Právě čtete

Jak na skandinávský styl?

8697  
Sdílet: 

Jak na skandinávský styl?

Základem je funkční a čistý prostor, ve kterém se prostě dobře žije. Pokud se vám skandinávský styl líbí, je několik základních prvků, na které byste se měli zaměřit, a pár věcí, kterým byste se naopak měli vyhnout.

20. 3. 2020 3 min. čtení Petra Lukešová
Jak na skandinávský styl?

Jsem projektantka a bytová architektka. Když klientům pomáhám zařizovat interiér, ze všeho nejdřív si poslechnu, co od daného prostoru potřebují a k jakému designu tíhnou. Pak jim ukážu možnosti, které daný prostor nabízí a jak ho pro jejich potřeby můžeme využít. Podle toho vybereme barvy a materiály a nakonec se můžeme pustit do samotného zařizování.

V poslední době klienti často touží po „skandinávském stylu“. I já s ním ráda pracuji – má svá pravidla, ale když se pojme správně, umí odrazit i to, kdo v bytě žije. Je jednoduchý, čistý a přizpůsobivý. Jak na něj?

1) Začínáme výběrem nábytku

Pro skandinávský styl je typické, že vytváří funkční prostor. Například neobcházíte sedačku nebo stůl, ale jdete přímo tam, kam chcete.

  • S tím úzce souvisí, že interiér není přeplněný nábytkem. Máte jen to, co potřebujete.
  • Nábytek je střídmých geometrických tvarů a barev.
  • Věci, které používám denně, není třeba zavírat do skříně – proč každé ráno otvírat skříňku s hrnky na kávu. Čistý design dává prostor vystavit předměty denní potřeby, které mohou prostor zútulnit.
  • Naopak některé věci je dobré ukrýt – zavřít, ať se na ně nepráší. To platí pro předměty, které vypadají rušivě nebo se používají méně často.
skandinávský styl
Inspirujte se v kolekci na Tchibo.cz

2) Jednoduchá barevnost

Severský styl se dá shrnout do pár základních dekorů.

  • Barva – základem je bílá, a to jak na nábytku, tak na stěnách. Na severu totiž moc světla není, a takto se ho do interiéru dostane co nejvíce.

Skandinávský styl svou jednoduchostí často vybízí ke kreativitě a i do severského podnebí se pomalu vkrádají barvy. Pořád ale platí, že v interiéru by měl být dostatek světla, a proto se volí pastelové tóny, navíc spíše jen na jedné zdi nebo její části. Vyhněte se ale meruňkové, na té kresba světlého dřeva úplně zaniká, což může působit nechtěným „retro“ dojmem.

Nic nezkazíte ani kontrastní barvou – většinou se používají tmavší odstíny. Poměrně často je vidět černá, která design pěkně podtrhne. Pokud navíc použijete tabulovou barvu, dostanete do interiéru i trochu hravosti a osobitosti. Jen nezapomeňte, že interiér má zůstat světlý. ;-)

  • Dřevo – přírodní materiál s krásnou strukturou se objevuje nejen na nábytku, ale hlavně na podlaze, která umí navodit útulnou atmosféru.
  • Kontrast – toho můžeme dosáhnout barevností, seveřané se nebojí černé ani šedé, ale také ho docílíme strukturou, například na textiliích nebo stěnách. Často můžeme vidět cihlový obklad – ale pozor na barevnost. Cihly přetřené bílou udělají lepší službu než klasické pálené.
Skandinávský styl
Inspirujte se v kolekci na Tchibo.cz

3) Zapojení vašeho osobního stylu

Že je na vás takto zařízený interiér moc chladný a neosobní? Není divu, zatím jste se do něj nepropsali vy. Když už ale máme základ, přistupujeme k tvoření interiéru na míru.

  • Záleží na vás, kterou barvu či dekor si do domu pustíte. Prim bude hrát pro letošní rok klasická modrá, ovšem skandi stylu skvěle sedí i tmavě modrá s hořčicovou, nebo jemnější tóny, jako je starorůžová, šedozelená, modrošedá…
  • Osvětlení – nejen jeho designem, ale právě funkčním rozdělením osvětlených zón dosáhnete osobitého interiéru.
  • Textilie zútulní každý prostor. V severském stylu jsou dekorem geometrické obrazce, které se objevují na dekách i kobercích.
  • Dostaňte do interiéru více přírody.
Skandinávský styl
Inspirujte se v kolekci na Tchibo.cz
Jak na „hygge“ pocit?

Jak na „hygge“ pocit?

Nepřeložitelné slovo se snaží vystihnout útulný pocit, díky kterému Dánové přežívají nekonečné zimy. Co si pod tím ale doopravdy představit?

Číst více

Čeho se vyvarovat

  • Textilie v oknech – tam nám ubírají světlo, které je tak zásadní pro severský styl. Pokuste se vyhnout klasickým záclonám, k zútulnění bohatě postačí lehké pruhy závěsů kolem oken.
  • Pouze otevřené skříňky – pokud budete mít otevřené všechny, nedosáhnete kýženého efektu čistého designu.
  • Vystavené dekorace – je milé mít vzpomínku z okamžiku, který je pro nás důležitý, z cest apod. Ale nic se nemá přehánět. Zde platí střídmost a to, že méně je více. Lépe vyzní dva objekty, které můžeme obměňovat, než jich mít vystaveno dvacet.
  • Střídmost se drží i barev. Výhodou skandi stylu je jednoduchý základ: bílá – šedá/černá – dřevo. Do tohoto konceptu se hodí opravdu skoro vše, ale barevnost by se měla držet určitého tónu, případně dvou tónů, které k sobě ladí.

Autorka navrhuje interiéry i stavby ve studiu Arch4Home.

Nábytek a doplňky s duší

Nábytek a doplňky s duší

Na Tchibo.cz najdete i nábytek a dekorace do bytu. Vyberte si přesně takové, které vystihují váš styl!

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články