Právě čtete

Jak vybrat sportovní kroužek pro děti

3461  
Sdílet: 

Jak vybrat sportovní kroužek pro děti

Nabídka sportovních kroužků je zejména ve větších městech velice pestrá, až někdy bývá problém si z té záplavy nabídek vybrat. Sport zvyšuje obranyschopnost organismu a fyzickou kondici a má pozitivní vliv na optimální váhu v dospělosti.

13. 9. 2017 6 min. čtení Kamila Šemberová
Jak vybrat sportovní kroužek pro děti

Pokud má dítě zjevný talent a chuť do daného sportu, záleží jen na vašich časových a finančních možnostech, zda mu můžete kroužek dopřát. Pokud vyhraněné není, bývá někdy nutné vyzkoušet více kroužků a více aktivit, než najdete tu pravou. Z výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd vyplývá, že děti, které se pravidelně věnují pohybové aktivitě, dosahují vyššího vzdělání a lepšího uplatnění v profesním životě. Je to logické, sport naučí člověka se zapřít, odolávat stresu, zorganizovat si čas, vyhrávat i prohrávat, být součástí týmu, což jsou všechno dovednosti, které se v běžném životě velice hodí.

Zdroj: Flickr.com

 

Chcete, aby sportovalo? Hýbejte se!

Nejlepší motivací jsou pro malé děti rodiče, pokud vás tedy vidí, že se pravidelně hýbete, je pravděpodobné, že je pro vaše děti pravidelný pohyb součástí každého dne. Ale nezoufejte, i když nejste zrovna sportovní typ, i tak můžete vést své dítě ke sportu. Zajímejte se o jeho sportovní zážitky, choďte mu fandit, může to být i pro vás motivace k tomu, abyste se společně pustili do nějaké sportovní aktivity a začali sportovat i vy.

Kroužek je pro dítě ne pro vás

Kroužek vybíráte pro dítě, nikoliv jako uspokojení svých ambicí z mládí, kdy jste se chtěli stát fotbalistou či baletkou. Vždy zahrňte děti do rozhodování o kroužku, povězte jim i to, co vás to jako rodiče bude stát (nejen finančně, ale i časově). Pokud se dítě vašemu výběru vehementně brání, neprosazujte ho, vždyť na kroužku bude trávit čas ono, ne vy.

Při výběru kroužku bychom měli vycházet z osobnosti dítěte a jeho fyzických předpokladů. Jako rodiče je známe nejlépe, víme tedy, jestli je spíše introvertnější nebo se dobře prosazuje v kolektivu. Zda preferuje klidnější činnosti nebo naopak potřebuje vybít přebytečnou energii. Zda má předpoklady spíše pro individuální či kolektivní aktivity. Dítě s introvertními sklony ocení kroužek v rámci školy či s kamarády. Každý kroužek by měl umocnit talent dítěte a zároveň mu rozšířit obzory. První lekce je seznamovací, popovídejte si o tom, jestli výběr splnil očekávání dítěte. Zaplatíte-li kurzovné, dbejte na to, aby dítě na kroužek chodilo pravidelně. V rámci školní docházky není vůbec na škodu, pokud si dítě během školní docházky vyzkouší různé sporty, na které bude moci v pozdějším věku navázat. Dítě by se nemělo přetěžovat, na druhou stranu jemná motivace mu jistě neuškodí a vytrvalost se mu bude v životě hodit. Vodítkem mohou být i informace od známých či ostatních rodičů.

Zdroj: Flickr.com

 

Kritéria výběru

Základním kritériem je věk – například plavání lze provozovat již od miminka, čím dříve se dítě naučí plavat, tím lépe, jedná se z fyziologického hlediska o nejvšestrannější sport. Plavat by měl umět každý. Na kolektivní sporty lze dítě přihlásit téměř v libovolném věku, na gymnastiku, balet či atletiku spíš dříve než později. V každém případě by tréninky měly být všestranné, dítě by měly rozvíjet ve všech směrech, nikoliv úzce zaměřené, na to je dost času později. Děti by se měly hlavně naučit brát sport jako přirozenou součást života a náplň volného času.

Dva až tři stačí

Cílem rozhodně není zaplnit dítěti každou volnou chvíli nějakým kroužkem. Odpoledne se pak zvrhnou v nervózní přejíždění mezi kroužky, což nebude těšit ani dítě ani rodiče. Během odpoledne by dítě mělo mít čas na přípravu do školy, na odpočinek a také na nestrukturované hraní, kdy může uplatnit svou fantazii. Samozřejmě že se potřeba odpočinku a samostatných aktivit liší podle věku a osobnosti dítěte, nicméně psychologové uvádějí, že kroužků by nemělo být víc než dva – tři týdně. Když si s ním půjdete dvakrát v týdnu zaplavat, házet míčem na hřiště nebo zajezdit na kole, tak pro něj v mladším školním věku uděláte víc, než když ho povezete přes celé město na čtvrtý a pátý trénink během jednoho týdne.

Zdroj: Flickr.com

 

Kdy vzít dítě z kroužku pryč?

Každému z nás se někdy někam nechce, to je úplně normální. Pokud se dítěti nechce na kroužek pokaždé, je potřeba zjistit, co za tím vězí. Ubližuje mu tam někdo? Nevede se mu podle jeho představ? Důvody mohou být různé, je potřeba na ně přijít. Promluvit si o tom nejen s dítětem, ale i s trenérem. Pokud se nejedná o vysloveně závažný důvod, je potřeba dítěti vysvětlit, že se na kroužek přihlásilo dobrovolně, je zaplacený na půl roku, a po tu dobu by jej mělo navštěvovat. Pak si může vybrat jiný kroužek.

Neinvestujte hned z počátku velké částky. Postupujte umírněně, ať pak kvůli výši investované částky nenutíte dítě u sportovního kroužku setrvat, i když tam není šťastné. Dítě si potřebuje na kroužek zvyknout, po pár týdnech či měsících uvidíte, zda je vybraný sport pro dítě perspektivní. Spoustu věcí si můžete půjčit buď v samotném sportovním klubu, nebo od rodičů ostatních dětí, či koupit přes internet v bazaru.

Pořád nevíte? Otestujte ho!

Pokud váháte a nevíte, kde začít, nechte své dítě otestovat. Existuje program Sportanalytik, který zábavnou formou dítě otestuje a zjistí, na jaký sport má talent, který by ho mohl bavit a v němž má naději na to, že se bude průběžně zlepšovat. Testování probíhá v rámci víkendové akce ve větších městech (viz (www.sportanalytik.cz ), kde je zjištěna fyzická zdatnost dítěte a jeho předpoklady pro konkrétní sporty. Rodiče obdrží i kontakty na vybrané sportovní kluby a kroužky.

Zdroj: Flickr.com

 

Druhého Jágra nečekejte

I když se může stát, že se zrovna vaše dítě stane olympijským vítězem či mistrem světa, nehledejte sportovní kroužek s tímto cílem. Úspěšní sportovci často říkají, že zkoušeli více sportů, příp. že už odmala je nic jiného nezajímalo než hokejka či baletní piškoty, ale také že se hledali, až jednou potkali toho pravého trenéra a od té doby začali pořádně trénovat a úspěch se dostavil. Všechno je možné, ale prioritou by mělo být šťastné dítě, které se na odpolední aktivitu těší. Špičkovým sportovcem se stane jen zlomek dětí, ti ostatní se i díky sportovním kroužkům rádi hýbou, a to není málo. Neklaďte si velké cíle, nečekejte výkony, radujte se s dítětem, že je sport baví a že se v rámci svých možností snaží zlepšit.

Nechce chodit nikam?

Pokud dítě žádný kroužek navštěvovat nechce, záleží na tom, jak tráví odpoledne. Pokud běhá venku s kamarády, kreslí si nebo staví z lega, stará se s chutí o domácí zvíře, není strukturovaná aktivita nutná, pokud však chce trávit čas jen u počítače nebo u televize, je třeba ho nenásilnou formou postrčit k nějaké pohybové aktivitě, ať už je to sportovní kroužek, nebo kroužek v rámci školy či třeba chození do skauta.

Kroužky, nejen ty sportovní, dětem umožňují být s vrstevníky, najít si své místo v dětském kolektivu, mohou zde potkat nové kamarády a v neposlední řadě i vyniknout v něčem, co dělají s chutí, i když se jim třeba ve škole úplně všechno nedaří.

Zdroj: Flickr.com
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články