Právě čtete

Vyzkoušeli jsme velikonoční pečení podle kuchařky z roku 1924

18643  
Sdílet: 

Vyzkoušeli jsme velikonoční pečení podle kuchařky z roku 1924

Vánoční a velikonoční recepty se v rodinách předávají po generace. Když se ale podíváte do sto let staré kuchařky, zjistíte, že pár věcí už se možná po cestě ztratilo. Zkusili jsme se vrátit k původním, sto let starým receptům.

13. 4. 2019 3 min. čtení Redakce
Vyzkoušeli jsme velikonoční pečení podle kuchařky z roku 1924

Zdědila jsem kuchařku. Ohmatanou, někde trochu politou, s vypadávajícími listy. Nemá žádné obrázky a půlku surovin, co mám běžně doma, s ní nevyužiju. Ale stejně je to ta nejlepší kuchařka na světě, protože jsou v ní jídla mého dětství – učila se podle ní vařit a péct moje babička. „Sandtnerka“, tedy Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů paní Marie Janků-Sandtnerové, vyšla poprvé v roce 1924 a od té doby ještě mockrát, vždycky po roce nebo dvou. Prostě se po ní už během první republiky jenom zaprášilo. A kdo ji dneska má, střeží ji jako poklad.

Marie

Obstály by její recepty ještě dneska, skoro po sto letech? Vyzkoušeli jsme to na třech tradičních sladkých receptech typických pro Velikonoce.

Čtěte také: Velikonoční dekorace, na kterých si pochutnáte

Velikonoční jidášky

Recept otestovala Katka Kuranova z blogu Smooth&Cooking, autorka Tchibo Blogu

Sice máme rodinný recept, který je vážně skvělý, ale ráda jsem zkusila novou variantu.

Původní zadání pro mě bylo lehce chaotické, protože tento recept se ve svém postupu odkazuje na úplně jiný, pak se zase vrací zpátky a teprve na konci uvádí suroviny. Těsto mi připadalo řidší a čekala jsem, že se pak bude lepit… Nakonec se ale ukázalo, že paní Sandtnerová rozhodně věděla, co dělá.

Po vykynutí jsem žasla nad krásnou strukturou těsta, kterou doplňovala semínka z vanilky. Nádhera. Po rozválení jsem nemusela použít ani špetku mouky na podsypání. Těsto nelepilo a krásně se s ním pracovalo. A upečený výsledek? Ano, byl dokonalý. Pečivo bylo krásně nadýchané, uvnitř vláčné, na povrchu jemně křupavé, sladkost byla decentní (protože jidáše se podávaly rozkrojené, potřené máslem a medem) a chuť vanilky tomu dodávala ten správný šmrnc.

Původní recept na jidášky


Připravíme si kynuté těsto jako na české koláčky.

(Do prosáté, málo osolené mouky přidáme cukr, utlučenou prosátou vanilku a ustrouhanou citronovou kůru. Pak tam nalijeme z droždí připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchaly rozpuštěné máslo a žloutky, a vypracujeme z toho měkké, lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynouti.)

Vykynuté rozválíme na 2 cm silně, menší formičkou na koblihy vykrájíme jidáše, rýhovacím kolečkem uděláme na nich mřížky, složíme je na máslem potřený plech a dáme vykynouti. Poté je potřeme žloutkem a upečeme je v horké troubě do červena. Studené rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme. Také můžeme z těsta nakrájeti a vyváleti dlouhé válečky, různě je zatočiti, potříti žloutkem, posypati loupanými sekanými mandlemi a upéci.

Rozpočet: 50 dkg mouky, sůl, ½ cm utlučené vanilky, citronová kůra, 2 dkg droždí (kvasnic), ¼ l mléka, 10 dkg másla, 7 dkg cukru, 2 žloutky, 2 dkg másla na plech a potření a 1 žloutek na povrch, 1 dkg vanilkového cukru

Velikonoční věnec

Recept otestovala Erika Pilátová, autorka Tchibo Blogu

Na můj vkus jsou recepty od Sandtnerové velmi strohé. Ale je to tím, že dřív byla každá hospodyňka znalá všech postupů a vaření jim šlo od ruky. Kdybych měla jako začátečník dělat věnec z kynutého těsta podle tohoto receptu poprvé, byla bych v koncích u druhé věty. :-)

Já sama bych jednotlivé pruhy věnce ještě rozválela, přidala trochu strouhaných jablek se skořicí, zatočila a upletla věnec až poté. Přes všechny moje výhrady byl ale věnec vynikající. Je připravený z kvalitních poctivých surovin a provoněný vanilkou. Do večera se po něm zaprášilo.

A co bych změnila? Určitě vždy při každém pečení proseju mouku. Kvásek dělám tak, že ve vlažném mléce nebo smetaně rozdrobím droždí a přidám trochu cukru a mouky. Hotový věnec nebo jiné pečivo z kynutého těsta nechám vždy ještě na plechu kynout dalších 20 minut. Když nemám domácí vajíčka, přidávám do těsta špetku kurkumy. Dodá těstu krásnou barvu, ale nijak to nezmění chuť. Místo rozinek někdy dávám brusinky, jsou v pečivu výraznější.

Původní recept na velikonoční věnec


Máslo, tlučený cukr, žloutky, vejce třeme v míse 15 minut. Poté přidáme sůl, tluč. vanilku, strouh. citr. kůru, z droždí připravený, vykynutý kvásek a vlahou smetanu. Vše zahustíme krupičkovou moukou, vypracujeme tuhé těsto a dáme kynouti 1 hodinu. Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme jej do pěny umíchaným máslem, složíme a překládáme střídavě do ⅓ po třikrát. Po čtvrté těsto rozdělíme na pět dílů. Ze tří dílů vyválíme rukou dlouhé válečky, upleteme věnec, položíme jej na rozpuštěným máslem vymazaný plech a na to položíme druhý, menší věnec, upletený pouze ze dvou dílů. Takto upravený věnec dáme vykynouti. Poté jej potřeme dvakrát umíchaným vajíčkem, posypeme krystalovým cukrem a sekanými loupanými mandlemi a dáme péci nejdříve do horké trouby, pak oheň zmírníme a věnec dopečeme. Upečený pocukrujeme a podáváme ke kávě.

Rozpočet: 50 dkg mouky, 5 dkg másla, 2½ dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra, sůl, tlučená vanilka, 2 dkg droždí, o něco méně než ¼ l smetany, 5 dkg utřeného másla na potření dovnitř, 1 vejce na pomazání, 2 dkg mandlí, 1 dkg krystalového cukru, 2 dkg másla na plech

Velikonoční bochánek

Recept otestovala Tereza z blogu InspiredKitchen, autorka Tchibo Blogu

Hned na začátku mě pobavilo slovní spojení „tlučený cukr a utlučená vanilka“. Usoudila jsem, že se asi jedná o cukr moučkový a ničím jsem ho netloukla (kdyby paní Sandtnerová věděla, jak moc je cukr v dnešní době na pranýři!), stejně jako vanilku. Trochu mě také zmátlo, kolik které mouky mám použít, jelikož v ingrediencích není poměr mezi hladkou a krupičkovou moukou uveden. Velkou hlavu jsem si s tím ale nedělala a namíchala to tak nějak půl na půl. Když jsme u těch ingrediencí, ve výčtu je uvedeno mléko, ale v postupu se mluví o smetaně. Z čehož odvozuji, že si buď někdo suroviny popletl, nebo dříve platilo za samozřejmost, že je mléko z hlediska obsaženého tuku na stejné úrovni jako smetana. Lehce zavádějící by také mohla být věta „těsto dáme kynouti na vlahé místo“, alespoň pro méně zkušené pekaře. Mám totiž za to, že těstu svědčí hlavně místo teplé. Já osobně ho dávám k topení nebo vyhřáté troubě a vždy mi vykyne jedna báseň.

S těstem se pracovalo velmi dobře, krásně nakynulo, nelepilo se, nemuselo se podsypávat velkým množstvím mouky a šlo dobře vytvarovat do tvaru bochánku. Vzhledem k tomu, že s kynutým těstem mám často spojená jen samá trápení, za mě palec nahoru. Při pečení také nenastal žádný problém, jen bochánek začal už po pár minutách hodně hnědnout na povrchu. Což není chyba receptu, ale naší trouby, která často peče víc, než je potřeba. Aby z něho na konci nebyla černá koule, zakryla jsem ho alobalem.

A výsledek? Neskutečně voňavý a dobrý. Aby taky ne, vezmeme-li v potaz použití másla a pravé vanilky. Chutnal výborně i druhý den na snídani, kdy jsme si ho dali s meruňkovou marmeládou a máslem. Škoda že takhle dohromady to není zrovna dietní záležitost. Ale jednou za čas nám nějaká ta dobrota neublíží, no ne? :-)

Původní recept na velikonoční bochánek


Do prosáté krupičkové mouky rozsekáme máslo a dáme do mísy, přidáme sůl, tlučený cukr, citronovou kůru, utlučenou vanilku, načež přilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, málo cukru, mouky a části vlahé smetany, pak ostatní vlahou smetanu, ve které jsme umíchaly žloutky, a vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále tuhé těsto jako na vánočku, přidáme očištěné hrozinky, loupané sekané mandle, těsto dáme zpět do mísy a přikryté dáme kynouti na vlahé místo ¾ hodiny. Z vykynutého uděláme kulatý bochánek, položíme jej na pomaštěný papír na plech a dáme ho ¾ hodiny kynouti, načež jej nahoře nařízneme. Poté jej potřeme dvakráte vajíčkem jako vánočku, posypeme loupanými mandlemi a pečeme 1 hod. jako vánočku. Z téhož těsta můžeme upraviti vánočku.

Rozpočet: 50 dkg hladké a krupičkové mouky, 15 dkg másla, sůl, 10 dkg cukru, citronová kůra, vanilku neb na špičku nože muškátového oříšku, 2½ dkg droždí, ¼ l mléka, 3–4 žloutky, 8 dkg hrozinek, 5 dkg mandlí, 1 vejce na potření, 1 dkg mandlí na posypání, 1½ dkg másla na papír

Vše na sladké tvoření

Vše na sladké tvoření

Na Tchibo.cz najdete spoustu vybavení do kuchyně.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články