Právě čtete

Ivana Fancy: Jak se australský Flat white zabydlel u mě doma

1637  
Sdílet: 

Ivana Fancy: Jak se australský Flat white zabydlel u mě doma

Před lety jsem začala v mé oblíbené kavárně slýchávat při objednávkách ostatních hostů dvě zásadní slova. Flat white. Chvilku mi trvalo, než jsem se dopátrala, co tohle kombo znamená a taky jak chutná, ale po první zkušenosti už jsem si neobjednávala nic jiného.

29. 1. 2024 5 min. čtení Ivana Fancy
Ivana Fancy: Jak se australský Flat white zabydlel u mě doma

A teď budu chytrá! Flat white je spojení cappuccina a latte a celé to vymysleli na druhé straně planety – v Austrálii a prý taky na Novém Zélandu! Ano, tam jsou šikovní. A světe, div se, vy můžete být stejně šikovní i doma, a nemusíte být ani profi baristi. Já jsem toho důkazem.

Tenhle kříženec mezi cappuccinem a latte, který se běžně podává ve dvoudeckové skleničce, už v našich kavárnách patří mezi top výběr kávy, která nakopne a přitom potěší chuťové buňky. Vyrobit si ho ale zvládnete i sami doma, a to stejně jako já nemusíte být profi baristi – stačí mít doma kávovar nebo jen moka konvičku. Ukážu vám to!

V čem tkví kouzlo kávy flat white?

Možná ještě lepší pojmenování pro flat white by bylo cappuccino na steroidech. Namísto jednoho espressa v něm totiž najdete rovnou dvě. Potěší taky všechny, kdo ve své kávě preferují menší objem mléka, ale zase si nepotrpí na hořkost běžného espressa.

Já si to svoje dělám pěkně pohodlně doma na svém kávovaru Lapressa a výsledek je pokaždé super. Jediný rozdíl oproti výletu do kavárny je v tom, že vršek mé pěny nezdobí žádná kytička, srdíčko nebo jiný latte art. Ale třeba časem doženu i to.

Odkud flat white pochází?

Je jisté, že tenhle čím dál oblíbenější kávový nápoj pochází od protinožců – z Austrálie a Nového Zélandu, nárokují si ho ale obě země, mezi nimiž právě kvůli původu flat white panuje mírná rivalita, naštěstí ale v přátelském duchu.

Australané přisuzují původ populární kávy kavárně Moors Espresso Bar v Sydney. Zdejší zákazníci se už přepili cappuccina a přáli si naservírovat něco silnějšího s menším poměrem kávy a mléka. Majitel kavárny Alan Preston proto v roce 1985 vytvořil nápoj, v jehož základě je espresso doppio, a nazval ho flat white – tehdejší pěnovou čepici tak nahradil „rovný bílý“.

Nový Zéland má ale taky svůj příběh, který se odehrává v hlavním městě a „Mekce kávové kultury“ – ve Wellingtonu. Flat white zde prý vznikl úplnou náhodou, když se barista Fraser McInnes snažil připravit cappuccino z nízkotučného mléka, které mu nešlo napěnit. Tenhle svůj nezdar přijal s humorem a nazval jej, překvapivě, „flat white“.

Jak si flat white připravit doma?

Příprava flat white je jednoduchá. Základem všeho je kvalitní espresso, které máte rádi. Já používám Tchibo Barista, protože mám ráda intenzivní a jemně hořkou chuť. Druhá věc, kterou budete potřebovat, je  kávovar vybavený tryskou na mléčnou pěnu. Pokud ho doma nemáte, nezoufejte, můžete ji poměrně snadno vyrobit i spirálkovým nebo elektrickým napěňovačem. Všechny tipy na šlehání mléka už jsme probrali v jednom ze starších článků. Před šleháním jenom mléko nezapomeňte ohřát zhruba na 60 stupňů. V ručním napěňovači se mléko ohřeje během šlehání, takže máte o několik starostí méně.

Na přípravu kávy potřebujete:

  • Dvojité espresso (60 ml)
  • 100–120 ml plnotučného mléka
  • sklenici o objemu cca 160–180 ml

Postup:

Rozbalit

Sbalit

  1. Umelte si kávu na dvě espressa. Najemno – ideální je konzistence polohrubé mouky.
  2. Pokud máte kávovar, nasypte namletou kávu do páky a uhlaďte do roviny.
  3. Připravte dvojité espresso. Nasaďte páku a nechte kávu připravovat do skleničky.
  4. A teď si připravte mléčnou složku – teplé plnotučné mléko s mikropěnou. Práci si můžete ulehčit zmiňovaným elektrickým napěňovačem mléka, který veškerou práci udělá za vás a docílíte s ním stejně sametové pěny jako od baristy. Pokud ale váš kávovar disponuje tryskou a vy ji chcete zkrotit, pak se vám hodí následující body.
  5. Vezměte si k ruce nerezovou konvičku se 150 ml mléka.
  6. Nejdřív trysku profoukněte naprázdno a následně hubičku ponořte asi centimetr pod hladinu mléka, konvičku držte nakloněnou, pusťte páru a nechte mléko našlehat.
  7. Když konvička začne pálit, je to znamení, že máte skoro hotovo – vypněte páru, sklepněte v pěnu a zakružte konvičkou dokola, aby pěna získala krémovou konzistenci.
  8. Nalijte napěněné mléko do hrnečku nebo skleničky s dvojitým espressem a vychutnejte si perfektní domácí flat white.

Jestli to zvládnu doma já, tak vy určitě taky! Mně vytvoření tohoto kávového zázraku udělá radost vždycky, když odvedu ráno děti do školky a započnu tím tak „svůj“ den.

Pro přípravu dokonalého flat white doporučuji zrnkovu kávu Tchibo Barista Espresso. Vyznačuje se jemnými tóny hořké čokolády s oříškovým akcentem a její zrnka pražíme metodou tradičního pomalého bubnového pražení, což jim dodává dostatek času na rozvinutí dokonalého aroma a chuti. Navíc má káva certifikaci Fairtrade, takže si můžete být jistí, že káva byla vypěstovaná s respektem k naši planetě i samotným farmářům. – Silvia Rusčáková, Brand Manager Tchibo

Jaký je rozdíl mezi caffè latte, cappuccinem a populárním flat white

Flat white, cappuccino a caffè latte jsou tři různé druhy kávových nápojů s typickou mléčnou mikropěnou, které se liší poměrem mezi kávou a mlékem, stejně jako texturou a množstvím mléčné pěny na vrchu.

Caffè latte: 

Caffè latte je ideální pro všechny, kteří preferují slabší kávu s větším množstvím mléka. Servíruje se v šálku o objemu 280–330 ml, má více mléčné mikropěny a objem espressa – tedy kávové složky – činí 30 mililitrů.

Cappuccino: 

Cappuccino patří mezi nejoblíbenější kávové nápoje pocházející z Itálie. K jeho podávání je ideální šálek o objemu 150–180 ml a skládá se z 30 ml espressa, našlehaného teplého mléka o maximální teplotě 65 °C a z jemné mikropěny, která by měla být vysoká aspoň 1 cm a perfektně zarovnaná k okraji hrnku. Žádné bubliny ani čepice z pěny.

Flat white: 

Pokud máte raději silnější kávu s mlékem, než jsou předchozí varianty, ale černé doppio je už moc silné, pak máte vítěze. Flat white se připravuje nejčastěji ve skleničce s objemem 150–180 ml, 60 ml kávy se dolévá teplým našlehaným mlékem, které tvoří na vrchu maximálně 1 cm vysokou mikropěnu.

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Kávoví pomocníci pro váš ideální šálek kávy

Užijte si s námi Festival kávy a vyberte si vše, co ke svému oblíbenému šálku potřebujete. Od zrnek až po kávovar.

Zjistit víc
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články