Právě čtete

Ušijte miminku ušaté hnízdečko, usnadní vám uspávání

22298  
Sdílet: 

Ušijte miminku ušaté hnízdečko, usnadní vám uspávání

Hnízdečko pro miminko je hit – a z dobrého důvodu. Já sama jsem ho našemu malému ušila, ještě než se narodil, a byla to snad ta nejlepší věc, kterou měl.

16. 8. 2019 3 min. čtení Martina Chomátová
Ušijte miminku ušaté hnízdečko, usnadní vám uspávání

Malý spal v hnízdečku hrozně spokojený, klidný, cítil se tam v bezpečí. Vydrželo mu asi do jeho půl roku, než z hnízda vyrostl.

Nejlepší na hnízdečku bylo, že v něm mohl ležet kdekoli po bytě. Jakmile usnul, mohla jsem ho (díky přišitým uchům) jednoduše přenést i s hnízdečkem rovnou do postýlky. Možná vám právě takové ušaté hnízdečko usnadní uspávání, pokud miminko usne zásadně u kojení, ale když ho pak přendáte do postýlky, vždycky ho to probudí. Když zůstane v hnízdečku, nemusí si toho ani všimnout, i když samozřejmě záleží dítě od dítěte.

Hnízdečko není vůbec těžké ušít a hodí se i jako milý dárek pro kamarádku v očekávání. Ze stejné látky můžete vyrobit taky další kousky do výbavičky (mantinely, peřinky nebo třeba muchlánka) a sladit ho do celkového stylu chystaného pokojíčku.

Různá miminka ho využijí po různou dobu, jednak rostou různě rychle („model“, který vyzkoušel hnízdečko v tomto článku, má necelé čtyři měsíce) a jednak každé dítě je jiná osobnost. Někomu se spaní v těsnějším prostoru líbí déle, někomu kratší dobu. Na začátku ale udělá radost téměř každému děťátku.

Návod na ušití hnízdečka

Co budete potřebovat:

  • dvě látky, (mohou být stejné, mně se více líbí rozdílné, hnízdečko je pak zespodu jiné než seshora)
  • duté vlákno 200 g v délce 80 cm pro vypodložení
  • kuličkové rouno 500 g na vycpání okrajů
  • pletenou šňůru nebo stuhu v délce 3 m na utahování hnízdečka, dokud je miminko malé
  • 8 papírů formátu A4 na nakreslení střihu
  • špendlíky, nůžky, metr, nit, šicí stroj a žehličku

Kolik hnízdečko stojí?


Na kolik vás materiál vyjde, to záleží hlavně na výběru látek. Mě vyšel dohromady se vším všudy zhruba na 600 Kč. Metr látky seženete zhruba od 100 Kč, ale klidně může stát i přes 300 Kč.

Střih si nakreslete na papíry

Nejdříve si připravte střih. Slepte k sobě izolepou ve dvou řadách 4 a 4 papíry A4 a nakreslete střih podle rozměrů. Rozhodně si nedělejte starosti s nějakou geometrickou přesností například u horního oblouku, vezměte to prostě od ruky.

Podle nákresu obstřihněte látku

Dalším krokem je příprava látky. Jednu z vybraných látek si přehněte lícem k sobě, přiložte střih, který si přišpendlete a obkreslete na látku. Pak vystřihněte, ale pozor, počítejte ještě se záševky, takže stříhejte cca 0,5 cm od nakresleného vzoru. Druhou látku si připravte na stůl lícem navrch, nijak ji nepřekládejte. Již vystřiženou látku položte lícem na líc na druhou, přišpendlete a vystřihněte.

Druhou látku obstřihněte podle první

Přidejte ucha

Nyní si připravíme ona kouzelná ucha, díky kterým hnízdo i s miminkem pohodlně přeneseme. Dělám je schválně dlouhá, ale výslednou délku si můžete přizpůsobit, jak vám vyhovuje. Až budete hnízdečko používat, v postýlce ucha zastrčte dospod.

Dlouhá (metrová) ucha znamenají, že pro běžnou manipulaci si je budete muset v ruce zkrátit, ale zase můžete s hnízdečkem třeba houpat. A pozor při praní – hnízdečko perte samostatně, aby se vám do uch nic nemotalo.

Vystřihněte dva pruhy látek dlouhé 1 metr a široké 20 cm, které přeložte na polovinu tou užší stranou. Přešijte je na dlouhé straně, obraťte lícem navrch a sežehlete. Není potřeba to nijak složitě začišťovat, oba konce zašijete do hrany hnízda. Výsledná ucha vložte mezi dvě připravené sešpendlené látky (na mém hnízdečku tedy mezi puntíkatou a vlnkovou) – zhruba do každé třetiny jeden z konců – a na druhé straně zopakujte.

Ušijte základnu

Teď začneme pořádně šít! Připravené sešpendlené látky s vloženými uchy obšijte po obvodu, neprošité nechte pouze spodní části dolních konců. Celou konstrukci pak obraťte lícem navrch a sežehlete. Nyní se vraťte k těm dolním koncům hnízda, které si založte směrem dovnitř, zašpendlete a na stroji začistěte. Otvory dole zatím zůstávají volné, později jimi hnízdečko vycpeme. (Možná se vám to nezdá, ale jsou dost velké, aby to šlo.)

Jako další krok si udělejte tunýlek po obvodu na šňůrku či stuhu, kterou jste vybrali a která pak celé hnízdečko bude držet uzavřené. Po vnějším obvodu hnízda prošijte další šev na šířku vybrané šňůrky. Tu pak navlékněte na spínací špendlík a pěkně postupně protáhněte skrz celý tunýlek. Jde to snadno, ale chce to trpělivost, posouvat se budete kousek po kousku až do zdárného konce.

 

Přidejte střed

Další v pořadí je vypodložení středu hnízda. Z připraveného střihu na papíře vystřihněte vnitřní část, která znázorňuje prostředek hnízda, kde pak leží miminko. Přiložte na duté vlákno, které máte přeložené napůl, a tvar vystřihněte. Vložte ho dovnitř hnízda skrz spodní konce, které zatím nejsou zašité. Srovnejte do středu, zašpendlete a celý obvod prošijte na šicím stroji.

Nakonec hnízdečko vyplňte

Předposledním krokem je naplnění vnějšího obvodu hnízda. Pěkně postupně ho naplňte kuličkovým rounem podle toho, jak moc chcete mít okraj hnízda pevný. Rouno vkládejte postupně, po menších kouscích, bude se snáz rovnat a čechrat. Na úplný konec si zašpendlete a zašijte spodní konce hnízda, aby rouno nikudy neutíkalo ven.

A je to! Teď už si jen prohrajte s nařasením vnějšího obvodu a uvázáním, přečnívající konce šňůrky zastřihněte.

Rybičková výbavička pro děti právě teď na Tchibo.cz


Od bryndáčků po ponožtičky, od hraček po vybavení pokojíčku… Od úterý 6. srpna 2019 najdete na Tchibo.cz ty nejroztomilejší kousky pro nejmenší. Nabídka platí do 16. září nebo do vyprodání zásob.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články