Rostlinná mléka dnes koupíte v každých lepších potravinách či zdravých výživách, jeho výroba je však více než jednoduchá, zároveň si můžete být jisti čerstvostí a kvalitou zpracovaných surovin, a to za zlomek pořizovací ceny. K výrobě vám pak stačí jakýkoli silnější mixér. Rostlinná mléka nemusí nahrazovat klasické živočišné, je to ovšem minimálně způsob, jak získat z obilnin, ořechů a olejnatých semen prospěšné živiny, a ještě potěšit každý mlsný jazýček.
Fantazii se meze nekladou, a výběr surovin tím pádem zůstává čistě na vás a vašich preferencích. Semena je vhodné přes noc namočit, čímž se vyplaví inhibitory klíčení (ty v semenech nastartují život) a štěpením molekul ve vodě se mléko stává stravitelnějším, díky čemuž tělo využije mnohem větší množství nabízených živin. Pro dnešek jsme připravili tři snadné recepty z máku, konopného semínka a mandlí. Tak neváhejte a pusťte se do práce, uvidíte, že si na kravské mléko ani nevzpomenete!
Suroviny
mandle
konopné semínko
mák
voda
Postup
Semínka či oříšky nasypeme do misky a necháme je přes noc namočené. Druhý den vodu slejeme, nabobtnalou surovinu nasypeme do mixéru a zalejeme vodou (na jeden díl semen dva díly vody). Rozmixujeme dohladka a přecedíme přes cedník a plátýnko, abychom z mixu dostali jen čisté mléko bez kousků a slupek. Mléko je ihned připravené ke konzumaci, můžeme jej ovšem chovat neprodyšně uzavřené v chladničce.
Dobrou chuť!
Povedl se vám recept a nyní chcete mléko vyzkoušet v nějaké kombinaci? Můžete ho přidat do různých domácích smoothie, například do toho s jahodami. Zachutnala vám domácí rostlinná mléka a nyní byste rádi vyzkoušeli něco víc letního? Vyrobte si domácí šťávu z rybízu a z malin, která chutná přesně tak, jak jí kdysi vyráběly i naše babičky.