Právě čtete

Přírodní barvení vajec verze 2016

29954  
Sdílet: 

Přírodní barvení vajec verze 2016

Letos jsem se pokusila obarvit velikonoční vajíčka dalšími přírodními prostředky. Stejně jako minulý rok. Pamatujete? Použila jsem tedy šafrán, borůvky a červené víno. Chtěla jsem docílit mimo jiné i zelené barvy a zkoušela jsem vejce vařit v petrželové nati, špenátu, ale i v mladém ječmeni, leč marně. Ani náznak lehké zeleně. Snad je to tím, že jsem měla po ruce jen skleníkovou zeleninu, které možná chyběl k dobarvení pravý sluneční svit.

18. 3. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Přírodní barvení vajec verze 2016

Každopádně s ostatními barvami jsem nadmíru spokojená. Nejvíce s borůvkovými odstíny. Lila po krátkém povaření, sytá modrá po noci v octové lázni. A navíc je barva opravdu vpitá do skořápky, takže i po usušení utěrkou zůstává na povrchu vajíčka. Modrá vejce v košíčku krásně doplní a zjemní světlá kanárkově žlutá barva. Pro porovnání jsem si znovu povařila vejce i v kurkumě a výsledek byl velmi podobný. Čím déle necháte vajíčka v šafránovém nálevu, tím bude barva lepší.

A nakonec “designová” šedohnědá skvrnitá vajíčka barvená krabicovým vínem. I to totiž můžete použít. Zajímavé je, jak vejce mění barvu, když přirozeně dosychají. Jsou sametově matná a na rozdíl od modrých a žlutých exemplářů bych je neleštila tukem, jak se to dělává. Velice ztmavnou a stanou se z nich hnědočerná vejce, která nikdo na velikonočním stole nemá rád. Jen mi pořád vrtá hlavou, jak na ty zelenáče. Máte nějaký tip?

vejce barveni_DSC0450 1

Suroviny:

bílé vejce
1 litr červeného vína
150 g mražených lesních borůvek
1 balení šafránu
500 ml octa

Šedohnědá vejce

Do kastrůlku nalijeme červené víno, může být i levné, a asi 100 ml octa. Vejce pokojové teploty omyjeme a vaříme ve víně asi 10 min. Necháme vychladnout v nálevu několik hodin až do požadované barvy.

Fialovomodrá vejce

V menším kastrůlku s vodou necháme povařit borůvky se 100 ml octa asi deset minut. Borůvky přecedíme a v čistém nálevu povaříme omytá vejce pokojové teploty. Lila barvu chytnou hned. Syté barvy docílíme ponecháním vajec v nálevu přes noc.

Světle žlutá vejce

V kastrůlku s vodou vaříme dohromady omytá vejce pokojové teploty, asi 100 ml octa a šafrán. Po deseti minutách vypneme sporák a vejce necháme v nálevu do druhého dne dobarvit.

Pro všechny varianty platí průběžné lehké otáčení vajec v nálevu kvůli rovnoměrnému obarvení.

vejce barveni_DSC0377

vejce barveni_DSC0471

vejce barveni_DSC0394

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články