Právě čtete

Hurá na medvědí česnek

75992  
Sdílet: 

Hurá na medvědí česnek

Jak si tak pročítám magazíny o vaření, dostávám pocit, že snad každá redaktorka má své místo, kde každoročně sbírá medvědí česnek. Ještě aby ne, když je to tak trendy! No ale i já jdu s dobou a už ho mám taky. A když jsem ho letos poprvé navštívila, vůbec jsem nechápala tu obrovskou plochu, na které ten poklad roste. Prostě tam jsou jen stromy a česnek a jeho vůně.

15. 5. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Hurá na medvědí česnek

První lístky česneku jsem si zakoupila ještě na trhu a rovnou pěkně s cibulkami, takže jsem si pod jabloní založila svůj mini háj. Těším se zase na další jaro, až znovu vykvete, a doufám, že se náležitě rozmnoží.

Až i vy jednou narazíte takhle zjara na les plný medvědího česneku, nejdříve se ujistěte, zda je to opravdu on. Dá se totiž snadno splést s konvalinkou a to by ta polévka pak mohla být taky vaše poslední. A co se týče sběru, trhejte jen pár listů od každé rostliny a květy nechte, ať uzrají a vysemení se, aby se nám ten medvěďák pěkně rozmnožil pro další léta a další sběruchtivé.

A proč je po něm vůbec taková sháňka? I medvědi vědí, že má pročisťující vliv na trávicí a vylučovací soustavu, podporuje srdeční činnost a likviduje plísně a bakterie v těle. Proto ho po dlouhém zimním spánku vyhrabávají a krmí se jím na jaře. A proto se mu taky říká česnek medvědí! My lidé ho pak můžeme sbírat od dubna a jeho sezóna trvá až do začátku léta.

_DSC6107KOPRIVOCESNKEJDA

Až ho budete mít natrhaný, můžete si z něj udělat třeba skvělou medvědí polévku s kopřivami. Kopřiva dvoudomá se ostatně s medvědím česnekem skvěle doplňuje a přihazuje navíc antirevmatické účinky, snižuje hladinu krevního cukru, podporuje krvetvorbu a hlavně na jaře oživuje metabolizmus.

Jo, a tady máte ten slíbený recept: 

Suroviny:

2 hrsti pokrájených listů medvědího česneku
2 hrsti pokrájené mladé kopřivy
1 střední cibule
1 střední brambora
5 ks výhonků mladého česneku kuchyňského  (nemusí být)
1 lžíce másla
1 litr vody
sůl

Postup:

Na pánvi rozehřejeme máslo a zpěníme na něm nakrájenou cibuli a případně výhonky česneku. Mezitím necháme uvařit vodu a najemno nastrouháme bramboru, kterou přidáme k cibuli. Mírně podusíme a do hrnce vložíme medvědí česnek a kopřivy. Zalijeme vroucí vodou a vaříme velmi krátce, než se brambora doslova rozpustí a zahustí polévku. Poté vše rozmixujeme a jemně osolíme.

Zdobíme jedlými květy, které zjara rostou hned vedle kopřiv. Tedy například sedmikráskou, violkou a posléze třeba popencem.

_DSC6222KOPRIVOCESNKEJDA

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články