Právě čtete

Nejjednodušší jahodový džem, který zvládne opravdu každý

70166  
Sdílet: 

Nejjednodušší jahodový džem, který zvládne opravdu každý

Babičky a maminky si s marmeládami a džemy většinou umí poradit levou zadní. Spousta mých známých se ale jejich přípravy trošku bojí. Proto jim ráda dávám svůj jednoduchý návod, jak se do toho doma pustit a během chvilky vykouzlit úžasnou dobrotu.

2. 6. 2023 2 min. čtení Martina Chomátová
Nejjednodušší jahodový džem, který zvládne opravdu každý

Jestli k létu něco neodmyslitelně patří, tak to jsou podle mě jahody. Jakmile nastane jejich sezona, peču bublaniny, koláče a dorty nebo vařím kynuté knedlíky s jahodovým žahourem. Vůně jahod je opojná a nikdy se neomrzí.

Jahody schované na zimu

I proto vždycky myslím na období, kdy ty dobré voňavé jahody nejsou a dělám marmeládu nebo džem. Na čerstvém chlebu s máslem je to božská záležitost, ale používám je i do koláčů, buchet nebo na snídani do jogurtu či kaše.

A i když se na první pohled může zdát, že marmeládu musíte dělat z velkého množství ovoce a dá vám to spoustu práce, není to pravda. Jahodová marmeláda je rychlá, snadná a klidně ji můžete udělat, i když máte jen malou vaničku jahod. A pokud nejste fanoušci sladkých marmelád, jde udělat i bez cukru.

Jak sladím marmeládu?

Sladit můžete medem, sirupem nebo také vůbec, záleží jen na chuti. Jahody samy o sobě jsou hodně sladké, tak můžete vyzkoušet, co vám bude chutnat nejvíc.

Marmeláda, nebo džem?

U nás doma jsme vždycky marmeládou nazývali hladkou, hustou dobrotu bez kousků, pod džemem se naopak skrývala stejná lahůdka, ale v tekutější podobě a s kousky ovoce. V obchodech se ale dnes pod marmeládou prodávají hlavně produkty z citrusů, zatímco pod džemy spadají ty z ostatních druhů ovoce, nehledě na konzistenci.

Recept na snadnou jahodovou marmeládu

Když přijde řeč na marmeládu, většinou se moji známí dělí na dva tábory. V prvním jsou zkušené kuchařky a kuchtíci, co se v kuchyni ničeho nebojí a zvládnou marmeládu udělat snad z čehokoli. A v tom druhém slýchám obavy z toho, že to musí být složité, a často se do přípravy marmelády raději ani nepouští. Já ale vždy říkám, že to zvládne opravdu každý!

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 200 g cukru
  • půl lžičky kyseliny citronové

Postup:

  1. Jahody omyjte, odstraňte stopky a zasypte cukrem. Nechte chvilku odležet a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud chcete mít v marmeládě nějaké kousky, pár jahod odložte stranou a nakrájejte je na menší kousky.
  2. Rozmixované jahody dejte do hrnce se širším dnem a pomalu přiveďte k varu. Na mírném plameni za občasného míchání vařte do požadované konzistence a sbírejte pěnu, která se na povrchu bude vytvářet.
  3. Ideální konzistenci nejlépe ověříte tak, že na čistý talíř dáte trochu marmelády, která po zchladnutí z talíře nestéká, ale hezky se krabatí a „drží“.
  4. Jakmile jste s konzistencí spokojeni, přidejte nadrobno nakrájené jahody a dle chuti kyselinu citronovou (já dávám na toto množství tak půl kávové lžičky) a povařte ještě cca 5 minut.
  5. Ještě horkou směs nalejte do sklenic.

Jak ozvláštnit marmeládu?

Marmeládu můžete podle chuti či nálady vylepšovat meduňkou, mátou, rebarborou nebo čímkoli dalším, co vás napadne.

Jak zavařit marmeládu?

Horkou marmeládu opatrně nalévejte do čistých, suchých a teplých sklenic. Teplota sklenic by měla být podobná plněné směsi.

Pokud používáte klasické sklenice, stačí je po naplnění a uzavření otočit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Já používám sklenice Weck, protože jsou praktické a krásné na pohled, můžu pak tedy marmeládu nebo cokoli jiného dát i jako dárek. Zavařují se tak, že po naplnění dáte na okraj těsnící gumičku, víčko a zajistíte kovovými sponkami. Vložíte je do hrnce plného vody (musí být úplně ponořené) a vaříte při 80 °C 15–20 minut.

Obyčejná zavařovačka jako dárek


Když zrovna používám klasické sklenice a chci někoho marmeládou obdarovat, většinou jednotlivé kusy ještě dozdobím. Nejraději to dělám tak, že ustřihnu kus hezké látky a jutovým provázkem nebo stužkou jím překryju a převážu víčko.Na provázek pak můžet připevnit ještě kousek tvrdého papíru se vzkazem nebo popisem marmelády.

Jahodová marmeláda bez cukru

Někdy mám chuť udělat marmeládu méně sladkou. Potom používám místo cukru například trošku medu. Takhle při vaření postupuji:

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • špetka soli
  • 2 lžičky medu
  • 3 g agaru

Postup:

  1. Jahody omyjte, odstraňte stopky a rozmixujte. Stejně jako u prvního receptu, pokud chcete mít v marmeládě nějaké kousky, pár jahod odložte stranou a nakrájejte je nadrobno.
  2. Rozmixované jahody dejte do hrnce se širším dnem, přidejte špetku soli a pomalu přiveďte k varu. Sůl zvýrazní přirozenou sladkost jahod. Na mírném plameni za občasného míchání nechte odpařit většinu vody (trvá to cca 20 minut) a sbírejte pěnu, která se na povrchu bude vytvářet.
  3. Na závěr přidejte jahody nakrájené na malé kousky a povařte ještě zhruba 5 minut, aby trochu změkly. Pokud budete doslazovat, řiďte se vlastní intuicí. Já dávám dvě lžičky medu, ale můžete použít méně či více, nebo sladit sirupem. Myslete jen na to, že sladidlem ovlivníte výslednou chuť marmelády, takže se nebojte experimentovat, jaká kombinace vám vyhovuje nejvíce.
  4. Když máte hotovo, přidejte prášek agar, který pomůže směs zahustit a dosáhnout tak požadované marmeládové konzistence. Plňte do sklenic a zavařujte stejně jako u předchozího receptu.

Tak co, pustíte se letos taky do domácího džemu? A které ovoce si na chladnější období schováváte do voňavých skleniček nejraději?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články