Právě čtete

Jak fotit mobilem jídlo a pití

5598  
Sdílet: 

Jak fotit mobilem jídlo a pití

Doba dovolených není jen o cestování, ale i o objevování nových chutí a vůní. Fotka takových dobrot dokáže přinést zpátky vzpomínky nejen na pokrm, ale i na objevenou zastrčenou kavárnu, milou obsluhu nebo na historky, které jste si nad dokonalým obědem vypravovali.

4. 7. 2016 4 min. čtení Redakce
Jak fotit mobilem jídlo a pití

Fotky jídla a pití, hlavně tedy kávy, patří k těm nejoblíbenějším. Dokazují to i miliony fotek na Instagramu, kam uživatelé dávají fotky z mobilu. V minulém dílu jsme se dozvěděli pár tipů jak fotit mobilem na dovolené, nyní jsme se zeptali dvou českých instagramerek, Jany Moravcové a Míši Dobiášové, jak mobilem na fotky jídla.

Míša Dobiášová
@michaela.dobi

Míša pochází z Brna, miluje gastronomii, sport, módu a umění a ze všeho nejraději hledá způsoby, jakými to všechno propojit. Kdyby si mohla navrhnout budoucí povolání šité na míru, bylo by to objevování nových i starých míst, kuchtění všeho možného i nemožného, následné focení a vytváření obsahu, který by to všechno krásně spojoval.

FullSizeRender

Osvědčené prvky

Existují určité prvky, které na fotkách vypadají zákonitě dobře a lidské oko pravděpodobně neomrzí ani v případě, že se opakují pořád dokola. Sama se občas divím tomu, proč se k talíři s jídlem tolik hodí noviny, knihy nebo všelijaké tematické letáčky, avšak opravdu to funguje. To samé platí pro květiny nebo bylinky. Jestliže se na talíři nebo kolem něj něco hezky zelená, dodá to výsledné fotce ten správný šmrnc. Stejně dobře na fotkách fungují staré a rustikální prvky. Babiččiny talířky a utěrky, oprýskané povrchy nebo zašlé příbory tak mohou znovu vykouzlit spoustu parády.

Pokud se nacházíte na zajímavém místě, využijte situace a do fotky jej šikovně zakomponujte. Jestliže má tedy například kavárna krásný interiér, je škoda fotit hrníček s kávou ze shora. Zaberte jej raději tak, aby bylo v pozadí vidět, na jak hezkém místě si kávu vychutnáváte.

Zachycení okamžiku

V poslední době jsem si velmi oblíbila fotografie samotného procesu stolování. Vypadají mnohem přirozeněji než přestylizované talíře, kterých je člověku pomalu líto se dotknout. Neváhejte se tedy do vašeho načančaného jídla směle pustit nebo vybídněte přátele, ať se stolováním začnou bez vás a zachyťte tento okamžik. Sami uvidíte, jak přirozeně příjemný bude výsledek.

Správné světlo

Při focení jídla stejně jako při jakémkoliv jiném focení hrají velmi důležitou roli světelné podmínky. Pokud zrovna nevlastníte profesionální osvětlení, hlavně se jej nepokoušejte nahrazovat klasickými žárovkami či lampami, které máte doma. Toto umělé světlo většinou způsobuje žlutý efekt a fotku akorát kazí. Spoléhejte se raději pouze na přirozené denní světlo. Vytipujte si, ve které místnosti jsou v jakou denní dobu ty nejlepší podmínky, foťte co nejblíže oknu a tu správnou světelnost regulujte sklonem žaluzií.

Úprava fotek

Editace by dle mého názoru měla být minimální. Veškeré filtry i úpravy fotce snižují kvalitu a ubírají na reálnosti. Osobně si myslím, že ve valné většině případů fotce filtr spíše ubere, než přidá, a proto se sama snažím fotky jen tak jemně doladit přidáním jasu, kontrastu či zaostření dle potřeby.

IMG_3650

IMG_3864

IMG_5109

Jana Moravcová
@janeonthemove

Jana Moravcová je v současné době na mateřské dovolené, ráda fotí, cestuje a miluje trávení času v kavárnách.

janeonthemove

Nezaměřujte se jen na jednu věc

Obecně si myslím, že na fotce s kávou vypadají nejlépe dezerty. K pěkné fotce samozřejmě přispěje hezký porcelán, kvalitní káva s latte artem a to, když je fotka jednotná. Ráda na fotku umisťuji také nabídkové menu kavárny/restaurace, když je na ně na fotce místo.

Vždy se snažím, aby byla fotka příjemně zaplněná, tudíž někdy je potřeba věci na stole mírně přeorganizovat, ale nejsem žádný fanatik. Chci jíst svoje jídlo teplé, to stejné platí o kávě. Zkuste občas přesunout věci na stole a uvidíte, že objevíte nový pohled. Vždy si fotku vyfoťte víckrát. Až později třeba zjistíte, že se vám daný pohled vlastně až tak moc nelíbí nebo máte na fotce část ruky/oblečení, něco se vám rozmazalo apod.

Správné světlo

Nejpodstatnější je dle mého názoru dobré světlo, proto si vybírejte místo u okna. Případně venku. Přes léto ale nedoporučuji fotit na ostrém sluníčku, ale naopak fotky zachytit dopoledne, případně navečer.

Úprava fotek

99 % fotek fotím svým iPhonem a lehce je upravuji v aplikacích Snapseed nebo VSCOcam. Nemám ráda umělé fotky, takže se snažím to s úpravami nepřehánět a fotky opravdu jen doladit.

Úhel focení

Vyzkoušejte si více pohledů, možná budete překvapeni, který bude ten nejlepší. Fotky si zkontrolujte na místě, ať máte možnost případně něco na stole přesunout a znovu vyfotit. Fotka, která zprostředkovává pohled z vrchu, je podle mě vždy záruka úspěchu.

janeonthemove_1

janeonthemove_2

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články