Právě čtete

Skoncujte se zápachem v botách! Tři kroky k voňavé obuvi

5459  
Sdílet: 

Skoncujte se zápachem v botách! Tři kroky k voňavé obuvi

„Když princ našel Popelčin střevíček, zaradoval se. Díky tomu příznačnému odéru bude hledání jeho majitelky mnohem jednodušší! Krasavec se jal očichávat nohy napříč celým královstvím, dokud nezazvonil zvonec…“ Tak nějak to bylo? Ne, v pohádkách se možná o zápachu nemluví, ale řekněme si to na rovinu. Snad každý někdy zažil nelibě vonící boty. Pokud se vám to stává častěji, doporučujeme zpozornět a začít to řešit hned.

29. 1. 2021 3 min. čtení Redakce
Skoncujte se zápachem v botách! Tři kroky k voňavé obuvi

Nejde totiž jen o nepříjemnost na návštěvě. Zápach v botách znamená zvýšený výskyt bakterií, může souviset i s kožními problémy na vašich nohou. Mnohdy také značí, že je na čase víc přemýšlet, jaký typ bot si kupujeme. Dali jsme dohromady tři jednoduché kroky, jimiž zapáchající obuv přelstíte.

1. Změňte návyky

Ráno navléknout ponožky neznámého složení, vklouznout do bot, v nich strávit osm hodin v práci plus cestu a doma je pak v sedm večer vyměnit za pantofle. Takhle to dělá tolik z nás. Pokud jsou ale vaše boty cítit až k sousedům, možná společně s vašimi chodidly volají o pomoc. Zkuste změnu.

  • Pokud vám práce nedovoluje přezůvky, pořiďte si druhý pár bot. Můžou to být klidně tytéž, důležitá je změna alespoň v půlce dne. Pokud se podaří najít vzdušnější alternativu, tím lépe.
  • Boty střídejte také obden – nenoste dva dny po sobě stejný pár, obzvlášť v chladnějších měsících, kdy je vyšší vlhkost a noha se i víc potí.
  • Začněte zkoumat složení ponožek. Zkuste koupit 100% bavlnu, investujte do ponožek se stříbrným vláknem, bambusových nebo s přídavkem vlny – měly by fungovat antibakteriálně. Nemusíte mít hned dvacatery, stačí třeba pět párů na pracovní dny, kdy nohy dostávají nejvíc zabrat.

Ponožky, co v zimě hřejí a v létě chladí

Skvělé vlastnosti má merino vlna. Sice si připlatíte, ale v tenoučkých ponožkách se vaše nohy nezpotí. Navíc merino v zimě hřeje a v létě chladí a má antibakteriální účinky.

  • Měňte si ponožky častěji, než nás naučily maminky. Klidně při každé návštěvě toalety v práci nebo aspoň v půlce dne.
  • Zamyslete se hlavně nad materiálem a typem boty. Od podšívky z umělé tkaniny nebo koženky asi nemůžeme čekat nohy vonící po fialkách. I tady platí čím přírodnější a/nebo prodyšnější, tím lepší – s obyčejnou bavlněnou tkaninou nebo konopím vedle nešlápnete. Navíc bude jásat i planeta.
  • Boty větrejte, sušte, víc pozorujte, jestli nemáte v botě pocit vlhkosti, a případně hned přezujte. Přes noc je dobré vycpat boty novinami nebo materiály pohlcujícími vlhkost.

„Dřív jsem se strašně styděla na návštěvě zout. Zásadní zlom u mě nastal, když jsem přešla na barefoot obuv. Noha a hlavně prsty v ní mají dostatek místa, tolik se nepotí a zároveň mi je díky svobodě prstů menší zima od nohou.“ Martina B.

jak na zápach z bot

2. Zaměřte se na hygienu nohou

Zápach bot znamená zpocené nohy, bakterie a možná i plísně. Může být způsobený i nedostatečnou pedikúrou.

Pomoct tedy může i nový preventivní rituál důkladnější pedikúry. Pokud máte dokonce na kůži pocity svědění, vyrážky či příznaky plísňového onemocnění, nejlepší bude navštívit odborníka.

Jak na domácí pedikúru

Jak na domácí pedikúru

Rady, tipy a pohled profesionální pedikérky

Přečíst článek

3. Když už boty smrdí, ale chcete je zachránit

Máte pár oblíbených, možná i celkem nových bot, které jsou ale už po pár týdnech děsně cítit? Není nutné je hned vyhazovat nebo ničit v pračce. Existuje spousta babských rad.

  • Vystříkat vnitřek vodou s citrónem a vodkou – pozor, aby pak pořádně vyschly.
  • Použít můžete i klasickou dezinfekci, kterou teď všichni máme doma.
  • Vysypat boty jedlou sodou, kypřicím práškem, solí nebo vystlat kočkolitem či silicagelem – pohltí pach i vlhkost.
  • Inspiraci na další látky, které pomohou pohltit vlhkost, nabízíme tady.
  • Pomáhá také suché boty vložit na noc do mrazáku nebo na balkón v zimě. Mráz je spolehlivým zabijákem bakterií a poradí si i se zápachem.
  • Prodávají se také speciální filtry do bot a deodoranty. U nich ale doporučujeme hledat i antibakteriální funkci a předem vyzkoušet, jestli vám nezpůsobí na noze alergickou reakci a kvůli tomu více škody než užitku.

Jak prát boty v pračce?

Pokud přece jen chcete boty v pračce vyprat, vyndejte vložky i tkaničky a nejprve je přes noc nechte v pratelném sáčku s jedlou sodou. Pak je můžete vyprat s běžným oblečením, aniž se zaperou. Podrážku vydrhněte kartáčem a boty je dobré před praním také odmastit v kyblíku s jarovou vodou. Při praní pak použijte tekutý prací prostředek – prášek by mohl vytvořit mapy. A aby se boty nezkroutily, perte je jen na 30 °C a nepoužívejte sušičku.

Příznivci asijské reflexní terapie by nás jistě povzbudili v péči o chodidla – podle nich jsou na nich zóny odrážející všechny naše orgány. Správnou péčí, masáží či stlačováním je tak možné se přes nohy vlastně starat o celé své zdraví. Že by chodidla byla branou do těla, stejně jako se říká, že oči jsou branou do duše? Ať už je to pohádka, nebo ne, nic nezkazíme, když se možná nejzanedbávanější části našeho těla začneme trochu věnovat.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články