Právě čtete

Domácí griotka

17135  
Sdílet: 

Domácí griotka

Pamatujete si na scénku ze čtvrté řady Herbáře, jak se Linda „picla“ při pečení nepečeného cukroví, a uplácala díky tomu výstavní kousek ořechového salámu ve tvaru mořské okurky? Tak to samozřejmě předstírala, protože to herečky dělávají, ale griotka byla pravá a přesně ta, co vidíte na fotkách.

2. 6. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Domácí griotka

Lidská kreativita ve výrobě alkoholických nápojů je obdivuhodná. A náleží podle všeho hlavně mužům. Ale v případě griotky, kde je hromada ovoce, cukru a koření, se myslím ženské přemýšlení o receptu nezapře. Mně se líbil vždycky i ten název. A když jsem si jako náctiletá objednávala na baru griotku, měla jsem pocit, že už jasně nahlížím do dospělosti.

No, zpětně je to úsměvné, ale při přípravě domácího ovocného moku mám někdy zase pocit, jestli už nejsem dospělá moc. Jako myslím stará. To mě smích přechází. Ale pak si zase řeknu, že to je vlastně super, protože už jsem moudrá a plná vědomostí o višních, pomerančích, skořici a hřebíčku… A to už se sobě musím zase smát. Máme se ale dobře, že si můžeme doma dělat tyhle malé radosti! Připravit si lektvary z bylin jako naši předkové. U těchto receptů na mě pořád dýchá něco tajemného, kus alchymie. Možná je to i tím, že jsem si tu griotku připravila do lékárenské sklenice…

griotka_MG_1353-155

A pak si projdu internet a vrátím se do reality, že to je jako normální a ovocné likéry si přece připravuje každý. Pokud ale přeci jenom patříte mezi ty, kteří ještě nic podobného „nevařili“, neváhejte si v čase višní připravit třeba jenom trochu domácí griotky. Do zásoby, na Vánoce. Pokud jí totiž necháte čas na zrání, překvapí vás vyváženou chutí přidaných ingrediencí. Dámy, je to vaše!

P.S.: Naložené višně v alkoholu budou skvěle chutnat i na zmrzlinovém poháru nebo… to už nechám na vás.

griotka_MG_1426-158

Recept na domácí griotku

Suroviny

  • 1 hrnek cukru
  • hrst hrozinek
  • 1 hrnek dobré vodky
  • 1 hrnek českého rumu
  • 4 hrnky višní
  • asi 6 hřebíčků
  • svitek skořice
  • plátky kůry z ½ bio pomeranče

griotka_MG_1368-156

Postup

Višně omyjeme a necháme okapat. Stopku ponecháme. Višně z domácí griotky se pak hodí i jako koktejlové ovoce. Do nádoby o obsahu cca 2 l nasypeme na dno cukr. Poté přidáme hrozinky a zalijeme alkoholem. Zasypeme višněmi a mezi ně vpravíme skořici, pár hřebíčků a kůru z bio pomeranče. Podle potřeby dolijeme alkoholem nebo i vodou, aby byly višně ponořené. Zakryjeme či zavřeme. Lehce protřepeme a necháme stát při pokojové teplotě, ne na přímém slunci, nejméně 2 měsíce, nejlépe až do Vánoc.

Poté můžeme domácí griotku přecedit do jiné lahve. Ovoce a hrozinky můžeme použít do koktejlů, na poháry, ale i na pečení.

griotka_MG_1414-157

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články