Právě čtete

Jak si vybrat parfém a správně se s ním vonět

12569  
Sdílet: 

Jak si vybrat parfém a správně se s ním vonět

Znáte ten pocit, kdy najdete parfém, který vám tak vyhovuje, že se do něj na první čichnutí doslova zamilujete? Pokud ještě ne, přečtěte si pár tipů, které vám hledání pravého parfému usnadní a když už ho budete mít, tak jak ho správně používat.

22. 9. 2020 4 min. čtení Hana Neubertová
Jak si vybrat parfém a správně se s ním vonět

Vůně jsou podle mě magickým doplňkem našich osobností. Dokáží ovlivnit náladu, podpořit naši osobnost udělat nás i tajemnými nebo svůdnými… To vše správně zvolený parfém umí a je jen na nás, zda si ten pravý umíme vybrat.

Dnešní nabídka parfémů je skutečně nekonečná. Pokud ale chcete parfém, kterým nevoní všichni okolo a který vydrží na kůži téměř celý den (někdy i déle), doporučuji zastavit se do některé ze specializovaných parfumérii a ptát se po vůních, kterým říkáme niche.

Niche parfémy

Jde o parfémy menších značek, vyrobené z prvotřídních ingrediencí. Vůně, kterými se skutečně odlišíte. Jejich pořizovací cena bývá sice vyšší, ale často vám vydrží déle, protože jich nemusíte používat velké množství.

jak se vonet

Vstoupit do parfumérie můžete klidně i bez jasné představy o budoucí vůni. U nás například typická návštěva začíná rozhovorem, při kterém se snažíme zjistit, který typ vůně by vám mohl být příjemný. Máte rádi vůně květinové nebo citrusové? Nebo se přikláníte k vůním kořeněným? Zákazníkům vždy ukážu nejrůznější typy vůní a podle jejich reakcí se společně „pročicháme“ k tomu správnému parfému.

Jak postupovat při výběru vůně

Ať už vybíráte mezi neobvyklými niche parfémy, nebo se rozhodujete mezi některými známými značkami, bude se vám hodit znát pár pravidel.

Při hledání vůně myslete na zvolené množství druhů parfémů, které se chystáte očichat. Méně je v tomto případě někdy více. Vaše čichové buňky by mohly být při větším množství přesyceny a nos zmatený. Právě proto je důležitá schopnost prodejce navést vás k „vašim“ vůním co nejkratší cestou. Důležitým faktorem při výběru vůně je vyzkoušet si parfém na své kůži.

Zkoušejte na vlastním těle

Testovací papírky se v začátku hodí, protože všechny parfémy najednou si na sebe nanést nemůžete. Když ale máte pocit, že jste našli ten pravý, nedoporučuji rozhodovat se jen na základě sympatií právě z testovacího papírku. Na kůži se vůně rozvoní jinak a „hraje“ jinými tóny. Takovými, které papír nedokáže odhalit.

Vyznejte se v intenzitě parfémů

Každý parfém se skládá ze tří hlavních částí: hlava – srdce – základ. Ingredience v nich obsažené se uvolňují postupně, v průběhu několika minut nebo i hodin.

jak se vonet

Proto by se nikdy při zkoušení parfému neměly tyto části smíchat dohromady. Místo, na které jste si nanesli parfém, neotírejte a nechte parfémové složky volně „pracovat“. Nebojte se dát si na čas například při koupi dražšího parfému. Abyste poznali všechny části toho zvoleného, čichejte ke svému zápěstí v průběhu celého dne.

Požádejte o vzoreček


Když vám nějaká vůně učaruje, ale nejste si jisti, nechte si pár mililitrů odstříknout jako vzoreček, abyste ji mohli v klidu a nezmateni dalšími vůněmi vyzkoušet. K nákupu se pak můžete vrátit později, až si budete jisti.

jak se vonet

V rámci parfémů můžete vybírat z jejich různých koncentrací. Mezi nejnižší patří Eau d’Fraiche ‒ vůně jemné, vhodné především na léto a oblíbené toaletní vody Eau d’Toilette, které můžete směle používat celoročně. K vůním intenzivnějším pak řadíme ty s označením Eau d’Parfum, u nás jsou známé jako parfémová voda nebo parfém, s podílem vonných látek až 40 %. Speciální kategorií jsou parfémové oleje, které se vtírají do kůže na větší plochu těla a do konečků vlasů. Do vlasů jsou velmi oblíbené i takzvané Body splash ‒ velké rozprašovače plné méně koncentrované vůně.

Jak se správně vonět?

Obecně platí, že parfém nanášíme na oblasti, kde nám pulzuje krev, protože na těchto místech se jeho složky lépe uvolňují do okolí, tedy nejčastěji na krk a zápěstí. Některé ženy rády parfém aplikují i na podkolenní jamky ‒ to hlavně v případě, že vyráží ven v kratší sukni.

Neotírejte o sebe zápěstí


Mnoho mých zákazníků a zákaznic automaticky nanese parfém na zápěstí a promne ho s tím druhým. To doporučuji odnaučit se, protože tímto třením parfém zbytečně zahřejete a potom se nemusí rozvíjet tak, jak má. Pokud si ale chcete takto rozdělit parfém na obě ruce, můžete k sobě na vteřinku zápěstí mírně přiložit.

U některých parfémů je třeba dát pozor, aby po nich nezůstala skvrna na oblečení, případně abyste si neponičili šperky. Já se proto nejčastěji voním hned ráno, ještě než si vše obleču. Někdy si ale doplňuji parfém i v průběhu dne, když mám pocit, že už jeho vůně není tak intenzivní, jak bych si přála. S tímto ale opatrně, protože jak jistě sami víte, váš čich na stejnou vůni postupem času mírně otupí a ačkoliv vy ji už možná necítíte, vaše okolí ano. A nikdo nechce být cítit jako „chodící parfumérie“. :-)

Jako skladovat parfémy?


Ideálně tak, aby na ně nesvítilo slunce a nezažívaly moc velké teplotní výkyvy. Obzvlášť horko jim nesvědčí. Na cesty je nejlepší odstříknout si parfém do malého cestovního flakonku. Nejen, že ušetříte místo v zavazadle, ale také zbytek vaší oblíbené vůně zůstane doma v bezpečí.

Myslete na to, že podle „parfémové etikety“ byste svou vůní neměli nikoho obtěžovat a ideálně by měla být cítit ve vaší těsné blízkosti, nikoliv několik metrů okolo.

A když už máte svůj parfém vybraný a chcete, aby na vás vynikl a voněl skutečně dlouho, zkušení parfémáři doporučují parfém nanášet na místa, na která chceme být líbáni. To ale podle mě může být trošku sporné, protože parfémy sice krásně voní, ale s chutí to už tak slavné není… tento bod tedy nechám na vás. :-)

‒ Hana Neubertová, spolumajitelka obchodu Myskino

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články