Právě čtete

Laskonky mi připomínají dětství: Recept, podle kterého je zvládnete i bez formy

29320  
Sdílet: 

Laskonky mi připomínají dětství: Recept, podle kterého je zvládnete i bez formy

Laskonky mi připomínají dětství a oblíbené návštěvy cukrárny. Vůbec se nedivím, že tento typický český zákusek dodnes patří mezi oblíbené dezerty spousty lidí, i když je to tak trochu retro. Ale ne vždy! Tak jako všechno v dnešní době, i laskonky prochází nejrůznějšími „inovacemi“. Ať už máte rádi jejich tradiční podobu, nebo raději zvolíte tu moderní, rozhodně se vyplatí je vyzkoušet doma, protože na jejich přípravu nemusíte být zkušený cukrář.

27. 2. 2023 3 min. čtení Romana Böhmová
Laskonky mi připomínají dětství: Recept, podle kterého je zvládnete i bez formy

Na laskonkách je kromě jejich chuti a nádechu nostalgie skvělé to, že na jejich přípravu potřebujete jen minimum surovin, které máte většinou běžně doma. Luxusní dezert tak vykouzlíte za pár korun. Pokud do základu nechcete přidávat žádnou příchuť, stačí vám pouze vajíčka a cukr. Tradičně se ale sněhový korpus kombinuje s kokosem nebo mletými oříšky.

Krém hraje zásadní roli!

Jak určitě víte, laskonky se slepují krémem. A protože právě on určuje výslednou chuť tohoto dezertu, hraje důležitou roli.

Krém můžete zvolit podle vlastních chutí nebo třeba podle toho, co máte zrovna doma. V cukrárně se nejčastěji setkáte s máslovým krémem, do kterého se někdy přidává karamelové kondenzované mléko. S krémem se dá ale experimentovat a můžete ho ladit přesně podle vašich preferencí. Já mám kromě klasického moc ráda třeba griliášový, kávový nebo čokoládový. Zkusit můžete i pařížský krém, žloutkový, pistáciový, ovocný… Nebo si vymyslete svůj vlastní, který bude třeba kombinací vašich nejoblíbenějších chutí.

Jak dělám laskonky bez formy?

Když si přejete mít všechny laskonky dokonale tvarované a aby byla jedna jako druhá, nejlepší je použít formu. Já ji ale nemám. Nedělám laskonky zas tak často a proto mi přijde zbytečné, aby mi doma zabírala místo.

Pokud také formu nemáte a nechcete utrácet za její nákup, na laskonky vám stačí jen šikovné ruce a špetka trpělivosti. Já nejčastěji dělám laskonky tak, že si těsto dám do zdobicího sáčku a s jeho pomocí jednotlivé kousky tvaruji na pečicí papír. Je to podle mě nejjednodušší varianta, ale můžete si pomoci klidně jen obyčejnou lžící. Ať zvolíte kteroukoliv možnost klidně si tvar předem předkreslete tužkou z druhé strany pečicího papíru.

Bez formy máte svobodu ve velikostech a tvarech

Co se týká tvarů, s formou uděláte jen ty dané. Bez formy se ale fantazii meze nekladou. Velikost také záleží pouze na vás. Když dělám laskonky například na oslavu, kde milovníků sladkého bude víc než dost, připravuji mini verzi.

Recept na domácí laskonky s karamelovým krémem

Z uvedených ingrediencí připravíte přibližně 20 mini laskonek. Součástí postupu je i cukrový rozvar. Na ten určitě doporučuji použít kuchyňský teploměr.

Ingredience na korpusy:

  • 90 g bílků
  • 60 g cukru krupice (do bílků)
  • 120 g cukru krupice (na cukrový rozvar)
  • 3 lžíce vody
  • 120 g mandlové mouky (případně jemně mletých oříšků, např. vlašských)
  • 55 g moučkového cukru
  • větší špetka soli
  • máslo (na potření plechu)

Ingredience na krém:

  • 150 g másla
  • 300 g zkaramelizovaného kondenzovaného mléka

Ingredience na dokončení:

  • hořká čokoláda

Postup:

  1. Bílky vložte do mísy a začněte je šlehat. Když začnou světlat, přidejte k nim 60 g cukru krupice a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne tuhý sníh.
  2. Do rendlíku nasypte 120 g cukru krupice a přidejte 3 lžíce vody. Tuto směs postupně zahřívejte. Cukr se začne rozpouštět a až směs dosáhne cca 115 ℃, máte hotovo.cukrový rozvar na laskonky
  3. Sníh začněte šlehat na nejnižší stupeň a pomalu do něj přilévejte cukrový rozvar. Do pevného sněhu poté vmíchejte mandlovou mouku, prosátý moučkový cukr a sůl.těsto na laskonky
  4. Troubu rozehřejte na 130 ℃.
  5. Plech zlehka potřete máslem a položte na něj pečicí papír, na který tvarujte laskonky. Tvar i velikost záleží na vás. Na tvarování můžete použít zmiňovanou plastovou šablonu. Pokud ji nemáte, použijte lžíci nebo zdobicí sáček.laskonky recept
  6. Když vložíte plech s laskonkami do trouby, snižte teplotu na 110 ℃ a pečte 20 minut. Po 20 minutách snižte teplotu na 70 ℃ a pečte dalších 20 minut. Hotové laskonky nechte vychladnout.
  7. Mezitím si připravte krém. Máslo vyndejte z lednice, nakrájejte na kostky a nechte 20−30 minut v pokojové teplotě. Poté ho dejte do mísy a začněte šlehat. Trvá to asi 15 minut, dokud máslo nezesvětlá a skoro nezdvojnásobí objem.
  8. Do vyšlehaného másla přidejte zkaramelizované kondenzované mléko a důkladně prošlehejte.
  9. Krém vložte do zdobicího sáčku, ustřihněte špičku a plňte laskonky – na plochou stranu naneste krém a přiklopte druhou laskonkou.

Pokud chcete mít laskonky ozdobené, rozpusťte si ve vodní lázni trošku hořké čokolády, dejte ji do zdobicího sáčku, odstřihněte malou špičku a vytvořte na polovině laskonek čokoládové cákance. Držím palce, ať se vám podaří, a přeji dobrou chuť!

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články