Právě čtete

Pro a proti chůze v bosých botách

14988  
Sdílet: 

Pro a proti chůze v bosých botách

Pokud jste jako já v žili celý život v domnění, že tlustá, ergonomicky tvarovaná podrážka a stélka se rovná „pořádné boty“, barefooty vám tyhle představy možná zboří.

25. 7. 2018 4 min. čtení Michaela Pechanová
Pro a proti chůze v bosých botách

O bosých botách jsem za poslední roky slyšela mockrát. A myslela jsem si, že je na ulici suverénně poznám, protože to jsou zaručeně ty, co se mi nelíbí. To už ale taky dávno není pravda, a tak jsem odložila předsudky a zeptala se barefoot nadšenců i odborníků, jak to s „přirozenou chůzí“ vlastně je.

Co jsou barefoot boty

Tato obuv simuluje chození naboso – od povrchu země dělí vaši nohu jen pármilimetrová, absolutně flexibilní podrážka a šířka boty dovoluje prstům roztáhnout se tak, jak potřebují. Cenově vyjdou obvykle jako konvenční značkové tenisky.

Zastánci bosé chůze tvrdí, že jen tak používáte při chůzi všechny svaly, podporujete klenbu a předcházíte tak problémům s plochými nohami. A ty, jak víme, ovlivňují držení celého vašeho těla.

Odpůrci zdůrazňují dvě věci: že chůze po rovném tvrdém povrchu tento efekt postrádá, a že pokud se do bosé chůze pustí člověk, který má dlouhodobý ortopedický problém, bez konzultace s odborníkem si může ublížit. Některé vady dolních končetin se při tom mohou ozvat právě až s „bosováním“.

„Kamarádka mne pozvala na přednášku o zdravých nohách, kde jsme dostali poukázku se slevou do obchodu s barefoot obuví. Pustila jsem si pak doma pár videí a barefoot boty si zamilovala. Teď je nosím už druhou sezonu, mám zimní, cvičící i celoroční. Postupně likviduji boty z minulosti a nosím jen tyto,“ říká Dáša (62), která je z bosobot tak nadšená, že je doporučuje svým kamarádkám a kolegyním, které teď už chodí naboso taky.

Kdo se rozhodně má bosým botám vyhnout? Odpovídají fyzioterapeutka a ortopedka

„Chůze v barefoot obuvi není vhodná pro diabetiky a pro osoby se závažnějšími neurologickými či ortopedickými poruchami. U lehčích potíží v oblasti pohybového aparátu by se měla vhodnost nošení posoudit individuálně,“ říká fyzioterapeutka Blanka Černá.

„Konzultaci s lékařem vřele doporučuji,“ přidává se Marie Součková, lékařka a prezidentka České podiatrické společnosti. Ta je osobně zastáncem chůze úplně naboso. „Já sama preferuji, aby zdravá noha měla zdravý vývoj a dokázala dobře rozpoznat všechny nástrahy povrchu, po kterém chodí. Pokud je to jen trochu možné, jsem zastáncem chůze zcela naboso, tak necháváme chodidlům plnou svobodu a prostřednictvím čidel naše chodidla vnímají nejen kvalitu povrchu, ale podporuje všechny funkce nohy,“ doplňuje.

To má bezesporu své kouzlo při procházce na pláži, louce nebo doma na koberci. Představa, že najednou naboso dobíháte po dlažebních kostkách tramvaj, už je příjemná méně.

Okamžitá výměna obuvi za barefoot prý může vést k zánětům na plosce nohy i Achillovy šlachy. Signálem, že je něco špatně, bývá bolest. Jakmile bosá chůze přestane být příjemná, je čas přestat a dát nohám prostor na regeneraci.

„Krátkodobé nošení na pevném povrchu nemusí být zhoubou, ale celý den už ano. Opakovaným došlapem na tvrdý povrch může dojít i ke vzniku mikrotraumat, hlavně u různých deformit nohou, což pak v důsledku přináší víc škody než užitku,“ vysvětluje ortopedka Součková. „Chůze po přírodním povrchu stimuluje tlakové, reflexní body. Ty fungují po akupresurní dráze a tím aktivujeme své vnitřní orgány, svaly a nervy,“ doplňuje.

Bosá chůze jako reflexní terapie a pomocník při vývoji dětí

Právě přes reflexní terapii se k barefootům dostal i Láďa (35). „Při chůzi v přírodě a po nerovném povrchu cítíte opravdu kdejaký kamínek. Navíc chodíte jinak, pomaleji, vnímáte každý krok. Zlepší se vám držení těla, ale i vnímavost, doslova vám to zbystří smysly,“ přibližuje své nadšení z chůze naboso. Nosí je dle svých slov „všude a pořád“ a nosí je celá rodina včetně 4letého syna.

Barefooty byly prvními botami i pro dnes 2,5letého Šimona. Ačkoli jeho rodiče sami bosé boty nenosí, pro něj jim to přišlo jako přirozené řešení. „Pro malinké děti jsou v podstatě dvě varianty – zpevněné kotníkové botky a tvrdé tenisky nebo barefoot. Přišlo mi, že když bude mít na nohou dlahy, neprospěje mu to ve vývoji, v zapojení dalších svalů. Děti v nich chodí často jak roboti,“ říká jeho matka Iva. Ačkoli má na střídačku i konvenční tenisky, v jeho chůzi nevidí rozdíl a barefootů se vzdát nechtějí. Jejich výběr prošel i konzultací u pediatra, který – tak jako u syna Ládi – pochválil pěkné tvoření klenby a celkové držení těla.

„Velmi záleží, zda má dítě zdravou nožku, po jakém povrchu bude v barefootech chodit a kdy je začne nosit,“ reaguje lékařka Součková. „Pokud je zdravé, není problém barefooty koupit, osobně ale dávám do 3 let přednost obuvi s pevným vedením pat a kotníků, aby se správně nastavila funkce paty, ta je důležitým stabilizátorem chodidla. Pevné povrchy, na rozdíl od přírodního terénu, aktivitě svalů nepomohou,“ vysvětluje.

Začínat s barefoot obuví by se mělo postupně

Pokud vás barefooty zlákaly, nejlépe pro sebe uděláte, když začnete pomaloučku polehoučku. Třeba tak, že začnete chodit bosky doma a uvidíte, jak se v tom budete cítit.

„Začal bych krátkou procházkou přírodou, při delší trase si radši vezměte boty na přezutí a vyhněte se pro začátek dlouhé chůzi na betonu. V rámci seznamování s barefoot bych zkusil chůzi úplně naboso, abyste si to uvědomili, zažili. Když si vyzkoušíte všechny varianty, můžete si sami vybrat, co opravdu chcete,“ radí nám začátečníkům Láďa.

Nezapomeňte ještě na jeden důležitý fakt: většina lidí našlapuje přes patu, „přirozená chůze“ ale vyžaduje nášlap na plosku. I to může být důvod, proč první pokusy s barefoot obuví nebývají příjemné.

Když ještě přihlédnete k tomu, že skoro každého z nás bolívají záda, konzultace s lékařem by měla být samozřejmostí, abyste se vyhnuli případnému zklamání nebo dokonce zhoršení zdravotních potíží. „Aby nošení barefoot obuvi bylo pro naše tělo přínosem, je potřeba umět správně pracovat s nohou a chodidlem, upravit držení těla a naučit se správný stereotyp chůze,“ doplňuje fyzioterapeutka Černá.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články