Právě čtete

Podívejte se, jak se naši předci oblékali na lyže

7283  
Sdílet: 

Podívejte se, jak se naši předci oblékali na lyže

Lyžování je takovým zimním tancem. Dobře se na něj kouká, ale ještě příjemnější je ho provozovat. Včetně padání. A zvlášť když jste na to správně oblečeni.

30. 11. 2016 4 min. čtení Redakce
Podívejte se, jak se naši předci oblékali na lyže

Dávno už nemusíte nosit stejnou kombinézu jako půlka sjezdovky a závidět těm pár jedincům, kteří si tu svoji dovezli ze zahraničí. Dnes už nemusíte mít ani svetr a pořád budete dostatečně izolovaní na to, abyste při jakémkoliv zimním sportu neumrzli. Speciálně za předpokladu, že se zrovna chystáte pořádně hýbat. Není to tím, že bychom byli méně praktičtí a více se chtěli líbit než naši předci, jenom jsme měli už dostatek času přijít na způsob, jak obě varianty rozumně skloubit.

Kožešinoví seveřani

Mohlo by se zdát, že mezi první lyžaře patřili lidé z období, které známe z filmů pro pamětníky. Ale co severské státy, které se se zimou a mrazem potýkají v mnohem výraznějším měřítku než my? Pro ty není zimní oblečení jen příležitostně využívaným oděvem, ale naprosto nezbytnou dennodenní záležitostí. Co tedy oni od začátku nosili? Kůži, respektive kožich. Lidé nejsou majiteli zimou nepropustné ochrany a naše jemná kůže si vyloženě říká o další, „cizí“ vrstvy.

Arctic Exploration, Personalities, pic: circa 1911, Captain Roald Amundsen, (1872-1928) Norwegian explorer the first man to navigate the North west Passage and to reach the South Pole (Photo by Bob Thomas/Popperfoto/Getty Images)
Výjimkou nebyl ani polární badatel Roald Amundsen, který kožich oblékl i při výpravě na jižní pól. Pravý kožich se dnes stal „privilegiem“ bohatších dam, kritizovanou položkou odívání, často nekompromisně odsuzovanou ochránci a zastánci zvířat. Dnes už je možnost mnoha kožichových alternativ z umělé srsti, sloužících podobně efektivně, i co se zateplení svého nositele týká. Foceno v roce 1911. (Zdroj: Bob Thomas/Popperfoto/Getty Images)

Elegantní praotcové

U nás to začalo honosně. Praotcové lyžování někdy před 120 lety příliš nedbali na praktičnost. Lyžování byla především zábava a přehlídka tohoto speciálního umu byla hodna neméně slavnostního oblečení než na běžné plesy. Oblek, nejlépe doplněný motýlkem, případně také šálou, čepicí či kloboukem, boty tmavé a kožené, to nebylo žádnou výjimkou. Přes to občas i něco, co by mohlo vzdáleně připomínat bundu. Lehčí varianta potom zahrnovala lehký svetřík, jen tak, aby se neřeklo, a baret.

1st December 1908: A woman having a little difficulty controlling her skis in the snow at Northampton. (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)
V ženské variantě šátek, klidně zavázaný na styl babička nebo uklízečka. Důležitou roli takového modelu hrály vysoké podkolenky. Byly to časy, kdy se ženy nebály jezdit v dlouhých sukních. Stejně jako tato lyžařka z roku 1908. (Zdroj: Topical Press Agency/Getty Images)

Při pohledu na dobové výjevy může mít člověk pocit, že lyže sloužily pouze jako prostředek k tomu, jak se v zimě dopravit z bodu A do bodu B, tedy spíš takové dnešní běžky. Je pravda, že dobová auta terénní výjezdy nejspíš příliš nezvládala. Pomocí lyží se dalo snadno dopravit např. z vysokohorské chaty na oslavy a veselé sešlosti v údolí, a s tím pak souviselo i příslušné odívání. Mezi takové slavnosti patřily často i různé karnevaly a maškarní na lyžích, rozmanitost oděvu se tím ještě rozrůstá.

4

Kombinéza a kšilt

Šusťáková kombinéza je sousloví, které vzbuzuje hrůzu u mnohých lidí vyrůstajících v druhé půlce 20. století. Jedinou alternativou se staly, hlavně u mužů, nepříliš slušivé legíny a péřový kabát. Mezi čepice přibyly i takzvané kulichy různých tvarů, z nichž jeden je dnes označovaný také anglickým „beanie“. Některé slečny a dámy aranžovaly šátky v ležérním francouzském stylu. Později se začalo jezdit bezpečněji a občas přibyly i helmy, důležité ale bylo, aby to na sjezdovce všechno dostatečně zářilo barvami, a pokud ne, mělo to někde aspoň proužky. Na přelomu století, v 50. letech, se stal oblíbeným doplňkem kšilt, zabraňující oslepení vysokohorskými paprsky, ne už tolik sněhovými bouřemi.

(Original Caption) Two of the U.S. team's women skiers flash winning smiles. Mrs. Gretchen Fraser (right), 28-year-old housewife from Vancouver, Washington, took first place in the women's special slalom event, becoming the first American ever to win an individual skiing championship in the history of the Olympic games. Andrea Mead (left) of Rutland, Vermont, placed eighth in the event.
Americká lyžařká Gretchen Fraser po výhře ve slamomu, kterým Spojeným státům zajistila první výhru v individuálním lyžování na Olympijských hrách roku 1948.

Nové materiály

Dříve nezbytná šusťáková kombinéza tak byla rozpůlena. Sice je tu možnost, že vám bude táhnout na záda, zase se ale vyhnete svlékací hysterii při návštěvě toalety. Je to jednodušší. Až na kšandy, asi nejzajímavější a stále obvyklou součást oděvu pro zimní sporty, kterou můžete nosit i dnes, aniž byste se měli obávat dobového vybočení. Otázka je, co nás ještě může v tomto odvětví čekat, ale zatím to vypadá, že po různých variantách péřových a prošívaných bund směřuje zimní oblečení zpátky ke svému ztenčování.

I oblečení hubne společně s táním ledovců, oteplováním planety a vývojem nových střihů a materiálů. Ergonomické střihy, syntetické materiály, ale i prodyšnost a odolnost větru. Softshell, goretex a další neologické názvy, o kterých by si před několika lety lyžaři nejspíš ještě mysleli, že jsou smyšlené. Dnes ale hrdě oblékají každou novinku a s radostí poučují své spolusjezdaře, jaký převratný vynález na sobě mají. Jste jedněmi z nich?

3

1

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články