Právě čtete

Co se stalo se slavnými filmovými zvířaty?

31763  
Sdílet: 

Co se stalo se slavnými filmovými zvířaty?

Pokud si filmové hvězdy spojujete s pózováním na červeném koberci, klábosením na talk show a podepisováním se fanouškům, pak zapomínáte na ty hvězdy, které dělají filmy roztomilejší nebo minimálně chlupatější. Řeč je o zvířecích hrdinech, které na své role trénují mnohdy daleko delší dobu než lidští držitelé Oscarů.

11. 4. 2016 7 min. čtení Redakce
Co se stalo se slavnými filmovými zvířaty?

Jejich osudy by se, stejně jako jejich platy, občas daly srovnávat s osudy hollywoodských herců. Jen místo skandálů a drog dosaďte častou změnu majitelů nebo pokusy o propuštění na svobodu.

Opička Crystal

Pokud nepočítáme některé herečky, je Crystal nejslavnější a nejbohatší opicí v Hollywoodu. Je jí 21 let a začala kariéru ve filmu Král džungle (1997). Zahrála si také otravnou opici Dextera ve filmu Noc v muzeu (2006) a drogového dealera v Pařbě v Bangkoku (2011). Režisér filmu jednou zavtipkoval, že se během natáčení naučila kouřit, což po negativních reakcích ochránců zvířat odvolal s tím, že kouř z cigarety je jen dotvořen počítačovou animací.

Aby toho nebylo málo, PETA tvůrce osočila z toho, že film zaprvé využívá exotická zvířata jako předměty zábavního průmyslu a zadruhé snímek nenese klasické prohlášení o bezpečnosti zvířat během natáčení. O pravidlo uvádět toto prohlášení v titulcích se mimochodem zasloužila organizace ochránců AHA, která se do věci vložila po tom, co byl v rámci natáčení westernu Jesse James v roce 1939 zabit kůň tak, že byl i s kaskadérem svržen z útesu.

V civilním životě Crystal žije se svým trenérem a dalšími zvířecími přáteli v Kalifornii a patří společnosti Birds and Animals Unlimited. Největší roli má v seriálu Animal Practice (2012), jehož jedna epizoda jí vynese 12 000 dolarů.

Přehrát znovu

Medvěd Bart

Tato filmová legenda v kožichu se narodila v baltimorské zoo roku 1977 a přezdívá se jí „John Wayne mezi medvědy“. Bart si během své kariéry vydělal 6 milionů dolarů a málokdo by se mohl pochlubit takovými hereckými kolegy jako měl on – zahrál si třeba s takovými jmény jako Robert Redford, Morgan Freeman, Daryl Hannah, Dan Aykroyd, Ethan Hawke, Brad Pitt, Alec Baldwin a Anthony Hopkins ve filmech jako Na ostří nože (1997) nebo Legenda o vášni (1994).

Všichni žasli nad tím, jak je Bart skvěle vycvičen. Nejspíš měl ale přítulnost k lidem danou od přírody, což by se u grizzlyho, jakým byl on, dalo vyložit všelijak. Nicméně při sledování videí na YouTube zobrazujících Barta a jeho trenéra Douga Seuse při hře trochu tuhne krev v žilách.

Jestli jste si mysleli, že Bart se stal také hvězdou útočící na Leonarda DiCapria a jeho Oscara ve filmu Revenant, pak jste se zmýlili. Bart měl rakovinu a v roce 2000 byl ve svých 23 letech uspán injekcí. Pohřben je na ranči svého trenéra.

Leonardo se má přece jen raději než jeho herečtí kolegové a v Revenantovi si pustil k tělu jen kaskadéra Glenna Ennise v medvědím kožichu. Pak už stačilo trochu počítačových efektů a bylo to.

Přehrát znovu

Delfínice Susie jako delfín Flip

Film Flipper – Skokan šel do kin roku 1963 a následoval jej televizní seriál Můj přítel delfín, který běžel až do roku 1967. Hlavní hvězdou filmu byla delfínice Suzy chycená ve volné přírodě.
Suzy se stala celosvětovým hitem, stejně tak stoupnul zájem o cvičené delfíny a představení s nimi. Přesto Suzy uhynula v zajetí. Svou slávou navýšila počet lidí, kteří by uvítali delfína jako domácího mazlíčka.

Přehrát znovu

Teriérka Terry

Její hrob byste našli na losangeleském Hollywood Forever Cemetery, kde je pohřbena pod jménem své role – Toto z Čaroděje ze země Oz (1939) – vedle největších hvězd Hollywoodu. Objevila se pak ještě ve 14 dalších filmech, včetně snímků Zářící oči (1934) a The Chocolate Soldier (1941), ale až úspěch muzikálu Čaroděj ze země Oz z ní udělal celebritu. Patřila chovateli jménem Carl Spitz.

Vydělávala 125 dolarů týdně, což by v přepočtu dnes bylo kolem 2000 dolarů; to bylo víc, než dostávali někteří lidští herci a byl to jednoznačně plat, o kterém si většina tehdejších Američanů mohla nechat jen zdát. S Rin Tin Tinem a Lassie patří Terry k nejslavnějším psům Hollywoodu.

Přehrát znovu

Slonice Tai

47letou sloní hvězdu, která poprvé zazářila v roce 1994 ve filmu Kniha džunglí, budete znát hlavně z filmu Voda pro slony. Jejím majitelem je soukromá organizace Have Trunk Will Travel, Inc, která se potýkala s výtkami ochránců zvířat ADI, již v roce 2011 zveřejnili video, které mělo dokázat, že je Tai trenéry z Have Trunk Will Travel týrána – údajně ji cvičí elektrošoky a bitím.

Tai se poté stala popovou hvězdou i součástí uměleckého projektu streetového umělce Banksyho. Do popu se dostala prostřednictvím klipu Britney Spears na singl Circus společně se svou sloní kamarádkou Kitty. Klip se setkal s kritikou PETA, protože Spears a její tým údajně používají k natáčení krutě cvičená zvířata. Banksy z Tai učinil součást své performance v roce 2006, kdy ji pomaloval růžovozlatě přírodními barvivy. PETA označila Banksyho performanci jako krutost páchanou na zvířatech.

Přehrát znovu

Kosatka Keiko alias Willy z filmu Zachraňte Willyho

Je velice pravděpodobné, že právě tento film má na svědomí naše romantické představy o roztomilosti kosatek dravých, které ovšem dokážou zabíjet s neobyčejnou krutostí. Nicméně příběh o snaze vysvobodit kosatku ze zooparku nebyl daleko od reálného života představitele Willyho, samce kosatky dravé jménem Keiko.

Keiko byl na konci sedmdesátých let chycen blízko Islandu a prodán do islandského akvária. Poté prošel dvěma zábavními parky, kde začal vystupovat před publikem, než si zahrál ve svém nejslavnějším filmu Zachraňte Willyho (1993). Ve filmech hrál deset let, během nichž studio Warner Bros vyvinulo snahy vrátit Keika do volné přírody. V roce 2002 byl vypuštěn, pár měsíců poté už ale vyhledal lidskou společnost a nechal děti vozit se na jeho ploutvi.

Nakonec Keiko v roce 2003 uhynul ve svých 26 letech v norském fjordu na zápal plic. V roce 2004 se za něj sloužila na přání fanoušků v oregonském akváriu, kde dřív také pobýval, bohoslužba, které se zúčastnilo 700 lidí. Zahrál si i v seriálu Azul (1996).

Přehrát znovu

Komisař Rex

Bart měl rakovinu, Keiko zase zápal plic. Komisař Rex by měl nejspíš schizofrenii, hrálo ho totiž dohromady pět různých psů. Hlavní uváděnou hvězdou je však německý ovčák jménem Reginald von Ravenhorst, jméno jako dělané pro pronásledovatele zločinců celého Porýní. Narodil se roku 1991 v Ingolstadtu. Potom ho v Los Angeles naučili vše, co bylo pro seriál potřeba.

Reginald naštěkal vlastní CD Jingle Bells a při natáčení detektivního seriálu na něj museli volat vlastním jménem, protože nereagoval na jméno Rex. Vše se pak dabingem spravilo.

Reginald von Ravenhorst zemřel v roce 2003.

rex

flickr.com

Orangey

Než přišly slavné meme Grumpy Cat, jeden nevrlý kocour už tu byl. Říkalo se mu Orangey a mezi členy filmových štábů byl známý jako nejnesnesitelnější a nejnezvladatelnější kocour. Herce škrábal, kousal a neustále utíkal. Zahrál si po boku Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho (1961) nebo ve filmu Rhubarb (1951) a jako jediná kočka se stal držitelem filmových Oscarů pro zvířata PATSY Awards.

Po své smrti byl zpopelněn a se svým pánem Frankem Innem má hrob na hřbitově Forest Lawn Memorial Park v Los Angeles.

Přehrát znovu

Joey z Válečného koně

Seznamte se s jediným koněm, který se prošel po červeném koberci. Zahrál si po boku Tobeyho Maguira, Antonia Banderase nebo Hugha Granta. Je hvězdou filmů nominovaných na Oscara a jeho jméno je Finder’s Key, znám je ovšem jako Seabiscuit nebo Joey ze Spielbergova filmu Válečný kůň (2011). Zahrál si i v Legendě o Zorrovi (2005).

Tento třináctiletý kůň žije v Los Angeles a jeho trenérem je Bobby Lovgren, který si jej koupil po natáčení filmu Seabiscuit od producentů.

Přehrát znovu

Zvířecí hrdinové Václava Chaloupka

Kdo by si z Večerníčků nepamatoval Vydrýska nebo Vojtu, Kubu s Matějem a jejich dobrodružství. Jejich opatrovník Václav Chaloupek s nimi natáčel spíše dokumenty než snímky, pro které je potřeba cvičených zvířat. Většina z nich se však na svobodu nedostala a jsou chovaní v zajetí nebo v přírodních parcích.

Vydrýsek, který přišel o svou matku, se ze záchranné stanice v Pavlově dostal do Bavorského lesa v Německu, kam byl přesunut kvůli svému problematickému chování – kousal, a kde má nyní svou vlastní vydří rodinu. Medvědí bratři Vojta, Kuba a Matěj letos oslavili 16. narozeniny. Všichni tři společně žijí v medvědáriu v Berouně.

S lítostí musíme oznámit, že Vojta ve středu 13. dubna zemřel. Příčinou smrti bylo selhání srdce. 

Přehrát znovu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články