Právě čtete

Škůdci na pokojovkách – jak jim předejít, poznat je a zbavit se jich?

22292  
Sdílet: 

Škůdci na pokojovkách – jak jim předejít, poznat je a zbavit se jich?

Také jste už někdy zažili, že vaši milovanou rostlinu napadli škůdci? Naučte se, jak se jich zbavit a své zelené lásky zachránit. Máme pro vás přehled jednotlivých škůdců včetně doporučení, co na ně platí.

30. 9. 2020 7 min. čtení Pokojovky
Škůdci na pokojovkách – jak jim předejít, poznat je a zbavit se jich?

Škůdci a zimní měsíce jdou ruku v ruce. Světla je méně, vzduch je suchý, rostlinky odpočívají. Vrátí se domů z letnění na balkoně nebo zahrady, a tak jsou pro nevyžádané potvory často snadná kořist.

Občasným škůdcům se nevyhne ani ten nejlepší pěstitel, takže nevěste hlavu. Stačí jednat rychle a správně. Škůdci rostlinu neopustí sami, takže přístup „sami přišli, sami odejdou“ v tomto případě nepomáhá. To máme vyzkoušeno. :-)

Co udělat, když objevíte škůdce?

  • Začněte jednat hned!
  • Rostlinu dejte do karantény.
  • Vymyjte podmisku saponátem a horkou vodou.
  • Omyjte místo, na kterém rostlina stála.
  • Buďte v boji vytrvalí.

Vytrvalost je opravdu důležitá. Se mšicemi a třásněnkami, pokud je zachytíte včas, stačí bojovat pár dní. Na puklice a vlnatky potřebujete dlouhé týdny, někdy dokonce i měsíce. O jednotlivých škůdcích vám povíme o pár řádků níže.

Dá se výskytu škůdců předejít?

Jak jsme psali v úvodu, nezvaní škůdci se čas od času objeví i u nejzkušenějších pěstitelů. Když ale budete dodržovat pár pravidel, můžete četnost jejich návštěv snížit.

  1. Prevence – rostlinky pravidelně kontrolujte. Hlavně pokud se po létě vrátí z venku.
  2. Nepřelévejte – v zimě potřebují rostliny mnohem méně vody než v létě.
  3. Zvlhčujte – udržujte vysokou vzdušnou vlhkost (pomocí rosení, odpařovacích misek nebo zvlhčovače vzduchu).
  4. Žádný průvan – nevystavujte rostliny náhlým změnám teplot například při větrání.
  5. Hnojte – během vegetačního období (jaro a léto) rostliny pravidelně hnojte, aby měly později dostatek sil ubránit se škůdcům.

Pozor na nové přírůstky! Vždy si důkladně prohlédněte nové rostliny, které kupujete. Velmi často si totiž škůdce donesete domů z hobby marketů nebo s rostlinkou, kterou zachráníte opuštěnou venku. Pokud si nejste jisti, nechte rostlinu po přinesení domů na týden v karanténě mimo další rostliny.

Poznejte škůdce a vyžeňte ho správným způsobem

Polovinou úspěchu je poznat správně škůdce, který se k vašim zeleným spolubydlícím nastěhoval. Na každého totiž může platit něco jiného.

škůdci na pokojovkách

Třásněnky

Jak zjistíte, že rostlinku napadly?

  • Pokojovka má na sobě bledé, šedé až stříbrné „mapy“. Třásněnky totiž vysávají z listů šťávu. Vidíte mapy? Zahýbejte listem a třásněnky začnou pobíhat.
  • Jsou to takové malé žluté nebo hnědé podlouhlé čárky nebo bílé larvy. Je však možné, že na rostlince nic neuvidíte, jen mapy na listech a nové lístky, které jsou menší a deformované.
  • Třásněnky umí žít i uvnitř rostlinek.

Jak proti nim bojovat?

  1. Rostlinku dejte do karantény. Celou ji osprchujte a pořádně namydlete klasickým mýdlem. Každý jeden list, jako kdyby to byla vaše ruka.
  2. Vše spláchněte a rostlinku nechte pár dní být.
  3. Pořiďte si speciální přípravek proti třásněnkám a začněte bojovat podle pokynů na obalu.

Přípravek

Vetimec 018 EC – dávkujte 1 ml do 1 litru vody a přidejte kapku saponátu. Tímto roztokem stříkejte rostlinu jednou za čtyři dny.

Puklice

Jak zjistíte, že rostlinku napadly?

  • Puklice najdete velmi rychle. Jsou to takové malé, neobvyklé, hnědé „hrudky“ na listech a stoncích.

Jak proti nim bojovat?

Pokud jde o malý výskyt a není jimi pokryta celá rostlina, potřete každou puklici technickým lihem nebo stolním olejem (naneste jej na vatový tampon nebo tyčinku do uší). Puklice nestírejte ani neseškrabujte nehtem, i když k tomu doslova lákají. Mohly by se ještě více rozmnožit.

Pokud jde o větší výskyt, nejvíce poškozené části rostliny nekompromisně odstraňte a na všechny ostatní aplikujte olej nebo technický líh. Po třech dnech rostlinku osprchujte a ručně odstraňte mrtvé puklice. Puklice žijí i v půdě, a tak je velmi pravděpodobné, že jen jejich odstranění z listů a stonků stačit nebude a po čase se zase objeví. Použijte proto speciální přípravek a dvakrát za týden jím rostlinku postříkejte i zalijte. Tuto kúru opakujte dva měsíce.

Přípravek

Pořiďte si Mospilan 20 SP a dvakrát týdně jím rostlinu přestříkejte i zalijte. Tuto kúru opakujte po dobu dvou měsíců.

.

škůdci na pokojovkách

Vlnatky

Jak zjistíte, že rostlinku napadly?

  • Vlnatky jsou ten nejnebezpečnější parazit, kterého můžete na rostlinkách najít, a přitom vypadá docela neškodně.
  • Malý bílý chomáček, kterého si mnozí pletou s plísní. V tomto chomáčku žije hned několik jedinců, a pokud přerostou do kolonií, je velmi těžké zbavit se jich nadobro.
  • Vlnatky si na rostlince zaručeně všimnete, takže čím častěji budete rostlinky kontrolovat, tím menší je pravděpodobnost, že se vám tam uhnízdí. Další zaručenou prevencí je dostatek vzdušné vlhkosti, vlnatky milují sucho.

Jak proti nim bojovat?

  1. Bílé chomáčky jsou sice stabilní, ale jejich larvy jsou pohyblivé, a tak dejte rostlinku okamžitě do karantény.
  2. Pokud jde o malý výskyt, potřete všechny bílé části technickým lihem nebo řepkovým olejem a odstraňte vatovým tamponem nebo tyčinkou do uší.
  3. Pokud je rostlinka zasažena silně, pořiďte si k tomu i speciální přípravek a odstraňte nejvíce zasažené části.
  4. Přípravek použijte ideálně takový, který se dává přímo do vody a dostane se do celého oběhu rostliny – vlnatky stejně jako puklice žijí i v zemině.

Přípravek

Použijte Mospilan 20 SP. Kúru opakujte tak často, jak káže návod na obalu a rostlinku (ne substrát, ve kterém působí přípravek) pravidelně sprchujte. Hubení vlnatky je proces na dlouhé měsíce, takže ho opakujte, i když se vám bude zdát, že už je rostlinka zdravá.

Mšice

Jak zjistíte, že rostlinku napadly?

  • Mšice vylučují lepkavou tekutinu, medovici, takže se prozradí velmi rychle.
  • Sají listy stejně jako třásněnky, takže listy budou lepkavé a plné černých nebo šedých „map“ nebo jinak zdeformované.
  • Jsou velmi snadno viditelné pouhým okem a nejčastěji je najdete na vrcholových listech nebo výhoncích.

Jak proti nim bojovat?

Pokud jste mšice podchytili rychle a je jich na rostlince pouze pár, odstraňte ty nejvíce lepkavé části a zbytek osprchujte silným proudem vody nebo mýdlovým roztokem (1 lžíci tekutého mýdla nebo jaru smíchejte s 2,5 l vody).

V případě, že je zasažena podstatná část rostlinky, pořiďte si speciální přípravek na mšice. Často stačí jen jeden postřik.

Přípravek

Doporučujeme použít Neudorff Neudosan nebo biologický Biool a Neem Azal.

Smutnice

Jak zjistíte, že rostlinku napadly?

  • Létají v okolí rostlinky nebo dokonce po celém bytě malé mušky? S největší pravděpodobností jde o dospělce smutnic.
  • Malí červíci vylézající ze zeminy jsou zas jejich larvy. Smutnice jsou ten nejběžnější a nejméně škodný parazit, to však neznamená, že je můžete podcenit.
  • Nejčastěji si je domů donesete s novou rostlinkou nebo vajíčka smutnic v nově zakoupeném substrátu.

Jak proti nim bojovat?

Smutnice milují vlhko, takže je postup zcela opačný než u ostatních škůdců. Substrát i celou rostlinu je třeba nechat pořádně proschnout a nic nezkazíte ani žlutými nalepovacími deskami. Proschnutí půdy na vyhubení smutnic často stačí, pokud je však po vyschnutí na pokraji života samotná rostlinka a smutnice stále vesele létají, kupte jemný písek a posypte jím povrch substrátu. Mušky nebudou moci vylétávat ven a po čase zemřou (v tomto případě je třeba začít zalévat zespodu.)

Přípravek

Pokud nezabere ani jedna z výše uvedených rad, použijte Mospilan 20 SP.

škůdci na pokojovkách

Svilušky

Jak zjistíte, že rostlinku napadly?

  • Svilušky jsou velmi malí oranžoví pavoučci o velikosti asi půl milimetru, kteří rostlině vysávají šťávu.
  • Napadení rostlinky sviluškami je doprovázeno drobnými světlými skvrnami na listech, případně jemnými pavučinkami na jejich spodní straně.
  • Listy nabývají bronzového zbarvení, zasychají a předčasně odumírají. Rostlina je slabá a nevyvíjí se.
  • Svilušky pouhým okem neuvidíte, prozradí je však pavučiny. Ty se nacházejí mezi listy, listem a stonkem, a pokud svilušky opravdu pokročily, obalí celou rostlinku.

Jak proti nim bojovat?

  1. Postřikem, a to hned, jak zjistíte, že je rostlinka napadená. Za nás vyhrává domácí postřik: 1 l horké vody, 8 ml nimbového oleje (za studena lisovaného), 3 ml Hycol-Z a pár kapek jaru nebo tekutého mýdla. Olej se musí s ostatními surovinami dobře promíchat. Pokud smícháte mix správně, na rostlince není po aplikaci znát, že byla něčím potřísněná.
  2. Pro 100% účinnost je třeba rostlinku stříkat každý třetí den po dobu dvou týdnů, pro 110% jistotu o týden déle, tedy tři týdny. Velká nevýhoda boje se sviluškami je fakt, že si po pár týdnech vytvoří na postřik odolnost, a tak je třeba je střídat.

Přípravek

Pokud to je potřeba, použijte Mospilan 20 SP, Vetimec 018 EC nebo biologický Biool a Neudosan.

Vyrobte si makramé

Vyrobte si makramé

Návod na působivý závěs na květináče

Přečíst článek

Molice

Jak zjistíte, že rostlinku napadly?

  • Je to 2 mm dlouhý, bílý hmyz. Molice jsou relativně nenápadné a nejčastěji posedávají na spodní straně listů a sají.
  • Když je vyrušíte, vznesou se jako bílé hejno do vzduchu.

Jak proti nim bojovat?

  1. Jen osprchování rostlinky proti nim nepomáhá. Vhodnější jsou lepové destičky nebo lepové šipky, které zapíchnete do květináče.
  2. Když je napadení molicemi intenzivnější, sáhněte po chemii. Proti molicím se bojuje postřiky

Přípravek

Postřiky aplikujte třikrát po sobě v rozmezí 5–7 dní. Nejlépe zabírá Mospilan 20 SP, Applaud, Karate Zeon nebo ekologický Neem Azal.

Babské rady aneb když to nejdřív chcete zkusit jinak

Babských rad je na internetu mnoho, většina se však týká venkovních rostlin – pokojovky by například nálož chilli papriček nemusely zvládnout.

škůdci na pokojovkách

Za nás je nejlepší tabákový výluh, který je neškodný a účinný zároveň, funguje jako postřik (proti savým škůdců) a také jako systémový přípravek do půdy (proti půdním škůdcům).

Použít můžete nasekané tabákové listy nebo cigaretový tabák. 150 g zalijte 3 litry vody a za občasného míchání obsah pod pokličkou vařte nejméně 1 hodinu. V hrnci pak zůstanou asi 2 litry hnědé zapáchající tekutiny, kterou dobře přeceďte a před postřikem rozřeďte vodou v poměru 1 : 1.

Přidat můžete také kapku tekutého mýdla nebo jaru. Zejména na mšice funguje postřik skvěle, po několika aplikacích se jich zcela zbavíte. Kořenové škůdce zlikvidujete, když roztokem prolijete půdu.

Držíme palce, ať se vám letos v zimě škůdci co nejvíce vyhýbají. A kdyby vás náhodou překvapili, teď už si s nimi zvládnete hravě poradit. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články