Právě čtete

Jak vyčistit zašlou troubu?

4112  
Sdílet: 

Jak vyčistit zašlou troubu?

Od té doby, co doma pečeme mnohem víc masa než sladkého, se trouba začala zanášet ještě mnohem rychleji. A péct ve špinavé troubě není nic hezkého, takže otázka je jasná: jak ji co nejlépe vydrhnout?

21. 1. 2019 1 min. čtení Marie Háková
Jak vyčistit zašlou troubu?

Jestli si někdy budu moct vybrat kuchyň podle sebe, tak tam rozhodně budu mít troubu s pyrolýzou – ta se umí (etrémně vysokou teplotou) vyčistit sama. Ale do té doby holt musím drhnout. :-)

Když už přípečky v troubě nepustí jen tak houbičkou, musí se na ně chytřeji. To znamená nejdřív je trochu narušit chemicky, a až pak se do nich pustit fyzicky. Pokud jste troubu pár týdnů ignorovali, možná to budete muset vícekrát zopakovat.

Krok 1: aby se to trochu odlepilo

Dejte do trouby něco čisticího, a zapněte ji aspoň na 180 °C na 1–2 hodiny. Říkám „něco“ čisticího, protože můžete sáhnout jak po prostředku z drogerie, tak po přírodních látkách.

Já volím tu nepřírodní, ale rychlejší cestu: hluboký pekáč s vodou a saponátem. Na fotce vidíte, kolik saponátu obvykle dávám. Pozor, kontrolujte, jestli voda nepotřebuje dolít!

Obdobně můžete použít pekáč vysypaný kilem soli, ale trvá to déle (aspoň 3–4 hodiny).

Touto přípravnou procedurou troubu připravíte a drhnutí půjde mnohem snáz.

Víc tipů na přírodní čisticí prostředky


Od nádobí přes troubu až po vybavení koupelny – to všechno můžete vyčistit i bez prostředků z drogerie. Přečtěte si, jak.

Krok 2: vydrhnout

Čím? Silou, ale tak, ať troubu nepoškrábete.

Drátěnky a podobně jsou tedy ze hry. Klasika je vzít si na pomoc hadřík namočený v saponátu, ale nezapomeňte potom troubu několikrát vytřít načisto. Pokud si chcete práci urychlit, přichází na řadu elektrický kartáček s jemnou násadou. Jde to s ním mnohem rychleji, jenom vám bude chvilku brnět zápěstí. :-)

Troubu na to už samozřejmě vypněte (já jsem si v ní jenom rozsvítila), ale nenechte ji moc vychladnout. Pak by se vám drhla zase špatně. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články