Z cukety si můžete připravit polévku, ratatouille, opéct ji na grilu, jíst květy cuket nebo si z ní vyrobit zdravou a sladkou cuketovou buchtu. Asi nejoblíbenějším receptem z cukety zůstávají placky, které stejně jako cukety rychle a snadno připravíte a nakrmíte s nimi celou rodinu nebo hromadu přátel.
Dalším bonusem cukín jsou prospěšné látky a vitamíny, které obsahují – vitamín B, E, provitamín A, kyselina listová, hořčík nebo například karoten. Díky vysokému obsahu vody jsou vhodné i pro ty, kteří plánují zhubnout. Zahrňte cukety do svého letního menu i letos a zkuste je tentokrát připravit na nečekaný způsob, nová chuť vás určitě nezklame. Dobrou chuť!
TIP: Nejchutnější jsou malé až středně velké plody, které jsou křehké, mají ještě málo semínek a nemusí se loupat. Zároveň čím dřív cukínu sklidíte, tím rychleji vám vyroste nová.
Suroviny
1 nahrubo nastrouhanou cuketu
1 hrnek nahrubo nastrouhaného parmazánu
1 hrstka sekaných bylinek (tymián, bazalka, saturejka, oregáno…)
Postup
Nejprve vymačkáme případnou přebytečnou vodu z cuket. Parmazán a cuketu smícháme v misce dohromady a přidáme čerstvé bylinky podle chuti.
Na plech si připravíme pečicí papír. Lžící klademe na plech stejně velké hrudky, které lžící přimáčkneme a rozprostřeme do placiček o průměru asi 5 cm. Necháme mezi nimi větší rozestupy, pečením se mírně roztečou. Pečeme v troubě na 180 °C zhruba 10 min, dokud nezačnou okraje hnědnout. Pečení hlídáme.
Přemýšlíte nad originálním zpracováním cukety? Máme pro vás chutnou odpověď v podobě cuketové náplně do slaných palačinek. Preferujete větší exotiku? Tak co třeba vietnamské závitky Gỏi cuốn, které jsou plné zeleniny a nemusí se smažit?