Právě čtete

Existuje Ježíšek? A jak dětem vysvětlit, že není milionář?

4034  
Sdílet: 

Existuje Ježíšek? A jak dětem vysvětlit, že není milionář?

Sama jsem na Ježíška věřila poměrně dlouho a ani své dcery jsem nechtěla o tuto krásnou součást vánočních svátků připravit. Nepamatuji si na konkrétní moment, kdy zjistily, že místo Ježíška kupuji dárky já, ale nastal tak nějak přirozeně a postupně. V poslední době však čas od času slýchám, že říkat dětem, že dárky nosí Ježíšek, je vlastně lež a lhát se nemá. Tak jak z toho ven? Jedna moje známá říká, já jsem nelhala, jen jsem neříkala celou pravdu. A možná v tom tkví řešení.

5. 12. 2016 5 min. čtení Kamila Šemberová
Existuje Ježíšek? A jak dětem vysvětlit, že není milionář?
11799405824_a1f0bfb228_o
Zdroj: Flickr.com

Všetečné otázky

Odpovídejte pokud možno tajuplně a nejasně. Děti si v hloubi duše přejí věřit na Ježíška, často jsou spíš zvědavé na „logistickou“ stránku věci, zajímá je, jak může malé miminko unést tolik dárků, jak to, že umí číst, nebo jak stihne během štědrovečerní večeře roznést dárky všem dětem na světě. Často je uspokojí méně konkrétní odpověď, v této fázi se většinou ještě nechtějí dobrat úplné pravdy.

Kdy s pravdou ven?

Vždy je lepší, když dítěti pravdu o Ježíškovi (i o čemkoliv jiném) sdělíte vy, citlivě a úměrně jeho věku, než když se ji dozví v surové či zkreslené podobě od spolužáků nebo kamarádů. V předškolním věku má dítě velice bujnou fantazii, takže Ježíšek tak nějak přirozeně k tomuto období dětství patří, na cestě k úplnému odhalení je hodně mezistupňů – od Ježíška s nůší dárků až po Ježíška jako hezkou tradici, kterou chceme ve své rodině udržovat.

Kolik dárků je dost?

Psycholog Václav Mertin na portálu Šance dětem říká, že menší děti ocení spíše větší množství méně finančně hodnotných dárků, starší děti zase mají rády dárky hodnotnější, které si již déle přejí. Děti by neměly dostat vše, o co si napíšou Ježíškovi, a to ani v případě, že to není pro rodiče finanční zátěž. Dítě by se mělo naučit si na něco, co si hodně přeje, počkat.

16100903051_bc51b2da67_o
Zdroj: Flickr.com

A co Santa?

Díky televizi a nejrůznějším vánočním filmům se může stát, že děti mají ve vánočních postavách zmatek. Zvlášť když o Ježíškovi se mluví jednou jako o nemluvněti, pak jako o dospělém Ježíšovi v kostele, a do toho nosí dárky v amerických filmech sklerotický stařík, který také vystupuje jako hlavní postava reklamy na Coca Colu. V nejrůznějších zemích světa nosí dárky různé postavy, dokonce i v různé dny, takže když to dětem takhle vysvětlíme, nemělo by je to mást.

Ježíšek a Ježíš

Ježíšek je součástí vánočního příběhu, děti bývají zvědavé na proměnu malého nemluvňátka v jesličkách v dospělého Ježíše, často je nevnímají jako jednu postavu. Dokonce často ani nevědí, že mezi Ježíšovým příběhem a dárky pod stromečkem existuje přímá souvislost. Vyprávějte dětem o jeho narození, jak jeho rodiče byli na útěku a tak chudí, že ani neměli nic, do čeho by novorozeně zabalili. Jak lidé uviděli kometu, která jim zvěstovala Ježíškovo narození, vydali se na cestu a přinesli mu nejrůznější dary. Když dětem vysvětlíte celý příběh, děti si vše lépe představí. Vždyť to, že se dnes dávají dárky na Vánoce, je vlastně tradice z dob, kdy je lidé přinesli novorozenému Ježíškovi. Děti milují příběhy z dětství svých rodičů či prarodičů, budou překvapené, že dřív se dávaly dárky potřebné a praktické, třeba nové boty nebo upletený svetr. Na konci vyprávění by mělo být dětem jasné, že Vánoce jsou o obdarovávání se, nikoliv o množství drahých dárků.

Vánoční charita

K Vánocům určitě patří také pomoc těm, kteří neměli takové štěstí jako my. Vánoční čas je ideální k zapojení dětí do dobročinných akcí. Nejrůznější nadace pořádají sbírky hraček pro děti v dětských domovech či děti jinak znevýhodněné. Děti bývají velice citlivé k neštěstí ostatních, takže můžete zavést doma hezkou tradici, že si vyberete některý z charitativních projektů a společně s dětmi dárek pro dítě v dětském domově vyberete, zabalíte a odnesete na místo určení. Cestou si můžete popovídat o nejrůznějších situacích, v nichž se děti v různých koutech světa nacházejí. Malé děti jsou většinou velice soucitné, postupem let se však tato vnímavost k neštěstí druhých může vytrácet, je tedy dobré ji podporovat.

24058242106_677ac0821f_o
Zdroj: Flickr.com

Zklamání z dárků

Pokud víte, že si dítě napsalo do dopisu Ježíškovi o dárek, který zcela určitě nedostane, třeba proto, že je nad vaše finanční či prostorové možnosti (např. pes, kůň, playstation atd.), je rozumné mu průběžně situaci naznačit. Pokud si totiž začátkem prosince napíše o poníka a celý měsíc se na něj těší, protože věří, že dopis Ježíškovi je v podstatě objednávka, kterou zbývá jen doručit, nemůžete se divit, že bude u stromečku plakat, když tam poníka nenajde. Přitom se zklamání dá celkem snadno předejít tím, když si popovídáme o tom, co poník potřebuje, že nemůže žít v panelovém domě atd.

Chcete-li si užít Vánoce, naučte své děti Vánoce milovat. Děti milují pospolitou atmosféru, nevnímají neumytá okna a neuklizené vnitřky skříní, zato velmi těžce nesou stres a nervózní ovzduší. Nepřehánějte to s úklidem, zato společně pečte, zdobte, připravujte a zpívejte koledy. Můžete koupit nejrůznější maličkosti těm, které máte rádi, a pak se společně radovat z toho, že jste jim udělali radost. Děti tak postupně zjistí, že se dárky dají i kupovat a nebude pro ně pak odhalení neexistence Ježíška takovým překvapením.

Christmas Surprise
Zdroj: Flickr.com

Takže to, že Ježíšek přináší dárky, je vlastně pohádka, která dělá Vánoce ještě kouzelnější. Dárky si dávají lidé, kteří se mají rádi, chtějí se navzájem obdarovat. Takže v ideálním případě děti postupem času pochopí, že Ježíšek nenosí dárky fyzicky, ale je součástí vánoční tradice. V dopise Ježíškovi si každý může napsat, co by si k Vánocům přál, co by mu udělalo radost, aby ten, kdo dárky kupuje, měl nějaké vodítko. Vždyť Vánoce nejsou jen těch pár minut u stromečku, kdy rozbalujeme dárky, ale měl by to být kouzelný čas, kdy se na chvíli v tom dnešním uspěchaném světě zastavíme a uvědomíme si, že jsme rádi, že jsme spolu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články