Už ani nevím, od kdy tomu tak je, ale zdá se mi, že trend oblíbenosti jednorožců u holčiček asi nikdy nezmizí. Já mám doma malého raubíře, takže u nás se oslavy točí většinou spíš kolem dinosaurů, aut nebo třeba superhrdinů, ale jakmile se jde na oslavu ke známým, kteří mají doma holčičky, jednorožčí téma je vždy sázkou na jistotu.
Na internetu je spousta návodů na to, jak takový jednorožčí dort připravit, ale většina z nich je poměrně složitá. Dala jsem proto dohromady takový postup, který včetně zdobení zvládne podle mě i méně zkušená cukrářka. Navíc nezabere až tak moc času, jako kdybyste dort například potahovali marcipánem nebo fondánem. Tak jdeme na to!
Recept na korpus – první krok přípravy dortu
Pokud máte nějaký svůj oblíbený korpus, určitě si připravte ten svůj. Tady máte ale návod na recept na můj oblíbený čokoládový korpus.
Tento korpus mám tak moc ráda, že jsme ho dokonce pekli i na moji svatbu. Je to vlastně asi můj nejoblíbenější recept. Korpusy si klidně můžete připravit 1–2 dny dopředu, budou i tak krásně vláčné a navíc si tím ušetříte čas v den, kdy budete dort dokončovat.
Ingredience:
- 270 g hladké mouky
- 60 g kvalitního kakaa
- 8 g prášku do pečiva
- 11 g jedlé sody
- 75 g másla
- 2 vejce
- 350 g krupicového cukru
- 220 ml mléka
- 150 ml silné kávy (vychladlé) / pro děti můžete použít ale i bezkofeinovou kávu
Postup:
- Připravte si dvě dortové formy o průměru cca 18 cm. Formy zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (dno i boky).
- Troubu rozehřejte na 170 stupňů. Mouku spolu s kakaem, práškem do pečiva a jedlou sodou prosejte do mísy.
- Máslo rozpusťte a nechte v pokojové teplotě zchladnout. Vejce dejte do mísy a pomocí robota nebo ručního mixéru je vyšlehejte do pěny.
- Postupně do nich po lžíci přidávejte cukr, dokud vám nevznikne světlý a nadýchaný krém.
- Do krému postupně přidávejte sypkou směs, máslo, mléko a kávu. Vše šlehejte na pomalý stupeň, dokud nebudete mít hladké těsto.
- Hotové těsto rozlijte do obou forem a pečte 30–35 minut.
- Upečené korpusy nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Poté je prořízněte napůl. Vzniknou tedy 4 kusy korpusů.
Recept na vnitřní krém – ten, kterým proložíme vrstvy
Jako vnitřní krém nejraději používám kombinaci mascarpone, tvarohu a šlehačky. Krém je velmi lahodný a hodí se krásně k čokoládovému korpusu. U tohoto dortu budeme později připravovat ještě druhý krém, který je vhodnější na zdobení.
Ingredience:
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- několik kapek vanilkového extraktu
Postup:
- Do mísy si dejte mascarpone a tvaroh a chvíli šlehejte.
- Poté přidejte smetanu ke šlehání, moučkový cukr a vanilkový extrakt.
- Mixér zapněte na střední stupeň a šlehejte, dokud vám krém nezhoustne.
Aby se krém nesrazil
Při přípravě krému dbejte na to, aby suroviny měly podobnou teplotu – já je vyndám z lednice třeba 30 minut před tím, než je začnu šlehat. Pomáhá to předejít sražení krému.
Promazávání korpusů
Stejně jako jste si možná nějaký ten den předem upekli korpusy, můžete i dopředu připravit právě krém na promazávání a rovnou korpusy promazat, aby byly v době podávání ještě vláčnější.
- Korpusy si rozložte na pracovní desku. Počítejte s tím, že část, která byla ve formě při pečení na dně, bude teď sloužit jako vrchí část dortu.
- Každý korpus bohatě namažte marmeládou a potřete vrstvou krému.
- Sestavte si dort a dejte ho vychladit do lednice.
Můžete použít zdobicí sáček
Pokud si chcete ulehčit nanášení krému, stačí si ho nandat do zdobicího sáčku a ustřihnout špičku. Nanášení je pak mnohem jednodušší a rovnoměrnější.
Recept na krém na potření dortu zvenčí a jeho zdobení
Jak jsem předesílala, máme tady druhý krém. Ten je na zatření dortu zvenku a zdobení vhodnější, než ten z mascarpone, protože mnohem lépe drží tvar a dobře se s ním pracuje i se zdobicím sáčkem.
Ingredience:
- 170 g bílků
- 280 g cukru krupice
- 500 g másla
- několik kapek vanilkového extraktu
- gelové barvy na dort (růžová, fialová, mentolová)
Postup:
- Máslo vyndejte z lednice a nakrájejte na kostky.
- Připravte si vodní lázeň. Do velkého hrnce dejte cca 2–3 cm vody a nahoru usaďte nerezovou mísu.
- Připravte si kuchyňský teploměr. Do mísy dejte bílky a cukr. Začněte zahřívat vodní lázeň a při tom směs míchejte metličkou.
- Trvá to celkem dlouho, než bílková směs dosáhne teploty 71 stupňů. V tu chvíli vypněte sporák a bílky přendejte do robota. Začněte šlehat (případně je můžete šlehat pomocí ručního mixéru).
- Bílky šlehejte do té doby, než vám zchladnou na teplotu pod 40 stupňů.
- V tuto chvíli začněte přidávat postupně máslo. Krém šlehejte ještě asi 5 minut.
Zdobení pomocí krému
Část připraveného krému použijte v jeho původní barvě na potření dortu, část obarvěte a použijte na další zdobení.
Hotový krém si rozdělte na dvě poloviny. S první neobarvenu polovinou krému potřete boky dortu i jeho vrchní část. Ideální je na to použít otočný stojan a stěrku.
Druhou polovinu krému si rozdělte na tři díly a obarvěte gelovými barvami (na tento dort jsem použila růžovou, fialovou a mentolovou). Připravíte si zdobicí sáčky, do kterých dáte kovové zdobičky a každý sáček naplňte jinou barvou. Poté už na dortu vytvářeje zdobení podle fotografií.
Tři tipy k barevnému krému
- Přírodní barvy: Pokud se chcete vyhnout gelovým barvám, můžete zkusit obarvit krém pomocí přírodních barviv, jako je například modrá spirulina a podobně.
- Barvěte jen trošku: Gelové barvy jsou hodně koncentrované, proto použijte opravdu maličké množství. Pastelové barvy většinou vypadají mnohem lépe než ty výrazné. Záleží ale na vašem vkusu.
- Můžete to udělat duhové: Když lžící dáte do zdobicího sáčku více různých barev krémů, vznikne vám krásně žíhané duhové zdobení.
Detaily, které vytvoří z dortu jednorožce
Pomocí krému vytvoříte zdobení, které bude připomínat hřívu. Neobejdete se ale ještě bez několika detailů, které jsou pro jednorožce nezbytné.
Jednorožčí roh
Jednorožčí roh můžete připravit dvojím způsobem. Můžete si pořídit fondán nebo marcipán a vyválet ho na dva válečky, které potom zamotáte a můžete je nastříkat třeba jedlým zlatým sprejem (nebo potřít zlatým práškem rozmíchaným v kapce vodky). Druhou a jednodušší variantou je v cukrárně koupit kornoutek, který potřete rozpuštěnou čokoládou a ještě za tepla posypete cukrovými kuličkami. Tento kornout poté umístěte doprostřed dortu.
Jednorožčí uši
Co by to bylo za jednorožce, kdyby mu chyběly uši! Ty vytvoříte jednoduše pomocí fondánu nebo marcipánu, který si na pečicím papíře vyválíte a vykrojíte pomocí nože. Na každé ucho si vykrojíte jedno větší ucho a jedno menší. To menší nastříkejte zlatým sprejem a nechte zaschnout. Poté už stačí jen párátko nebo kus špejle. Na velké ucho položíte špejli, aby vám zasahovala zhruba do ⅔ ucha a poté ji překryjete malým uchem a přitlačíte. Pak už jen stačí zapíchnout uši ze stran ke kornoutu / rohu.
Jednorožčí oči
Oči pro jednorožce můžete také vytvořit dvěma způsoby. Můžete si pořídit fondán nebo marcipán, který pomocí černé gelové barvy obarvíte na černo (pokud se chcete barvě vyhnout, obarvěte hmotu na tmavě hnědou tak, že vmícháte holandské kakao – odstín ale nebude až tak tmavý) a poté z něj jen vytvarujete podlouhlý váleček. Nebo si oko můžete vytvořit pomocí rozpuštěné čokolády. Stačí vzít čokoládu, rozpustit si ji, dát ji do zdobicího sáčku a na pečicí papír vytvořit oči, které pak necháte jen zaschnout. Nakonec oči přiložte na dort, měly by samy držet na krému. Pokud ne, stačí je zespodu zlehka potřít krémem.
Ozdoby si můžete připravit předem
Ozdoby z fondánu je dobré připravit si nějaký ten den dopředu (třeba 3 dny před oslavou) a nechat je odležet při pokojové teplotě. Fondán lehce vytvrdne a bude pak na dortu lépe držet tvar. Doporučuji přidávat ozdoby až těsně před servírováním.
A teď už stačí jen dort předat oslavenci a sledovat tu neskutečnou radost :-)
Přečtěte si také:
Vše na vaření a pečení
Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.