Právě čtete

Bezlepková ovesná granola

21177  
Sdílet: 

Bezlepková ovesná granola

Oves je perfektním zdrojem energie, díky množství sacharidů. Taky mě zasytí na delší dobu, a přitom je mi lehce. Takže těm, kdo se rozhodli letos cvičit, a přitom vyčistit tělo, moji granolu doporučuju. Je totiž dobrá, i když vás honí mlsná.

20. 1. 2017 3 min. čtení Kateřina Winterová
Bezlepková ovesná granola

Je tu začátek nového roku a klasicky se hlásí doba pozvolného naplňování novoročních předsevzetí. Zhubnu, budu běhat, přestanu se přejídat, začnu číst, skoncuju s prokrastinací, atd… Já už si tedy žádná předsevzetí nedávám. Na mě to nefunguje. Moje poslední byla tři, na tři roky dopředu, a i když jsem se teda začala alespoň hýbat, určitě za to nemohl bič předsevzetí. Pokud totiž s nějakou věcí nezačnu hned nebo mi nepřejde do krve, tak to prostě nevyjde.

Začala jsem spontánně běhat až za rok v létě. Ruku v ruce se sportováním mě dohnal i způsob stravování. Ne, že bych s tím měla problémy, ale prostě po chlebu se šunkou mně to nějak neběhá. To se radši nakopnu banánem, kaší nebo granolou. Můžete použít kakao holandského typu, a ještě lépe to nepražené, které si namíchejte do granoly na závěr. Čokoládu miluju hořkou, ale nechám výběr na vás. Lepší je samozřejmě ta s vyšším obsahem kakaa. A protože nemám ráda horké kravské mléko, dávám si granolu s ovesným. Jak jinak… Přeju hodně sil na vaše předsevzetí do nového roku a věřte, že i cesta je cíl!

P.S.: I když sama nejsem alergická na lepek, odvážila jsem se připravit tenhle recept třeba i pro ty, kteří trpí celiakií. S bezlepkovým ovsem jsem se totiž poprvé setkala k mému velkému překvapení u své kamarádky, které občas připravuju bezlepkovou granolu z klasických ověřených surovin. Je totiž na bezlepkové dietě. Pročetla jsem si různé diskuze a články na téma bezlepkový oves. Zajímavé je, že nejde zřejmě jen o to (i když je to velmi podstatné), jak a kde byl oves zpracován nebo jestli je to stará anglická odrůda nepřešlechtěného ovsa, ale záleží hlavně na osobní snášenlivosti na avenin. Jde o protein, který je u celiaků někdy špatně snášen. Proto buďte obezřetní a s ovsem to zkoušejte pomalu. Však vy víte.

 

20161211-bezlepkova granola_MG_6233

Suroviny

400 g ovesných vloček bez lepku
100 g pohankových křupavých vloček
1 hrst para ořechů
1 hrst lískových ořechů
1 hrst konopných semínek
1 polévková lžíce kakaa
1 polévková lžíce skořice
špetka soli
2 polévková lžíce sirupu (rýžový, kukuřičný…)
1 hrst pohankových pukanců
1 hrst sekané čokolády
1 hrst rozinek

Postup

Troubu předehřejeme na 160 °C. Všechny vločky vsypeme na plech a pražíme cca 10 minut na plechu s pečicím papírem. Mezitím pokrájíme ořechy nahrubo a přidáme je spolu se semínky, kakaem, skořicí a solí k pečeným vločkám a zalijeme podle chuti vybraným sirupem. Vrátíme do trouby a zapékáme dalších 15-20 minut. Granolu při pečení hlídáme a reagujeme na tmavnoucí ořechy. Moc upečené jsou nahořklé. Poté vyjmeme a necháme zchladnout. Do studené granoly vmícháme čokoládu, pukance a rozinky. Uchováme v uzavíratelné nádobě v suchu a temnu.

20161211-bezlepkova granola_MG_6371

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články