Ať už dopolední, či odpolední, svačina je důležitou a nedílnou součástí dne a my bychom ji měli zařadit mezi své každodenní stravovací návyky. Ideálním intervalem mezi jídly jsou 2 až 4 hodiny – bez svačiny náš žaludek tedy strádá a tělo nedostává dostatečný přísun energie. Zapomeňte ale na sladké čokoládové tyčinky, energetické nápoje či tlusté krajíce chleba s vrstvou mastného salámu. Náš svačinový průvodce vám poradí, jak snadno a rychle vyčarovat zdravou, výživnou svačinku lahodící nejen vašemu oku, ale také chuťovým buňkám.
Slaná svačinka
Suroviny
zelený salát (polníček, rukola)
1 červená paprika
cherry rajčátka
kadeřavý salát
1 jarní cibulka
půlka salátové okurky
balkánský sýr
několik kusů minimozzarelly
pár kapek olivového oleje a balsamica
Postup
Kadeřavý salát natrháme na kousky, papriku a jarní cibulku si nakrájíme na kolečka, okurku na čtvrtky a balkánský sýr na menší kostičky. Postupně vrstvíme zeleninu do sklenice tak, aby se chutě i barvy krásně prolnuly. Nakonec poklademe minimozzarellou, zakápneme olivovým olejem a balsamicem a můžeme vyrazit do práce.
Sladká svačinka
Suroviny
2 polévkové lžíce chia semínek
2 dcl mléka
1 banán
jahody
maliny
borůvky
několik plodů mochyně
ovesné vločky či müsli
javorový sirup
Postup
Chia semínka zalijeme mlékem a promícháme. Necháme alespoň 15 minut odstát, aby semínka dostatečně nabobtnala. Směs můžete sem tam promíchat, aby se tekutina nasákla rovnoměrně. Pak už jimi jen plníme sklenici a prokládáme je vločkami, müsli a nakrájeným ovocem.
Potřebujete s sebou svačinu, ale máte jen malou tašku nebo nechcete cinkat sklem? Můžete vyzkoušet konopnou tyčinku, s kterou neuděláte ostudu ani ve fitku. Nebo máte chuť na něco sladšího, co ocení i děti? Zkuste domácí oříškovou pomazánku, po které se budou olizovat až za ušima.