Právě čtete

Jak vybrat dárky pro děti, když ještě nejste rodiči

4757  
Sdílet: 

Jak vybrat dárky pro děti, když ještě nejste rodiči

Nejen o Vánocích, ale i o svátcích, při návštěvách a na narozeniny nastává chvíle, kdy musíte podarovat děti kamarádů nebo z rodiny. S obligátním autíčkem pro kluky a panenkou pro holky nevystačíte dlouho, co tedy děti potěší?

7. 12. 2016 4 min. čtení Kristina Zábrodská
Jak vybrat dárky pro děti, když ještě nejste rodiči

Novorozeně
Pokud se jdete podívat na nové miminko, vybíráte dárek spíš pro rodiče. Oblečení nekupujte na věk 0–3 měsíce, i když je tak roztomile malinké, dítě z něj po pár (tý)dnech vyroste. Raději sáhněte po větších velikostech. Právě narozené děti si ještě moc nehrají, reagují hlavně smysly, potěší je měkounký plyšák, hračka hrající ukolébavku, ponožky se zvířátky či rolničkami, za kterými se brzy začnou natahovat, kroužky, chrastítka a hračky jednoduchých tvarů, které lze snadno uchopit a kousat, případně vydávají tlumený zvuk. Hračka nemusí být drahá, ale zábavná, barevná a příjemná na dotek. Zhruba do jednoho roku strkají děti všechno do pusy, vybírejte proto hračky certifikované na bezpečnost konstrukce, materiálu i použitých barev.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kojenec (do 1 roku)

Od tří měsíců už miminko viditelně reaguje na své okolí, takže si s ním vyhrají i bezdětní. Chrastítka, ponožky s aplikacemi, kousátka a plyšáci jsou stále v kurzu, ale čím je dítě starší, tím více podnětů vnímá a více zkoumá svět. Nemusíte vybírat dárky pro aktuální věk, většina rodičů svým miláčkům kupuje různé stimulační hračky průběžně, ocení proto víc, když jim donesete hračku, se kterou si vyhrají klidně až za pár měsíců. Do jednoho roku bodují větší hračky jednoduchých tvarů – autíčko, popelářské auto s vyklápěcí popelnicí, hadrová nebo plastová panenka, kostky, duplo, míček, zvířátka do vody. Potěší i knížky s říkankami, písničkami či pohádkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Batole (do 2 či 3 let)

Jakmile se dítě postaví a zvládne chůzi, otevře se mu zcela nová perspektiva. Tahací hračky (na šňůrce či na tyčce), míčky, zahradnické náčiní jako kolečko, konvička, sekačka, tatrovka a odrážedla vždy slaví úspěch. Z menších hraček dovnitř boduje duplo nebo lego pro menší děti, zatloukačka, hry podporující motoriku (chytání rybiček, navlékání větších předmětů, kostky, magnetické tabule s kostkami) a hudební nástroje. Děti milují vydávat různé zvuky, ale při výběru myslete i na rodiče, jinak se nedivte, že vás čas od času požádají o hlídání nebo hračku nemilosrdně zabaví. Od útlého věku se děti učí nápodobou, ale zejména v roce až třech letech je to hodně patrné, proto je potěší všechno, co mají dospěláci – auto, panenka, vysavač, mixér, kuchyňka, garáž, domeček pro panenky, autodráha, vláčky, kočárek…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Předškolák (3–5 let)

Podporujte jeho fantazii a trénujte jeho motorické dovednosti i mozek. Lego, puzzle, pexeso, domino, autodráha, vláčky, domácí spotřebiče, panenky a autíčka patří mezi nejoblíbenější hračky. Děti si s nimi vyhrají samy, spolu i s dospělými. Předškoláky potěší i plastelína, pastelky a omalovánky, vodovky, prstové barvy. Cédéčko s dětskými písničkami (od Svěráka a Uhlíře, Kašpárka z rohlíku) a pohádkové knížky nebo dětské encyklopedie jsou také prima. Zabaví je i jednoduché sportovní náčiní.

Školák (od 6 let)

Čím menší dítě, tím univerzálnější zájmy ještě má. Pokud nevíte, jakého hrdinu z animovaných filmů zrovna miluje, vsaďte na knížku pohádek či příběhy pro malé čtenáře. Lego a plyšák se také neztratí. Sáhnout můžete i po deskových hrách pro celou rodinu nebo jednoduchých hlavolamech.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tipy na závěr

  • Vybírejte hračky pro trochu starší dítě, aby si s ní delší dobu vyhrálo a ještě ji nemělo. Každé dítě se vyvíjí individuálně a zejména v prvních letech umí každé něco jiného, a tak se doporučený věk výrobce nemusí shodovat s tím, co za zábavné považuje dítě.
  • Dárky nemusí být drahé ani složité, často potěší ta nejjednodušší věc, která je příjemná do ruky, má hezké barvy a dělá vtipné věci.
  • Akustické hračky děti milují a rodiče nesnáší. Chápeme, že se chcete stát nejoblíbenější tetičkou či strýčkem, ale aspoň hračky vyzkoušejte, a je-li zvuk jen trochu otravný, vyberte jinou věc. Věřte, že po deseti minutách se stane nervydrásajícím. A to zábava teprve začíná.
  • Dřevěné hračky milují víc dospělí než děti, ale jsou určitě zdravější, trvanlivější a příjemnější na dotek než plastové kýče. Často bývají také kreativnější. Nadchněte pro ně děti tím, že si s nimi společně pohrajete.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články