Právě čtete

Upečte si mini mazance na anglický způsob: Recept na hot cross buns

4849  
Sdílet: 

Upečte si mini mazance na anglický způsob: Recept na hot cross buns

Čím je pro nás mazanec, tím jsou pro anglicky mluvící země hot cross buns. Malé nadýchané bochánky tradičně zdobené křížkem z moučné pasty – kdysi hutnější, oslazené hlavně sušeným ovocem a dochucené spoustou koření, dnes se s nimi setkáváme často i v modernějších variacích, třeba s čokoládou.

16. 3. 2023 3 min. čtení Juliana, Maškrtnica.cz
Upečte si mini mazance na anglický způsob: Recept na hot cross buns

Já jsem pro vás připravila lehkou variaci klasiky, kterou si můžete ozvláštnit podle chuti. Směs koření je pro začátečníka někdy trochu nezvyklá. Pokud tedy se skořicí v těstě nejste kamarádi, klidně ji uberte. Vřele doporučuju použít tzv. kvásek nebo omládek a řídit se u kynutí spíš vzhledem než časy, protože tučnější těsto bohaté na sušené, často sířené ovoce a skořicové koření pomaleji kyne.

V Anglii hot cross buns koupíte nejen v průběhu půstu a Velikonoc, ale i jako snídaňové pečivo. Skvěle snáší mražení – stačí je pak chvíli rozpéct. Proto doporučuju péct je v malých pekáčcích nebo je po upečení rozdělit a zabalit do pytlíčků po pár kusech.

V níže sepsaném receptu používám na zdobení cukrovou pastu – hustější polevu na podobném principu, jako je ta na perníčky, přičemž jako základní tekutinu můžete použít smetanový sýr, pomerančovou nebo citronovou šťávu, nebo klidně i lžíci mléka. Pak už jen postupně přisypáváte moučkový cukr do takové hustoty, aby bylo možné vychladlé bochánky zdobit. Alternativou je i čokoláda. Tradiční moučná pasta se vytvoří pouhým rychlým smícháním mouky s vodou a nanáší se na vykynuté bochánky těsně před pečením, ale je potřeba počítat s tím, že má po upečení specifickou gumovou texturu. Horké bochánky potírám cukrovým sirupem – buď čistě na bázi vody nebo například ze šťávy z pomeranče.

Recept na domácí hot cross buns

Z uvedených ingrediencí upečete přibližně 26 menších bochánků.

Ingredience na kvásek z droždí:

  • 130 g hladké mouky
  • 130 g teplé, cca 30stupňové vody
  • 15 g droždí
  • 5 g cukru

Ingredience na těsto:

  • Hotový aktivní kvásek
  • 60 g mléka
  • 2 rozkvedlaná vejce (cca 30 g si odložte bokem na závěrečné pomašlování)
  • 70 g cukru
  • 350 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • Kůra z půlky chemicky neošetřeného pomeranče
  • 3 g skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 80 g másla

Na závěr:

  • 120 g směsi sušeného ovoce – brusinky, sultánky, korintky nebo jiné nadrobno posekané sušené ovoce – vřele doporučuju propláchnout vařící vodou od zbytků oleje, síření atp.

Na sirup:

  • 50 g vody nebo pomerančové šťávy
  • 50 g cukru

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience na kvásek a nechte ho 15–30 minut odpočívat. Měl by zhruba ztrojnásobit objem.
  2. Všechny zbylé suroviny včetně kvásku, ale kromě másla a ovoce, vložte do mísy robota nebo domácí pekárny a nechte asi 15 minut hníst. Mělo by vzniknout od stěn mísy se odlepující, ale tvárné těsto.
  3. Těsto a robota (nebo vlastní ruce) nechte asi 5 minut odpočinout a následně do těsta přimíchejte máslo (studené nebo lehce povolené).velikonoční recept
  4. Těsto nechte cca 30 minut na teplém místě nakynout, přeložte ho v míse a zapracujte do něj sušené ovoce. Samozřejmě můžete ovoce zapracovat i v závěru hnětení robotem, ale rozbije ho trochu víc než ruční práce – navíc promísení v průběhu kynutí těsto hezky zpevní, což je zvlášť důležité, pokud jste ho nehnětli mechanicky.těsto na hot cross buns
  5. Nechte znovu kynout do zdvojnásobení, poté rozdělte na 26 dílů – pokud nechcete tolik bochánků, můžete polovinu těsta po uhnětení nebo v polovině kynutí schovat do lednice a nechat kynout až do druhého dne, ať už s ovocem, nebo bez něj.
  6. Porce těsta vykoulejte do kuliček nebo tvořte ranečky – aby vznikly úhledné houstičky. Skládejte do vymazaného plechu.
  7. Nechte znovu nakynout na dvojnásobek (v teple to potrvá kolem půl hodiny až hodinu). Pomáhá troubu na minutu zapnout na nejnižší stupeň a pečivo orosit rozprašovačem, aby neokoralo.bochánky cross buns
  8. Pekáč z trouby vyndejte, troubu nechte nahřát na 210 °C, program horní a dolní pečení.
  9. Bochánky pomašlujte trochou vajíčka smíchaného se lžící mléka a pokud vás láká tradiční varianta, naneste moučnou pastou kříže (do 60 g hladké mouky postupně přimíchávejte po lžicích vodu, aby byla hustá natolik, že s ní půjde stříkat sáčkem proužek).
  10. Bochánky nechte péct cca 25 minut na 210 stupňů – podle zlatavosti. V keramickém nebo skleněném pekáčku může trvat i 30–35 minut, aby byly propečené i ze spodní strany. Pokud chcete péct více bochánků na více úrovní a horkovzdušně, troubu snižte na 190 °C.
  11. Než se vše upeče, připravte si sirup. Smíchejte vodu nebo pomerančovou šťávu s cukrem a směs svařte na hustější sirup, který chvilku udrží bublinu.
  12. Upečené bochánky vyndejte, potřete sirupem a nechte vychladnout.

Pokud nejste fanoušky moučné pasty, naneste na mírně vychladlé bochánky křížky z cukrové pasty. Na tu potřebujete 2 lžíce mléka, citronové či pomerančové šťávy a tolik moučkového cukru, aby vznikla hustá pasta. Přendejte ji do sáčku, ustřihněte roh a nanášejte tradiční křížky nebo jiné vzory. Bochánky si vychutnejte samotné, s propasírovanou marmeládou nebo s plátkem studeného másla – božské jsou i napůl překrojené a opečené druhý nebo třetí den.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články