Člověka často ani nenapadne, co všechno si doma může během chvilky vyrobit. Baví mě, že se tím dá trochu ušetřit, a ještě využít suroviny, které by jinak skončily tak akorát na kompostu. Na jablečný ocet zpracovávám jablka, která už nejsou úplně ve formě. Dávám ale pozor, aby nebyla nahnilá nebo zkažená, protože to by pak mohlo v octu napáchat nechtěné plísně. Úplně ideální jsou bio jablíčka, která sbírám u nás na zahradě.
Na výrobu octa můžete použít také odpad z odšťavňovače, až si budete dělat domácí mošt nebo fresh. Můžete využít i zbytky jablek z pečení dezertů, třeba z jablečného štrúdlu.
Recept na domácí jablečný ocet
Moje babička do receptu používala vždycky jen slupky z jablek, ale já používám celá nastouhaná jablka. Skvěle tak využiju ta, která už nejsou úplně čerstvá.
Budete potřebovat:
- 500 g jablek
- 1 litr převařené vody
- 100 g cukru krystal
Bude se vám hodit:
- láhev na kvašení (nebo sklenice)
- pokud nemá láhev speciální víčko, tak papírová utěrka nebo plátýnko a gumička
- lžíce na promíchání
- plátýnko na přecezení
Postup:
- Nejdřív si připravte velkou sterilovanou láhev na kvašení.
- Jablka si nastrouhejte (můžete i se slupkou a jádřinci, ale nepoužívejte stopku a bubáka) a dejte do láhve.
- Do vody vmíchejte cukr a nalijte ji do nádoby s jablky. Pokud máte speciální láhev na nakládání, pouze ji přikryjte víčkem. Při použití obyčejné sklenice ji přikryjte papírovou utěrkou a zagumičkujte.
- Jablečný ocet bude ve sklenici kvasit 10–12 dní při pokojové teplotě (ideálně na denním světle, ale ne na přímém slunci).
- Pokud možno každý den jablka čistou lžící promíchejte. Po uplynutí doby kvašení ocet přelijte do čisté sklenice přes plátýnko. Pak ho nechte ještě v chladné, temné místnosti 20–25 dnů v láhvi opět zakryté papírovou utěrkou nebo plátýnkem.
- Nakonec ocet znovu přeceďte přes jemné plátno a máte hotovo.
Na co využívám jablečný ocet?
Jablečný ocet se mi hodí při vaření, úklidu, a dokonce i na zkrášlovací procedury.
Jablečný ocet v kuchyni
Slyšeli jste už o fermentovaných ovesných vločkách? Stačí si dát vločky se lžičkou jablečného octa do vody a druhý den si z nich připravit skvělou snídani. Ocet přidávám také do vývaru z kostí. Na začátku vaření přimíchám jednu lžičku – pomůže z kostí dostat živiny. Jinak je ale možností využití snad nekonečně. Do zálivek na saláty, do marinád, při nakládání zeleniny…
Uklízení s octem
Jablečný ocet je skvělý pomocník v domácnosti. Nejčastěji ho používám do myčky nebo zředěný při odstraňování bakterií, především v koupelně nebo na záchodě. Nezapomínám ho také přidat do kýblu na mytí podlahy nebo oken.
Krásné a lesklé vlasy
Možná se budete divit, ale jablečný ocet používám na vlasy – jsou díky němu krásně lesklé. Neliju ho ale na ně v koncentrované podobě, ředím ho do takzvaného oplachu. Převařím 1 litr vody, nechám ji trošku zchladnout a přidám lžíci jablečného octa. Takový oplach údajně také vlasy posiluje a zamezuje jejich lámání.
Přečtěte si také: