Právě čtete

Období aktovek je zpátky! Rady od fyzioterapeuta, jak ulevit dětským zádům

9381  
Sdílet: 

Období aktovek je zpátky! Rady od fyzioterapeuta, jak ulevit dětským zádům

Se začátkem školního roku se mě rodiče často ptají, kolik toho vlastně mohou ratolesti nosit a co pro ně mohou udělat, aby jejich záda co nejméně trpěla. Většinou předávám tyto základní rady.

28. 8. 2023 4 min. čtení Michaela Kačírková
Období aktovek je zpátky! Rady od fyzioterapeuta, jak ulevit dětským zádům

Podle čeho vybrat aktovku nebo školní batoh a na co si dát pozor? Neměla by mít vliv na kvalitu postavení zad dítěte a překážet, tlačit ani jinak obtěžovat při nošení.

Při výběru doporučuji dohlédnout na dostatečné ergonomické polstrování na zádech i na ramenních popruzích. Je dobrá i větší šířka ramenních popruhů, alespoň 4cm, a aby šla nastavit délka. To všechno zajistí lepší rozložení váhy aktovky na zádech a ramenou. Pomáhá také bederní a hrudní pás. Na nákup určitě berte děti s sebou, aby si školní tašku vyzkoušely, seděla jim na míru a nedělala problém chodit vzpřímeně.

Jak poznáte, že dítěti aktovka sedí?

Při nasazení by měla být:

  • horní část tašky přibližně ve výšce ramen
  • spodní část tašky pod horní částí pánve
  • umístěna ve středu zad

Taška nesmí na zádech viset a její velikost by měla odpovídat tělesné stavbě dítěte – nikdy ne širší, než jsou jeho ramena.

podle čeho vybrat školní tašku

Jakou váhu mohou dětská záda nosit?

Důležité je, aby taška byla co nejlehčí. Zároveň by její hmotnost neměla ovlivnit konstrukční parametry. Uvádí se, že by se váha tašky jako takové měla pohybovat do 800–1200 g.

Podle posledních studií vadného držení těla, které má průměrně 40 % dětí, bylo doporučeno, že by aktovka, nebo školní batoh, i s obsahem měla vážit maximálně 10–15 % váhy dítěte. (studie Zdraví dětí – vadné držení těla 2016 – Státní zdravotní ústav).

„Můj oblíbený tip je prázdná lahev na pití. Do školy zabalím prázdnou a ve třídě si do ní dcera napustí vodu z kohoutku. Pokud jsou vaše děti zvyklé např. na šťávu, mohou si do školy donést v lahvičce jen tu a ve třídě si ji naředit. Naše škola je úžasná tím, že dětem chystá i svačiny, tím nám odpadla další zátěž.“ – Denisa Ch., maminka

Tolik nutných školních potřeb… čím zádům ulehčit?

Když rodiče vidí, co všechno děti potřebují nosit do školy, často trochu zoufají. Doporučuji několik kroků k tomu, aby záda tolik netrpěla.

Předejděte nošení zbytečností zvyšujících váhu a obzvlášť mladším dětem denně tašku kontrolujte. Znáte to, mají tolik zájmů, že snadno zapomenou vyndat učebnice z předešlého dne, nebo si mezi sešity schovají hračky, které potřebují ukázat spolužákům. :-) Pokud to jde, určitě nechávejte cvičební úbor, výtvarné potřeby a přezůvky ve škole.

„Vždy večer kontroluji a vyndavám zbytečnosti (často jich je hodně). Občas nás samotné udiví, co je dcerka schopná do aktovky nacpat – třeba 6 knih na čtenářský kroužek. :-)“ – Denisa Ch., maminka

Důležité je i uspořádání tašky uvnitř. Nejtěžší věci ukládejte co nejblíže k zádům. Předměty, které nejsou rovnoměrné by naopak neměly být na zádech, aby dítě netlačily. Aktovku plňte rovnoměrně, aby jedna část nebyla zatíženější než druhá.

„Naše škola naštěstí umožňuje nechávat vše těžké ve třídě. Dcera si tak vždy nosí domů jen to, co skutečně bude daný den potřebovat k učení a na úkoly. Navíc jsme definitivně vyřadili desky, byly zbytečně těžké. Naučili jsme se doma místo toho lépe skládat sešity, aby se nemačkaly a nejtěžší byly vždy u zad.“ – Denisa Ch., maminka

Už předškolní děti postupně a nenásilně zvykejte na nošení batůžku. Pokud na to dítě není zvyklé a má třeba slabší trupové svalstvo, pak při nástupu do školy může denním nošením aktovky nastat pro tělo „šok“ a může se začít „bortit“ před očima.

Nezapomínejte mění se celý denní rytmus

Dítě najednou více sedí v lavici, méně se hýbe, sedí u stolu při psaní domácích úkolů. Zaměřte se i na věci, jako je správné nastavení židle vůči stolu, dobré světlo, držení psacích potřeb apod. Ve škole to sice neovlivníte, ale můžete se na to zaměřit doma. Nezapomínejte na to, aby dítě mělo i dostatek přirozeného pohybu.

Dopřejte dětem maximální pohodlí s Baagl

Dopřejte dětem maximální pohodlí s Baagl

Školní batohy Baagl byly vyvinuté ve spolupráci s českými fyzioterapeuty. Disponují nízkou hmotností, ergonomicky tvarovanými zády a nastavitelnými popruhy. Vaši školáci i jejich záda vám poděkují!

Zjistit víc

Jak může škodit těžká taška?

Vysoká nebo nerovnoměrná zátěž i špatná volba aktovky mohou přispět ke vzniku takzvaného vadného držení těla (dále jen VDT).

K vzniku VDT patří nejčastěji neideální psychomotorický vývoj už v prvním roce života, nedostatek pohybové aktivity, později nevhodný sport či nevhodná intenzita sportu. Držení těla může ovlivnit i nemoc, úrazy, rychlý růst a další. Nevhodně zvolenou taškou, příliš těžkou nebo neideálně zatíženou, můžeme toto vadné držení podpořit nebo přispět k jeho vzniku.

VDT se dá napravit

Řadí se k funkčním poruchám pohybového systému  problém je tedy ve funkci. To je dobrá zpráva! Znamená to totiž, že určitou cílenou aktivitou je možné tento problém zlepšit. Jak moc lze VDT napravit, je už individuální záležitost. U VDT se některé svalové skupiny zkracují a jiné ochabují.

Pokud už dítě má nějakou svalovou nerovnováhu, třeba právě vadné držení těla, doporučuji sledovat jeho držení hlavně v prvních měsících školy. Kdyby se zhoršovalo, je na místě konzultovat to s lékařem či dětským fyzioterapeutem a případně zajistit dvoje učebnice – jedny do školy, druhé domů. V prvních třídách se nosí především pracovní sešity, které sice neodlehčí tolik, ale u dětí se každý gram počítá. :-)

sešity do školy

„Spoustu věcí máme ve dvou sadách. Pořídili jsme třeba jen malý penál, ve kterém dcera nosí základní psací pomůcky. Protože miluje barvy a dvanáct pastelek jí nestačí (a nám se zase nechce omezovat její barevné cítění), má na tu hromadu barev oddělené penály (jeden na fixy, druhý na pastelky, doma samostatnou výbavu), které nechává ve škole. Domů tužky nosí, jen když je potřebuje ořezat (průběžně to zvládá sama ve škole, v pátek je velká údržba).“ – Denisa Ch., maminka

Velmi často některé starší děti nosí školní tašku na jednom rameni. Doporučuji pokusit se dětem vysvětlit, aby ji takto nenosily, protože vlivem přetížení jedné strany těla mohou podpořit vznik skoliózy. Pokud už vaše děti takto tašku nosí déle a drží tělo v určité úlevě, pořád se většinou dá držení těla kromě správného nošení tašky zlepšit cíleným cvičením.

Bc. Michaela Kačírková, fyzioterapeutka se zaměřením na dětskou fyzioterapii. Absolvovala bakalářské studium na Západočeské univerzitě v Plzni a dva největší kurzy ohledně dětské fyzioterapie (Vojtovy metody a Bobath konceptu), obě tyto metody jsou celosvětově uznávané a certifikované MZ ČR.

Ověřené informace o vývoji dětí předává rodičům prostřednictvím svého instagramového profilu @detska_fyzio_mama.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články