Právě čtete

Jak vybrat podprsenku v těhotenství

5199  
Sdílet: 

Jak vybrat podprsenku v těhotenství

Těhotenství s sebou přináší spousty změn. Na některé jsem byla připravena více a na jiné méně, ale postupem času jsem si uvědomila, na které věci je třeba opravdu brát zřetel. A jednou z těchto věcí je právě výběr spodního prádla.

14. 9. 2016 4 min. čtení Eva McMahon
Jak vybrat podprsenku v těhotenství

Fyzické změny

Tělo se během těhotenství mění, ať chceme, či nechceme, a je možné, že jako první změnu budete pozorovat tu na svých ňadrech. Nemusí se vám zvětšit pouze číslo košíčků, ale také například obvod přes hrudník a záda. To je třeba můj případ, a proto jsem si musela pořídit podprsenky s větším obvodem už asi ve čtvrtém měsíci. Sedět totiž celý den v práci a cítit, že vás podprsenka řeže a táhne, když navíc máte prsa velmi citlivá, není zrovna příjemné.

Některé ženy se musí poohlédnout po nové podprsence už během osmého až desátého týdne. A mám kolem sebe ženy, které si kupovaly nové prádlo až v osmém měsíci, protože jim prsa narostla až ke konci. Prsa mění tvar, velikost, vzhled a hlavně jsou extrémně citlivá.

Jak vám prsa narostou, je velmi individuální. V mém případě se zvětšila asi o jednu velikost, ale z doslechu vím, že to mohou být i tři či čtyři velikosti. Představa, že máte celý život košíčky A, a z ničeho nic si musíte obstarat velikost D, je až neuvěřitelná. To musí být pro těhotnou a tělo obrovská změna, ale příroda je příroda a my se s tím musíme poprat.

5

Na co si dát pozor

A proto je třeba pečlivě zvážit výběr podprsenky. Existuje spousta kontroverzí, například, že se nesmí nosit podprsenky s kosticí. Není to prý vědecky stoprocentně potvrzeno, ale v některých případech mohou kostice způsobit ucpávání mléčných žláz. A také je větší šance, že pokud se vám opravdu zvětší obvod, kostice nebudou moc pohodlné. V tomto případě musí asi každý dát na svůj vlastní pocit a zkusit, jak se v této podprsence cítí. A na co je třeba se dívat při nákupu podprsenky v těhotenství?

Správná velikost

Prsa se pravděpodobně zvětší a některé ženy mohou přibrat i přes hrudník. Je třeba se řádně změřit a nespoléhat se na to, že vám bude sedět vaše běžná velikost. Určitě berte ohled na to, zda se vaše nová podprsenka dá upravit. Má dostatek háčků na zapínání a dají se upravit ramínka? Nezapomínejte na tyto drobné detaily.

Materiál

Ne všechny z nás mohou zůstat věrny sexy krajce. V těhotenství se doporučuje bavlna pro extra pohodlí. Kůže je citlivější a některým těhotným může být často horko. A v takových situacích je bavlna nejvhodnější. Nikdo z nás asi nechce kvůli kráse skončit s podrážděnou pokožkou. Vždyť už tak jsou naše prsa a tělo pod velkým nátlakem.

14

Podpora

Není sice dokázáno, že kostice nás nějak negativně ovlivní v době těhotenství, ale spousta žen v tomto období dává přednost podprsenkám bez kostic. A jak tedy zajistit podporu? Určitě pomohou širší ramínka a následné upravení podprsenky tak, aby seděla co nejlépe.

„Osvědčila se mi hlavně široká ramínka, která rozloží větší zátěž. A také jsem si v těhotenství vybírala spíše sportovní střih, neutrální barvy a bavlnu. Sice tyhle podprsenky omezují outfity, a tak jsem je nemohla nosit pořád. Každopádně se jedná o ten nejpohodlnější základ.“
– Zuzana Osako, ilustrátorka, modelka a maminka tří dětí

Praktičnost

Během této krátké doby nemá cenu investovat do věcí, které nejsou nadčasové a praktické. Můžete si tedy už v prvním či druhém trimestru koupit podprsenku, která je zároveň kojící. A také si vybírejte neutrální barvy jako bílá, tělová, šedá a černá. Barvy jsou sice krásné, ale z praktického hlediska není třeba si kupovat deset nových barevných podprsenek, které vám po ukončení kojení či těhotenství nemusí sedět.

Design

Vzhled podprsenky by měl jít v době kojení a těhotenství stranou, ale většina žen se chce cítit neustále krásně. A proto ani v tomto období nemusíme nosit ty, které nejsou esteticky přitažlivé.

„Během těhotenství jsem se cítila ve většině podprsenek méně pohodlně, a proto jsem si vybírala zásadně podprsenky bez kostice. A po porodu jsem začala klást větší pozornost na design a nejraději jsem nosila neutrální barvy jako černá a pudrová.“
– Kateřina Prentice, bývalá modelka, maminka dvou dětí

21

Počet nových kousků

To, kolik si nových podprsenek pořídíte, asi záleží na vás a vašem životním stylu. Já jsem si koupila asi šest nových, jelikož chodím pořád do práce a také píšu blog. Tím pádem potřebuju pohodlné bavlněné kousky do práce ve třech barvách. A na módní akce je občas třeba designově lepší podprsenka, aby mi nerušila outfit a zároveň poskytla pohodlí. Co se týče množství, tak se asi musíte řídit svým životem a instinktem.

V každém případě by se nákup podprsenky neměl uspěchat, a to zejména, pokud jste v očekávání. Ujistěte se, že jste s výběrem opravdu spokojena, že vám podprsenka sedí a vypadá dobře a přirozeně i pod oblečením. Nesprávný výběr spodního prádla může zničit jakýkoli outfit. Pokud dáte na svůj vlastní pocit a výběr neuspěcháte, máte zajištěný jak skvělý vzhled, tak i pohodlí. A to snad chceme všichni.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články