stromek od semínka z šišky. Návod, jak na to

Už nějaký ten pátek pěstuji nejrůznější rostliny z pecek. Avokádo, mango, citrusy… zkrátka to, co mi přijde pod ruku, mám tendenci vyzkoušet, jestli se chytí. :-) Když trochu vyrostou, dávám tyto rostlinky občas jako dárek svým blízkým a s nimi i příběh o tom, jak jsem je pěstovala a třeba i z jaké dálky semínko do hlíny putovalo. Všechno to jsou pecky, které nepotřebují velkou péči.

Letos jsem si řekla, že je čas zkusit zase něco trošku náročnějšího. Pokusím se o „domácí“ vánoční stromek! Sice bude trvat, než ho budu moct ozdobit, ale na trénování trpělivosti jsem zvyklá i u ostatních rostlin, takže mi to nevadí. Znáte to, trpělivost růže přináší, tak proč by nemohla přinést i stromky?

Strati… co? Vždyť chci jen zasadit semínko

Nejvíc nervózní jsem byla z procesu, který zní spíš jako zaklínadlo – stratifikace. Nervozita ale začala pomalu opadat, když jsem se na ni doptala znalejších pěstitelů a načetla informace na internetu.

Celý problém je v tom, že šiška, kterou seberete na podzim, ještě neprošla delším obdobím chladu. Příroda je chytrá, a tak semínko vyrobila tak, aby před dlouhou zimou nevyklíčilo. Pokud tedy chcete mít semínko aktivované, musíte mu zimu nasimulovat pomocí lednice. Nebo pokud máte trpělivosti víc než já, můžete si semínka zasadit rovnou ven do květináče a čekat na jaro.

Jak tedy vypěstovat stromek ze semínka?

Já jsem si vybrala smrk ztepilý. V Čechách je celkem běžný a jako vánoční stromek se často používá. Uvedené časy pro stratifikaci a růst jsou tedy pro tento druh stromu. Pro ostatní jehličnany to ale lze dohledat na internetu.

Budete potřebovat:

  • Šišky se semínky
  • Písek
  • Krabičku nebo sáček
  • Hlínu
  • 1,5–3 měsíce trpělivosti

pěstování stromečku

Postup:

  1. Rozeberte šišky a vyndejte z nich co nejvíce semínek – čím více, tím větší šanci máte, že se nějaké chytí.
  2. Do krabičky nebo sáčku nasypte písek, semínka na něj položte, vše navlhčete a zasypte ještě tenkou vrstvou písku.
  3. Uzavřenou krabičku dejte do lednice a měsíc čekejte. Semínka nesmí vyschnout, radši je tedy čas od času zkontrolujte a případně písek navlhčete. Dobré je si na krabičku napsat datum, abyste věděli, kdy jste je do lednice dali.
  4. Po měsíci semínka vyndejte z lednice a zasaďte do zeminy, do květináčků nebo nádob, ve kterých je chcete první půlrok mít. Semínka by měla být 1 cm pod povrchem. Zalijte a čekejte. Různé zdroje uvádí různé časy klíčení, protože každé semínko je jiné, ale všechny jsou v rozmezí 14 dnů až 2 měsíců.
  5. Květináček mějte uvnitř, co nejvíce na denním světle.

Pro rychlejší klíčení

Pro urychlení klíčení můžete květináček přiklopit zavařovačkou a udržovat pod ní stálou vlhkost. Pozor ale na vysoké teploty na oknech u topení. Raději vyberte okno v chladnější místnosti s dostatkem světla.

Tak hodně štěstí v pěstování!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články