Právě čtete

Galetky se zeleninou a restovanou cibulkou

6657  
Sdílet: 

Galetky se zeleninou a restovanou cibulkou

„Takhle my si tady žijeme…“ To mě vždycky napadne, když si prohlížím fotku bohatého stolu, který jsem si pěkně připravila (v potu tváře, bylo totiž to pekelný vedro) pro tenhle recept.

26. 8. 2016 3 min. čtení Kateřina Winterová
Galetky se zeleninou a restovanou cibulkou

Připomíná mi loňské léto plné rozkvetlých babičkovských pelargonií a kupu cuket na záhoně. Letos tomu není jinak a sklizeň se hlásí o slovo každý den. Dýně, cukety, fíky, cibule. A muškáty na zápraží volající po zálivce. Už jsou za ta léta lehce opelichané, ale mám je ráda i tak. S nápadem na tento recept přišla vlastně naše fotografka Petra. Listovaly jsme kuchařkami a hledaly inspiraci pro nějaký letní drink, (bylo totiž to hustý vedro jako minulej rok) a Petra se začala rozplývat nad cibulovou marmeládou. Zvláštní! :)

Nicméně při pohledu na sušící se svazky červené cibule pověšené na zdi stodoly bylo rozhodnuto. Ale co k ní? Ptám se tak spíš sebe a Petra zasněně odpovídá: „Galetky.“ A už se smaží, vaří, peče! Pohanku miluju. Ta totiž do bretaňských slaných palačinek neodmyslitelně patří. A taky náplň. Klasikou je šunka s volským okem, ale dá se plnit v podstatě čímkoliv, co máte rádi. Mně se na galette bretonne (francouzky) čili krampouezhenn gwinizh-du (bretaňsky! – to jenom kdybyste si je chtěli v Bretani objednat :)) líbí, že je to v podstatě jednoduché a celkem zdravé jídlo hotové za chvíli. Náplně jsem také upravila, aby byly rychle hotové a vy měli čas se jen tak při dobrém jídle rozhlédnout, připomenout si horké léto a říct si se slastným povzdechem: „Takhle my si tady žijeme…“

_MG_0215

Suroviny

125 g pohankové mouky
250 ml mléka nebo vody
1 vejce
špetka soli

Postup

Mouku v míse osolíme. V mléce rozmícháme vejce a postupně, za stálého míchání metličkou přiléváme do mouky, aby se v těstíčku netvořily žmolky. Na rozpálenou pánev jemně pomazanou přepuštěným máslem či olejem lijeme naběračkou těsto. Smažíme v tenké vrstvě po obou stranách dozlatova. Těsto z pohankové mouky se rádo přichytává, proto postupujeme při smažení opatrně, aby se palačinky nepotrhaly, a pečlivě pánev lehce mastíme. Hotové plníme náplní. Jíme teplé i studené.

_MG_0261

Cibulová náplň

Suroviny
3-4 červené cibule
2 polévkové lžíce másla (nebo i přepuštěného)
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce balsamica
2 polévkové lžíce třtinového cukru
3 snítky čerstvého tymiánu (může být i sušený)
sůl a pepř na dochucení

Postup
Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Vsypeme do ní na tenké plátky nakrájenou oloupanou cibuli a dusíme zhruba 20 minut. Poté k cibuli přidáme balsamico a cukr. Cibuli dále dusíme asi deset minut, než začne cukr karamelizovat. Krásně zredukovanou tmavě červenou cibuli posypeme tymiánem a dochutíme solí a pepřem. Podle chuti ještě podusíme a podáváme teplé i studené.

_MG_0347

Cuketová náplň s Lučinou

Suroviny
1 cibule
2-3 malé cuketky
2 snítky rozmarýnu
1 větvička bazalky
1 kostka Lučiny
sůl a pepř na dochucení

Postup
Cibuli na kolečka lehce na másle podusíme. Cukety i se slupkou (pokud jsou velké a starší, slupku oloupeme) pomocí škrabky naloupeme na plátky a přidáme do rendlíku k cibuli. Asi deset minut dusíme (zralejší cukety déle do měkka) a přidáme bylinky. Rozmarýn můžeme i v celku, pak jej vyjmeme. Bazalku pomocí nůžek nastříháme přímo do cukety. Chvíli společně podusíme a poté přidáme Lučinu. Necháme rozpustit, osolíme a opepříme podle chuti a pár minut společně povaříme. Podáváme teplé a ihned spotřebujeme.

_MG_0401

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články