Právě čtete

Sama s dětmi autem. 6 tipů, díky kterým zvládám i delší cesty

31995  
Sdílet: 

Sama s dětmi autem. 6 tipů, díky kterým zvládám i delší cesty

Některým dětem prý stačí dát do ruky v autě tablet a tři hodiny o nich nevíte. My bohužel žádný takový exemplář doma nemáme. Řešíte taky, jak udržet batolata a děti předškolního věku v klidu i na delší vzdálenosti, aniž by zvracely, křičely nebo se chtěly navzájem zabít? Pojďme prozkoumat pár možností.

26. 5. 2021 4 min. čtení Anna Hrábková
Sama s dětmi autem. 6 tipů, díky kterým zvládám i delší cesty

Pokud je i ve vašem autě nebezpečné koukat na pohádky nebo si číst, jedná se nejpravděpodobněji o kinetózu. Mozek je zmatený z dvojakých signálů působících na naše smysly. I jako „mořská nemoc“ je známý stav, kdy rovnovážné ústrojí ve středním uchu zaznamenává pohyb, ale oči tělo ujišťují, že stojí na místě. Na řadě je pak často závrať nebo zvracení – tedy to, čemu se chceme vyhnout, obzvlášť pokud cestujeme autem s dětmi sami. Jak tedy na to, když děti prostě na pohádku koukat nemůžou nebo to z jakéhokoliv důvodu nechceme?

1. Spánek

…je samozřejmě nejelegantnější řešení, jak cestu zvládnout v pohodě.

Třeba malé děti mají ale občas problém usnout v autosedačce, jsou neklidné a bojí se. Věřím, že nejlepší je zastavovat co nejvíc na kojení a dítě v prvních měsících života jakkoliv ujišťovat, že auto je bezpečný prostor, kde budou jeho potřeby vyslyšené stejně jako doma.

2. Zaměstnat sluch namísto zraku

Často se čas na spánek vychytat nepodaří a je pak důležité kinetózní děti nenechat koukat jen na jedno místo uvnitř auta.

Nejvíce u nás fungují dětské písničky a audiopohádky. Pokud hledáte třeba na Spotify, největší zásobu najdete na profilu „České audio pohádky pro všechny“, úspěch u nás mají i „Autopohádky“ od Chinaski a spol. (najdete na Netflixu i jako celovečerní film) nebo pohádky ze série „Loutky v nemocnici“.

Tip od mé kamarádky:

Pokud se vydáváte na několikahodinovou cestu do zahraničí, doporučuje zcestovalá kamarádka vyrazit ve 3 ráno. Vy se stihnete do té doby doma prospat, dítě v autě často ještě usne a po příjezdu zvládnete fungovat celý den. Pokud se vám k ránu podaří na chvilku někde zastavit na malého šlofíka, tím lépe.

3. Svačinka sem, svačinka tam

Jídlo je vedle spánku taky oblíbeným a klasickým pomocníkem.

Pokud řídím a děti jsou vzadu samy, pomáhá mi mít vše u sebe po ruce tak, abych mohla přinejhorším dětem dozadu něco hodit, když třeba stojíme na semaforech. Super jsou proto celé kousky ovoce (jablko, hruška, půlka banánu, kterou si děti dokážou jednoduše oloupat…), pevné sušenky bez čokolády a vidiny upatlaných oken, ovocné kapsičky a hlavně nevylévací láhev. Mezi sedačkami vždy máme krabičku na odpadky, do které děti dosáhnou.

Tip od další kamarádky:

Na cesty vždy balím svačinu i pití dvakrát – jednu várku nechávám v autě na zpáteční cestu z výletu. Nemusím tak na konci dne řešit, kde doplnit vodu a vím, že stačí unavené děti jen naložit a jet.

„Při problémech se zvracením v autě může být na vině i nestrávené jídlo v bříšku. Nám funguje vyrážet na cestu alespoň 30 minut po posledním jídle a vyhýbat se mléčným produktům. Když jedeme někam opravdu daleko, kdy je po cestě potřeba na jídlo zastavit, vždy se zdržíme o něco déle a necháme dceru vyběhat třeba na hřišti. Během jízdy se naopak svačinkám raději vyhýbáme a nepřeháníme to ani s pitím.“ – Lenka

4. Slovní hry

Děti nespí, sváča snědená, poslouchat už nic nechtějí – co teď? Hrajeme hry.

  • Vidím něco… zeleného – vybereme si na horizontu něco, co popisujeme a ostatní hádají, co to je.
  • Hádanky – náš syn je miluje a vydrží nám překvapivě dlouho. Stačí jednoduchý princip popisování nebo odpovídání na otázky ano/ne a hádanky zvládají vymýšlet už děti od dvou let.
  • Vymýšlení slov na dané písmenko – zjednodušená variace na slovní fotbal je ideální pro děti, které se teprve začínají zajímat o abecedu a skladbu slov
  • Vymýšlení společné pohádky – střídáme se po jedné větě pak se divíme, co z toho vzniklo za nesmysl.
  • Čáp ztratil čepičku – autoverze – v ubíhající krajině hledáme věci aktuálně vyhlášené barvy. :-)

Čtěte také: 6 tipů na zábavu do auta nejen pro děti

5. Zrcadlový systém

Když jezdím sama s dětmi, neobešla bych se bez přídavného zrcátka pro mladšího syna, který je ještě v protisměrné autosedačce. Dá se sehnat za pár korun a přináší mi přehled a mnohem větší klid při řízení.

6. Aktivity pro děti bez „mořské nemoci“

Pokud vaše děti takovéto problémy nemají, možná oceníte pár jednoduchých aktivit, kterými proložit sledování pohádek nebo hraní na telefonu. Tyhle jsou naše nejoblíbenější.

Skládačka z dupla

Chce to trochu přípravu. Předem je třeba poskládat různé varianty skládaček, nafotit a vytisknout, rozstříhat na kartičky. Do auta pak přibalíte základnu na stavění a dostatek kostiček. Vše můžete nachystat třeba do látkového sáčku nebo do krabice od bot – já jsem navíc na vnitřní stranu vyklápěcího víka přilepila dva kolíčky na prádlo, které drží kartičky. Děti pak podle jednotlivých kartiček staví skládačky. Tahle aktivita má úspěch i mimo auto.

Magnetické skládačky

Magnetické skládačky a knihy jsou na cesty vážně praktické. Bývají ve snadno sbalitelné krabičce a obsahují různé úkoly, příběhy nebo třeba nápady na kreativní tvoření.

Hádanky na cesty s fixou

Dají se sehnat v různých provedeních a s mazatelným popisovačem, takže se dají hrát pořád dokola. Jednotlivé karty s úkoly podobnými jako v dětských časopisech – jen se lépe drží, jsou pevnější a dětem se na ně lépe píše i za jízdy.

Knížky

Skvělá je knížka s názvem Knížka od H. Tulleta. Je interaktivní, ale přesto jen papírová a jednoduchá a u dětí v našem okolí má až nečekaný úspěch.

Kouzelná tužka

Skvělý pomocník na cesty, když už se s dětmi nechcete chvilku bavit – udělá to za vás. :-) Je fajn mít v zásobě více druhů knížek kompatibilních s Kouzelnou tužkou, aby je děti prostřídaly podle nálady. A jak to funguje? Tužka je na baterky, a když ji přikládáte k jednotlivým obrázkům v knížce, sama nahlas čte příběhy nebo popisuje, co je na obrázcích.

Čtěte také: Bála jsem se řídit auto! Jak jsem se s tím vypořádala?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články