Právě čtete

Dělám si gel lak doma. Jak na to?

25935  
Sdílet: 

Dělám si gel lak doma. Jak na to?

Když jsem nemohla chodit na manikúru, naučila jsem se dělat si gel lak sama. A není to vůbec těžké! Prozradím vám, co jsem si na to musela pořídit a jak postupuji při lakování i následném odstraňování laku z nehtů.

21. 11. 2020 7 min. čtení Jana Duffková
Dělám si gel lak doma. Jak na to?

Nehty mě odjakživa trošku trápily. Mám je poměrně měkké, a tak kdykoliv si je nalakuji klasickým lakem, do dvou dnů jsou oloupané, protože se mi zkrátka nehty snadno ohýbají a tím se vrstva laku snáz poškodí. I proto jsem se naučila chodit do salonu a nechávala si své nehty potáhnout gel lakem. Gel lak je pevný a i na mých nehtech mi vydrží 14 dní bez újmy. Na nohou klidně i měsíc. Mám ráda, když mám nehty hezky upravené, a tohle je pro mě jasná výhra, protože lakovat si nehty doma každý druhý den, to není nic pro mě. :-)

Chodit do salonu je super relax a hlavně jsou nehty pokaždé úplně dokonalé, ale jakmile jsem zůstala doma na rodičovské, bohužel jsem neměla příležitost chodit si posedět na manikúru, takže jsem začala hledat možnosti, jak to zvládnout i doma s dítětem. A ukázalo se, že to není až tak těžké! Teď už si takto upravuji nehty doma třetím rokem a pořád jsem stejně spokojená.

jak na gel lak doma

Jak jsem se to naučila?

Na nápad naučit se upravovat si nehty v domácích podmínkách mě přivedla kamarádka. V začátcích mi hodně pomohlo, že jsem to už za ty roky měla ze salonu tak trochu nakoukané, a zbytek jsem se naučila podle internetu. Je mi jasné, že nejsem žádný profesionál a manikérky by v mých výtvorech jistě našly nějakou tu chybičku, ale pro mě je aktuálně hlavní, že mi můj postup funguje.

Jaké nehty si dělám? Nepotrpím si na délku a ani bych si uměle prodloužené nehty udělat neuměla. Zvolila jsem proto variantu, která není o moc náročnější než nalakovat si nehty obyčejným lakem. Tento způsob zvládne podle mě každý, vypadá přirozeně a podle mého názoru i vkusně. Nehty zůstanou v takové délce, v jaké vám narostly, nebo na jakou je zkrátíte.

Co jsem si pořídila do svého „domácího salonu“?

Na začátku je potřeba pořídit nějakou tu výbavu. Počáteční investice tedy něco stojí, ale na druhou stranu, když dobře vyberete, většina věcí vám dlouho poslouží. Co jsem si do výbavy pořídila já?

  • UV lampu na vytvrzení gel laku
  • Pilníky (hrubý, jemný a jemný brusný blok)
  • Štěteček na oprašování nehtů
  • Pomerančová dřívka
  • Seřezávač a zatlačovač na nehtovou kůžičku
  • Aceton a čistič / odmašťovač na nehty
  • Vatové tamponky (někdy jsou ale lepší čtverečky z buničiny, protože nepouští chloupky)
  • Gel laky (podkladový, barevný a krycí)
  • Olejíček k péči o okolí nehtů
  • Plastové klipy na odstranění gel laku (ale postačí i alobal)
  • Seškrabávací tyčinka na odstranění gel laku
  • Nepovinná výbava: samolepky, třpytky, obtisky, zdobicí tyčinky…

Na internetu najdete různé e-shopy (někde jsou už i kamenné prodejny), kde seženete vše na jednom místě. Moje ozkoušená značka se jmenuje Nani Nails, ale existuje mnohem více variant a je jen na vás, co vám bude vyhovovat.

Pustíme se do lakování!

Nalakovat si nehty gel lakem není těžké, ale je potřeba držet se několika pravidel, aby vám výsledek opravdu dobře držel. Takže umýt si a osušit ruce (nebo nohy) a jdeme na to! Když si lakuji nehty na rukou, udělám vždy nejprve celou jednu ruku a potom teprve druhou. U nohou pracuji zároveň na obou.

Při práci nesahat!


Ať už budete v kterémkoliv kroku úpravy, nedotýkejte se povrchu nehtu, nesahejte si danou rukou na obličej nebo do vlasů… Nehet musí být čistý a odmaštěný, jinak gel lak nebude dobře držet.

1. Upravte kůžičku

Nehet musí být krásně hladký a čistý a nesmí se na něm plést kůžička. Já ji zatlačuji pomerančovým dřívkem nebo jinou podobnou pomůckou a někdy, když je to potřeba, pomohu si seřezávačem. S tím ale opravdu opatrně. Ty, co mají kůžičku opravdu pevnou, mohou použít změkčovač na kůžičku, který se pár minut před jejím zatlačováním na dané místo jednoduše nanese pomocí štětečku.

jak na gel lak doma

2. Vytvarujte si nehet

Pomocí pilníčku si vytvaruji nehty tak, jak jsem zvyklá. Někdy je nechám dokulata, jindy, když mám nehty trochu delší, volím hranatější tvar. Je důležité dát pozor, aby všechny nehty byly stejně dlouhé a měly stejný tvar. Během úpravy si proto občas porovnávám jednotlivé nehty mezi sebou a případně zarovnávám. Při pilování pracuji pilníkem mírně nakloněným jakoby pod nehet, jemně a pomalu, vždy od kraje nehtu směrem ke středu a totéž pak z druhé strany. Když mám delší nehty, zapiluji je i zespoda, aby se mi přečnívající nehet nestáčel směrem dolů.

jak na gel lak doma

3. Připravte nehet na lakování

V dalším kroku si na vatový tamponek nanesu trošku odmašťovače (nebo odlakovače) na nehty. Opravdu důkladně si jím každý nehet očistím. Pak všechny nehty po celém povrchu zmatním brusným blokem. Vždy je potřeba neopomenout ani kousek nehtu, protože tento krok pomáhá, aby se později dobře přichytil gel lak, a také se odstraní případná zbytková mastnota. Po zmatnění nehtu už na něj opravdu nesahejte, pouze jej oprašte štětečkem. Někdo po této fázi ještě natírá nehty tzv. primerem, který by měl pomoci s přilnutím laku. Já ho ale většinou nepoužívám a lak mi drží dobře.

jak na gel lak doma

Pozor na hrubost pilníku


Blokový pilník musí být opravdu jemný, aby nepoškodil nehet. V obchodech jsou pilníky očíslované. Já pro tento účel používám brusný blok č. 180.

4. Podkladová vrstva laku

Začínáme lakovat. Jako první nanáším tenkou vrstvu bezbarvé podkladové části laku. Opatrně ji nanesu na celý nehet a přetáhnu vždy i volný okraj nehtu směrem dopředu. Nikde nesmí zůstat ani skulinka. :-) Lak se nesmí dotýkat okolní kůže! Když se to stane, opatrně přebytečný lak odstraním čistým pomerančovým dřívkem. Když mám všechny nehty takto natřené, nechám lak vytvrdit v UV lampě. Po vytvrzení se stále nehtů nedotýkejte. Budou na povrchu lepkavé a to je správně. Bude to tak i ve všech dalších fázích lakování. Neočišťujte je a pokračujte směle dál.

jak na gel lak doma

5. Barevný lak

Přes podkladový lak nanáším barevný. Opět platí, že dopředu přetáhnu i přes přečnívající nehet, po stranách se nesmím dotknout kůže. Případné nerovnosti si opravím čistým pomerančovým dřívkem. Když mám na všech nehtech první barevnou vrstvu nanesenou, vytvrdím ji v UV lampě. A to celé zopakuji ještě jednou – dávám si barevného laku dvě vrstvy, protože se mi líbí, když jsou barvy sytější. Klidně ale stačí jen jedna vrstva, když lak dobře kryje.

Když lak moc teče, pracuji postupně


Někdy se stane, že je některý lak (většinou barevný nebo krycí) v „náročnější konzistenci“. Když se bojím, že by se mi po nehtu nehezky roztekl, než bych nalakovala další nehty, vytvrzuji je v lampě postupně (vložím jen daný prst, ostatní nechám venku). Je to časově náročnější, ale pomáhá to.

jak na gel lak doma

7. Zdobení – dobrovolný krok

Jestli se rozhodnu nehty nějak zdobit, teď je vhodná doba. Můžu nalepit samolepky nebo třeba namalovat puntíky. Když zdobím gel lakem – třeba právě zmíněné puntíky, nechám ho před dalším krokem ještě krátce vytvrdit.

8. Krycí lak – jdeme do finále

Na závěr každý nehet přelakuji bezbarvým krycím lakem. Ten mívá hustější konzistenci, proto si dám záležet, aby ho nebyla moc silná vrstva, a stále si hlídám, aby nikde nepřetékal a nedotýkal se kůžičky. Pak ho opět vytvrdím v lampě. Když se omylem kdykoliv během lakování stane, že se mi do laku na nehtu dostane nějaká nečistota, opatrně ji odstraním pomerančovým dřívkem. Po vytvrzení už to totiž zachránit nejde.

Krycí laky v různých provedeních


Krycí laky se dají pořídit lesklé (ty mám nejraději), lesklé se třpytkami nebo například takové, které vytvoří na nehtech matný efekt. To vypadá moc hezky, ale doporučuji to zkoušet až ve chvíli, kdy vám to opravdu dobře půjde. Matný povrch totiž ještě více ukáže případné nedostatky.

9. Očistit, zarovnat a opečovat

V posledním kroku si na tamponek nanesu trochu čističe a každý nehet očistím od lepkavé vrstvy (tzv. výpotku). Pak je už povrch krásně hladký. Když se mi stane, že si všimnu, že mi vepředu někde trošku přetekl lak a nevypadá to hezky, opravdu opatrně a jemně dané místo zarovnám. To ale spíš výjimečně, abych nenarušila lak a ten se mi brzy nezačal ničit. Nakonec natřu okolní kůžičku olejíčkem a vmasíruji ho.

Jak dlouho vytvrzovat gel lak?

Když řešíme domácí lakování s kamarádkami, často si nejsou jisté, jak dlouho v jaké lampě gel lak vytvrzovat.

Když budete vybírat lampu, sledujte, jaký má daný přístroj výkon. Od toho se doba vytvrzování odvíjí. V návodu byste se měly dočíst, jak dlouho právě v té vaší lampě nehty ponechat. Případně vám určitě poradí ve specializované prodejně. Při výběru lampy si můžete také vybrat z nejrůznějších funkcí – některé mají třeba senzor, který lampu spustí, když do ní vložíte ruku, jiné mají například časovač, díky kterému si zvolíte čas vytvrzování.

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit nepořizovat lampy v různých „začátečnických“ setech. Lepší je si vybrat nějakou samostatně a k ní si dokoupit pouze to, co opravdu potřebujete. Moje lampa stála asi 1000 Kč, má tři časovací fáze a dobře mi slouží už tři roky.

Odstranění gel laku

Gel lak nejde odstranit pouhým odlakovačem, jako jste zvyklé u obyčejného laku. Zabere to o něco více práce i času. Navíc budete potřebovat namísto klasického odlakovače aceton. Proto si nezapomeňte otevřít okno a při práci větrat.

jak na gel lak doma

  1. Z každého nehtu si nejprve odbrousím krycí lak pomocí hrubého pilníku (používám hrubost č. 80). Někdy odbrousím i část barevného laku, ale na to opatrně, ať se nedostanete až na nehet.
  2. Z vatového tamponku nebo buničiny si nastříhám kousky o velikosti nehtů. Každý důkladně namočím acetonem (musí být opravdu dostatečně nasáklý).
  3. Tamponek vždy přiložím na nehet (snažím se, aby se nedotýkal okolní kůžičky) a připevním plastovým klipem, nebo daný nehet zabalím do alobalu.
  4. Takto nechám působit asi 10 minut. Poté tamponky z nehtů sundám.
  5. Pomocí pomerančového dřívka nebo k tomu určené speciální tyčinky z nehtů odstraním změklý lak. Pozor! Pokud to ještě nejde, nechte o kousek déle působit aceton a neodstraňujte lak silou, abyste si nepoškodily nehet.
  6. Když je všechen lak pryč, můžete nehet zarovnat a pustit se do lakování nanovo podle postupu výše. Pokud se rozhodnete, že lakovat teď nebudete, natřete nehty i jejich okolí olejíčkem.

Když si gel lak sundám a nenanáším nový lak, v den odstranění jsou mé nehty poměrně měkké. Do druhého dne se ale „vysuší“ a jsou opět pevné, jak mají být.

Třpytivé šperky pro radost

Třpytivé šperky pro radost

Vyberte si slušivé doplňky na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články