Právě čtete

5 rozdílů mezi mužskou a ženskou výchovou dítěte

4876  
Sdílet: 

5 rozdílů mezi mužskou a ženskou výchovou dítěte

Lidstvo má od nepaměti zajetý mustr: Muž loví mamuty a žena pečuje o jeskyni a stará se o děti. Společnost je dneska ale jinde. Mamutů už po stepích moc nepobíhá a žena, která v jeskyni pečuje o děti, bude hnána sociálkou k soudu.

1. 12. 2017 3 min. čtení Dominik Landsman
5 rozdílů mezi mužskou a ženskou výchovou dítěte

Jak se společnost vyvíjí, vyvíjí se i postavení žen a mužů. Nebudeme se zabývat moderní gender rovností, kterou si vynutilo pár feministek, ale zaměříme se na výchovu dítěte. Muži dnes už nemusí jenom lovit mamuty. I muži dneska pečují o dítě. Stále sice prim hrají matky, protože mají prsa, mateřské mléko, hormony a podobně, ale muži jim srdnatě sekundují. Otec na rodičovské dovolené není již žádné tabu, a dokonce se nebojím říct, že jsou ve výchově aspekty, které muži zvládají lépe než ženy.


Zdroj: Flickr.com

 

Volnočasové aktivity

Tady to můžu vypozorovat přímo u mé manželky. Zatímco když si ona se synem hraje, snaží se s ním hrát tak nějak, aby se u toho i něčemu přiučil. Například, aby prosvištěl barvy, naučil se čísla, písmenka a podobně.

Já když si hraju se synem, tak jsme rytíři, co skolí draka, hrajeme doma ramínkama hokej nebo klademe pasti na dinosaury.

Nemůžu si pomoct, ale můj přístup k volnočasovým aktivitám se mi zdá lepší. Pohledem malého dítěte si budu radši hrát na rytíře než se formou nějaké průhledné hry učit písmenka.

Zločin a trest

Dneska je děsně moderní děti moc netrestat. Prostě se jim pokusit vysvětlit, co udělali špatně, a nabádat je, aby to už nedělali. Panečku, to je hrozba jako hrom. Úplně to vidím. Malý Honzík rozbil šutrem výlohu a bojí se jít domů, aby mu maminka neřekla, že to, co udělal je špatně, a bude ho nabádat, aby to příště nedělal.

Nejsem zastáncem fyzických trestů, ale občas to situace vyžaduje. Zatímco moje manželka trpělivě mladýmu vysvětluje, že mlátit vařečkou do zdi není hezký, já ho posléze, co to udělá znova, vezmu a udělím jednu výchovnou (samozřejmě s láskou). No a problém vyřešen.


Zdroj: Flickr.com

 

Oblékání

Ženy jsou z nějakého důvodu fascinovány módou. Pokud chce jít matka s dítětem ven, pečlivě vybírá oblečení. Aby ladilo tričko s kalhotami. Aby nebyly ponožky moc okázalé a tak dále. To trvá děsně dlouho.

Jo to otec vezme první věc, co mu padne pod ruku a ještě tolik nesmrdí a ty fleky na ní jsou ještě únosné, dítě navleče a jde se pryč. Jakýpak babrání se s tím.

Přehnaná péče

Ilustrační příklad. Matka sedí na lavičce. Dítě si hraje na hřišti. Dítě běží a upadne. Matka okamžitě vybíhá s nářkem: „Šmarja, Honzíčku, není ti něco?“ Přiběhne k Honzíčkovi, láskyplně ho zvedne a bebíčko mu pofouká. Potom mu za odměnu koupí lízátko. Takhle ale z Honzíčka pravý muž nikdy nevyroste.

To otec, když je s dítětem na hřišti a dítě upadne, aplikuje jinou metodu. Otec: „Žiješ?“ Dítě: „Jo, žiju, mám ale odřený koleno.“ Otec: „A můžeš chodit?“ Dítě: „Můžu.“ Otec: „Tak vstávej a pokračuj v hraní.“ Načež se otec opře do lavičky a na mobilu sjíždí výsledky fotbalových zápasů.

Fyzická síla

Otcové jsou prostě silnější. Zatímco když se ztrhaná matka plouží z nákupu, v rukách těžké tašky s jídlem a na zemi uřvané dítě, že nikam nejde, že ho bolí nožičky, přichází hysterický výstup matky na pokraji sil, tak otec to má jinak. Vezme tašky s nákupem do jedné ruky, řvoucí dítě za nohu do druhé ruky, případnou koloběžku skousne mezi zuby a jde se domů, kde malý sígr dostane výprask.

Zdroj: Flickr.com
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články