Právě čtete

Jak fotit mobilem na dovolené

7148  
Sdílet: 

Jak fotit mobilem na dovolené

Místo foťáku mnoho z nás na dovolenou vyráží už jenom s mobilem v kapse. Cestování jen s mobilem má mnoho výhod - máte ho všude s sebou, vejde se do kapsy i do malé kabelky, můžete ho kdykoliv nabít, fotky ihned sdílet a podobně. Focení mobilem ovšem vyžaduje víc než jen stisknutí tlačítka.

9. 5. 2016 5 min. čtení Redakce
Jak fotit mobilem na dovolené

Nejčastěji ze spěchu všedních dní utíkáme do přírody nebo do cizích měst, proto jsme požádali české Instagramery, kteří na mobil fotí pravidelně, Markétu Kučerovou a Vojtěcha Gawlase, aby nám poradili, jak se tentokrát vracet s mobil plným pěkných fotek, které vám budou i sousedky závidět.

Markéta Kučerová
@maggie_wallflower

Markéta momentálně studuje na vysoké škole v Dánsku. Často a ráda fotí architekturu a podělí se s vámi o své tipy. Vzpomínky z cestování sbírá nejraději. Inspiraci většinou hledá od dalších instagramerů nebo na její oblíbené stránce Townske.com, která je plná užitečných guidů, od architektury po muzea a kavárny.

IMG_3573

Dívejte se kolem sebe

Dívejte se více kolem sebe, i ve městě, které dobře znáte, narazíte tak na věci, které vám najednou přijdou zajímavé. Pak už stačí jen vytáhnout mobil z kapsy a fotka je na světě.

Denní doba ovlivňuje výsledek

Hodina, ve kterou fotíte, významně ovlivní výslednou fotku. Dávejte si pozor na ostré světlo v létě. Nejlépe se fotí při měkkém světle k večeru nebo brzy ráno.

Focení architektury

Focení architektury vždy ozvláštní lidská postava. Ať už je to náhodný kolemjdoucí nebo přesvědčíte někoho známého, aby vám šel zapózovat. Ráda sleduji ve městech pohyb lidí a snažím se zachytit jejich atmosféru. „Stoupni si na střed,“ to říkám často, když někoho u památek fotím. Existuje totiž takové známé nepsané pravidlo ohledně kompozice – co je symetrické, vypadá dobře. U architektury je skvělé, jak se světlem reaguje, snažte se vnímat, kam dopadají stíny a co vytváří. Jak jednou oko vycvičíte, budete vnímat kombinaci světla a stínu všude kolem sebe.

A rada navíc – pokud cestujete na vyloženě turistická místa a nechcete fotku přeplněnou lidmi, přivstaňte si. Jedině tak si budete moct užít pohled na památky v celé své kráse.

Sjednoťte barvy v aplikaci VSCOCAM

Editace fotek je v mém případě jen takové doladění. Asi jako většina aktivních instagramerů používám na úpravu aplikaci VSCOCAM, která má dle mého názoru nejpřirozenější filtry a dokáže fotky nenuceně vylepšit. Při špatném světle mám po ruce i Snapseed, takový rychlý photoshop do mobilu.

V poslední době jsem začala více vnímat, jak spolu fotky v galerii barevně korespondují. Velký vliv na to má i edit fotek, proto doporučuji používat pár oblíbených filtrů a efektů. Instagramový feed pak působí více jako celek. Já s tím ale věčně bojuji.

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCOcam with m5 preset

Processed with VSCOcam with m5 preset

Vojtěch Gawlas
@vojtechlinkgawlas

Vojtěch Gawlas je dvacetiletý student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. Obecně na své cesty bere co nejméně, a tak až doposud fotil na svůj mobil – Apple iPhone 5S – jenž se svým fotoaparátem, dle jeho názoru, vyrovná většině kompaktů.

votechg

Buďte všímaví

Důležitou vlastností fotografa, ať laika či profesionála, je všímavost. Především při fotografování architektury, jak historické, tak moderní, je dobré mít oči stále otevřené a zkoušet všechny možné úhly fotky. Mnohdy proto jsme překvapeni z fotek profesionálů, kteří vyfotí nám známou stavbu či místo, ale zcela jinak.

Důležitost správného světla

Protože ne vždy se během cest počasí vydaří k našemu přání, základem dobrého fotografa je umění improvizace a zachycení správného momentu. Obecně platí, že nejlepší čas pro focení je těsně před a po východu slunce, a také těsně před a po západu slunce. Světlo je tehdy nejměkčí a můžeme si proto s fotkou nejvíce hrát a opravovat případné chyby. Důležité je také zdůraznit hloubku fotografie – to, co je pro nás na fotce nejdůležitější, zbytek popředí, ale také pozadí.

Focení krajiny

Při fotografování krajiny se budeme na dolní části fotografie snažit zachytit nám blízký předmět – květiny, postavu, zvíře…, uprostřed fotografie zachytíme panorama hor, moře… a na horní části fotografie zachytíme nebe – nejlépe západ či východ. Tak na naší fotografii vznikne hloubka.

Na co si dát pozor

Co bych vypíchl je fotografování při nízkém osvětlení – fotky s uměleckým záměrem, především z mobilů jsou z 99% nepoužitelné. Stejně tak zoomování – přibližování, které při každém stupni zoomu ztrácí polovinu kvality (tudíž jen při dvojnásobném zoomu je kvalita fotky na 50% původní).

Úprava fotek

Dříve jsem své fotky upravoval v aplikacích na mobilu – Afterlight, VSCOcam, Snapseed – ale po naučení se v profesionálních PC programech už většinu fotek upravuji na počítači – výhradně přes Lightroom.

Jednou z nejdůležitějších věcí v následném upravování vyfocené fotografie je „nepřeplácaní“ úprav. Fotografie se má vždy snažit o co nejrealističtější zachycení dané reality s minimem úprav. V minulosti se fotografie upravovala jen v kontrastu, jasu a dalších základních vlastnostech. Se vznikem soc. sítí – především Instagramu – se stalo zvykem každou fotku upravovat přes několik filtrů, přestože ji mnohdy nevylepší, ale naopak jí uškodí. Při úpravách bychom se tak měli snažit upravit to zásadní na fotografii – hlavní bod – pomocí změny kontrastu, jasu, saturace, stínu, světla, a pokud se nám celkový vzhled nelíbí a chceme do fotky přidat i nějaký filtr, je dobré se snažit o věrohodnost prostředí a ne pře-kontrastování, pře-saturování, pře-filtrování…

Processed with VSCOcam with a3 preset

IMG_4892

IMG_4886

 

Kromě českých Instagramerů rádi sledujeme i ty zahraniční, kteří objevují zase jiná místa. Podívejte se na pár našich oblíbenců z Ameriky, Francie, ale i Indonésie nebo Polska.


Bethany Marie @bethanymarieco

bethany

Bethany Marie je fotografka a módní blogerka z Los Angeles. Na Instagramu sdílí své fotky z cest, jinak se věnuje reklamní fotografii a focením portrétů. Více jejích fotek může najít na jejím Instagramu.


Mike Madrid a Gabriel García @cupofcouple

cupofcouple

Mike a Gabriel společně fotí módu, točí videa, dělají DJe a rádi cestují. Mnoho dalších fotek z jejich cest můžete vidět na jejich Instagramu.

 


Agnes @aggiewo

aggiewo

Anges pochází z Polska a fotí známá města z neobvyklých úhlů. Nechte se inspirovat jejím portfóliem na Instagramu.

 


Ilham Kamazka Btara Alam @Btara555

ilham

Ilham je fotograf z Indonésie, který procestoval celý svět a založil server Journesia, kde můžete sdílet své fotky z návštěvy Indonésie.


Alex Strohl @alexstrohl

alex

Alex je francouzský fotograf, který se ovšem narodil v Madridu, cestování mu tudíž bylo od narození souzeno. Jeho fotky publikovaly časopisy jako Forbes nebo Vanity Fair. Více jeho fotek najdete na jeho osobním Instagramu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články