Právě čtete

6 her pro děti na krátké i dlouhé cesty vlakem

138897  
Sdílet: 

6 her pro děti na krátké i dlouhé cesty vlakem

Když se dítě během deseti minut cesty kamkoli desetkrát zeptá „Kdy už tam budem?“, můžete ho buď vysadit, nebo zabavit. Pokud jste se rozhodli si potomka ponechat, bude se vám hodit pár fíglů, kterými ho zaměstnáte.

27. 4. 2023 3 min. čtení Martin Pistulka
6 her pro děti na krátké i dlouhé cesty vlakem

Pepině je šest let a nikdy to nebylo úplně klidné dítě. Samozřejmě, vždycky by stačilo dát jí do ruky tablet a blikající obrazovka ji spolehlivě zabaví i na dlouhé cestě. Jenže tablet, natožpak wifi, není vždycky po ruce, a navíc beru digitální zábavu pořád spíš jako nouzovku než první volbu.

Hraní „opravdických“ her má do sebe něco víc. Baví taky mě a vlastně fungují i jako takový rodinný teambuilding. :-)

Agent X

Pepina miluje špiony. Každá cesta, hlavně tedy ty vlakem, se tudíž občas mění v Mission Impossible.

V první řadě si hrajeme na detektivy. Hra spočívá v tom, že někde kolem nás (nebo i mezi námi, pokud nás jede víc) se skrývá agent s tajným posláním. A všichni musí zapojit svou fantazii a agenta najít.

Může to být kdokoli: soused z kupé nebo průvodčí. Vymyslíme mu tajnou misi. Co tu ve skutečnosti dělá? Koho sleduje? Kde má schovanou vysílačku a zbraň? Buďte vynalézaví a věřte, že čím šílenější nápady, tím lépe. V podstatě jde jen o vymýšlení fiktivního příběhu bez velkých pravidel.

Druhá agentská hra je pozorovací. Správný špion totiž musí nepozorovaně odhalit bunkry nepřítele, satelity nebo pohyb armád. Když víte, kudy jedete, můžete si připravit jednoduchou šablonu, co po cestě hledáte a víte, že neminete. Na Pepině pak už je poctivě koukat z okna a odškrtávat položky ze své mise.

Pokud vás příprava nebere, zadejte do vyhledávače auto-bingo a určitě najdete nějakou fajn šablonu, kterou můžete použít. A nebo si stáhněte tuhle naši.

Se staršími dětmi můžete i vytáhnout mapu a hledat skrýše nepřátelských agentů na ní podle ubíhající cesty.

Skládačky a rozkládačky

Pokud vaše děti mají rády puzzle, bude je tahle hra bavit bez ohledu na to, kde jste. Stačí vám sebrat na nádraží obyčejný leták a roztrhat ho na kousky. Menším dětem bude stačit 12 až 15 dílků, Pepina zvládne 50 a víc. Na dětech pak je, aby leták daly zase zpátky dohromady.

Druhá hra funguje opačně. Vezměte si papírek, třeba místenku do vlaku, utrhněte kousek a podejte zbytek papíru dalšímu hráči. I ten musí utrhnout kus. Hra pokračuje, dokud máte co trhat. A komu se nepodaří nic utrhnout, prohrál.

Při téhle hře můžete taktizovat ­– třeba utrhnout velký kus hned na začátku a urychlit nebo ztížit hru. Ale pište si, že děti jsou šikovné a klidně vás i se všemi taktikami roztrhají na kousky.

Marťan v supermarketu

Pepina je děsný komediant, takže i další hru může hrát klidně desítky kilometrů, aniž by se nudila. Pravidla jsou jednoduchá: na planetě přistál mimozemšťan a jde si nakoupit. Jenže neumí jazyk, takže jediný způsob, jak vyjádřit, co chce, je předvést to. A prodavač musí hádat. Jakmile uhádne, oba se v pantomimě vymění. Hrát se to dá v jakémkoli počtu až do zblbnutí.

Bobr!

Ty nejlepší věci jsou obvykle úplné ptákoviny. Přesně proto Pepina miluje bobra. Podstata hry je úplně jednoduchá. První, kdo uvidí pána s vousem (klidně stačí i knír), zakřičí: „Bobr!“ a má bod.

Přiznám se, že mi chvilku trvalo se do bobrování položit se vší vášní. Přeci jen, pokřikovat v tramvaji na cizí lidi není něco, co bych dělal běžně. :-) Ale když se oboucháte, je to velká legrace. (Zatím se nám nestalo, že by se někdo zlobil.)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články