Postupem času se změnil i způsob, jakým vajíčka barvíme. Umělá barviva v sáčcích ještě nedávno byla běžnou součástí každého předvelikonočního nákupu, dnes na oblibě získávají tradiční a zdravé způsoby barvení. Ty sice nejsou tak jednoduché a výsledek může být i trochu flekatý, ale zase se u nich nemusíte obávat žádných vedlejších účinků, které mohou způsobovat umělá barviva (otoky, migrény nebo rozmazané vidění).
Návod na přírodní barvení vajíček
Na tradiční obarvení vám budou stačit ingredience přímo z kuchyně nebo – pokud chcete vyzkoušet černá vejce – z kamen a podívat se na následující video!
Veselé a zdravé Velikonoce!
Suroviny
- Hnědá: cibulové slupky
- Žlutá: kurkuma
- Modrá: červené zelí
- Zelená: špenát, kopřivy
- Červená: pokrájená červená řepa
- Černá: saze
Postup
Ingredience nejprve rozvařte zhruba 10 minut ve vodě s octem – toho dávejte zhruba 2 lžíce. Pak přidejte čerstvé vajíčko, které 10 minut vařte. A pak ho nechte barvit a nezapomeňte je opatrně otáčet. Pokud chcete opravdu jasné barvy, můžete nechat vajíčko zaschnout a opět vrátit do barvy a zahřát k varu.
TIP: Pro větší lesk vajíčka můžete naleštit olejem nebo máslem.
Pro víc barevných kombinací můžete vyzkoušet i barvení pomocí červeného vína nebo šafránu. Pokud si místo barvení potrpíte spíš na konzumaci vajec, můžete zkusit vajíčkový salát s avokádem.