Právě čtete

Pórek nemusí být jen do „číny“ nebo polévky: Tipy, jak ho obsadit do hlavní role

2805  
Sdílet: 

Pórek nemusí být jen do „číny“ nebo polévky: Tipy, jak ho obsadit do hlavní role

Vždycky jsem zvědavá, jestli má u ostatních doma místo pórek i jinde než v polévce a v „číně“. Myslím si, že se do těchto jídel v českých kuchyních nejčastěji přidává. A je to škoda. Má totiž pestré možnosti využití i škálu příprav.

12. 3. 2023 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Pórek nemusí být jen do „číny“ nebo polévky: Tipy, jak ho obsadit do hlavní role

Pórek můžete grilovat, péct, vařit, karamelizovat, dusit nebo třeba smažit. Jdou s ním vymyslet originální pokrmy, kterými potěšíte i toho nejnáročnějšího strávníka. Patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule nebo třeba česnek, tedy mezi cibulové zeleniny. A také je to jedna z nejstarších zelenin – pórek byl využíván už starověkými Řeky a Římany.

Pórek je super, dokonce superpotravina

Je bohatý na antioxidanty, kyselinu listovou, vitamíny A, C a E, vápník, draslík, fosfor, zinek a další. Obsahuje i éterické oleje. Při vaření se využívá hlavně stonek, ale v listech je mnohem více zdraví prospěšných látek. Pórek je skvělý pro zdravá střeva – pomáhá se zácpou, s nadýmáním i průjmy. Zároveň má čisticí účinky na žaludek a střeva.

Když není jen do číny, jak ho využít?

Pórek můžete jíst syrový i vařený. Sepsala jsem pro vás svoje nejoblíbenější tipy na to, jak ho připravit.

Občas ho používám místo cibule – hlavně do pomazánek pro svého dvouletého synka. Využívám do nich bílou část, která je chuťově jemnější než zelená a není tak ostrá jako cibule.

Díky pórku bývá jídlo příjemně štiplavé. Právě díky své štiplavosti je hojně využíván v asijské kuchyni, tedy hlavně v čínské. A to hlavně proto, že se v Číně vyskytuje mnoho druhů pórku – čínští kuchaři si pak hezky vyhrávají s mírou štiplavosti, podle které pórek přidávají do různých pokrmů.

Pórek přidávám i do omelety, skvěle se hodí ke kuřecímu masu, k bramborám, do těstovin nebo do francouzského slaného koláče quiche. Neobvyklou, ale výbornou kombinací je pórek s jablky. Smíchejte pórek a jablka v poměru 1 : 1, přidejte majonézu, cukr, sůl a citronovou šťávu a vznikne vám moc dobrý salát. Ten můžete ozvláštnit mrkví, případně odlehčit a použít zakysanou smetanu místo jogurtu. Na další level tenhle salát posunou karamelizované pekanové ořechy.

Chuť pórku skvěle vynikne, když ho spálíte. Já vím, zní to zvláštně, že? Pokud jste o tomto způsobu přípravy neslyšeli, možná vám ho víc přiblížím, když připomenu známější záměrné spalování paprik nebo lilku na grilu. Tato zelenina (včetně pórku) se nechává spálit, protože pak vynikne její chuť. Pokud nemáte gril, můžete využít troubu. Pórek osolte, zakápněte olejem a pečte v troubě na vysokou teplotu. Spálenou slupku na povrchu sloupněte a zůstane vám výborný sladký vnitřek s kouřovou vůní. Tuto techniku přípravy jste mohli zaznamenat třeba v jedné epizodě MasterChefa, kde spálený pórek připravila Pavlína Lubojatzky ve finálovém večeru.

Základ, jak s pórkem pracovat

Pórek před úpravou nejdřív důkladně očistěte – pravděpodobně se bude v jednotlivých vrstvách schovávat hlína, možná i nějaký brouček. Pak odřízněte kořínky a horní poškozené listy. V receptu níže jsem použila pouze bílou část pórku, protože je chutnější. Rozhodně ale listy nevyhazujte a použijte je třeba do vývaru nebo polévky. Pokud byste koupili více pórku, než jste schopní zpracovat, můžete ho nakrájet na kolečka a půlkolečka a zamrazit.

Pečený pórek s bramborem a čočkou beluga

Pórek si na talíři zaslouží hlavní roli. A tu v tomto receptu rozhodně má. Uvedené ingredience vám vystačí na tři porce.

Ingredience:

  • 300 g oloupaných brambor
  • 150 g čočky beluga
  • 1 pórek
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Čerstvý koriandr

Na omáčku:

  • 250 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • Šťáva z 1/2 citronu

Postup:

  1. Oloupané brambory nakrájejte na kostky. Dvacet minut je předvařte.
  2. Pórek nakrájejte na kolečka (zelené konce jsem nepoužila) a dejte do pekáče. Přidejte k němu předvařené brambory. Zasypejte kari, římským kmínem, osolte a zakápněte olivovým olejem. Promíchejte a pečte 35 minut na 180 stupňů. Zatím si uvařte čočku beluga.
  3. Připravte omáčku. V misce smíchejte bílý jogurt s prolisovaným stroužkem česneku a šťávou z citronu.
  4. Uvařenou čočku smíchejte se zeleninou.
  5. Servírujte s jogurtovou omáčkou a čerstvým koriandrem.

Věřím, že až recept vyzkoušíte, budete mile překvapeni. Pórek totiž nemusí být jen nepodstatnou ingrediencí v pokrmu.

Pořiďte si pomocníky na balkon a zahrádku

Pořiďte si pomocníky na balkon a zahrádku

Vybavení pro pěstování rostlin na balkon, terasu a zahradu.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články