Právě čtete

10 nápadů na dekorace ze světelných řetězů

106428  
Sdílet: 

10 nápadů na dekorace ze světelných řetězů

Přiznám se k něčemu, co se moc nenosí: nemám a nekupuju vánoční stromeček. Místo toho mi stačí chvojka do vázy a pár větviček k tomu. Co ale absolutně miluju a vytahuju už teď, když přišly nekonečné večery, jsou světýlka. Světelné řetězy jsou podle mě ta nejhezčí dekorace na zimu. A dá se s nimi kouzlit!

6. 11. 2019 2 min. čtení Marie Háková
10 nápadů na dekorace ze světelných řetězů

Světelný řetěz je něco jako štěňátko: stačí, že prostě JE, a každý hned dělá: „Jééé, no to je roztomilé!“ Takže v zásadě už když řetěz rozvěsíte nebo položíte, celá místnost bude najednou tak nějak hezčí.

Je to stejné jako se svíčkami, jenom nemusíte myslet na to, abyste je zhasli (hodně řetězů má časovač na vypnutí), a taky vám „nesežerou“ kyslík jako svíčky. :-) Čím to je, že vám světýlka okamžitě zlepší náladu, už jsem zkoumala s bytovými architektkami.

A kromě toho můžete ze světelných řetězů vytvářet jednoduché dekorace, ve vánočním duchu nebo prostě jenom na prozáření zimního šera.

„Lampa“ ze světýlek ve váze

Na „lampě“ není nic složitého. Můžete použít vázu, mísu, sklenici se širokým hrdlem… Já jsem využila vázu ze starší kolekce Tchibo.

Nenápadný stromeček

Nijak zvlášť mě Vánoce neberou, ale malé vánoční dekorace umí vytvořit kouzelnou atmosféru, takže proč ne! :-) Platí pravidlo: čím menší základ zdobíte, tím drobnější světýlka mu budou slušet.

Adventní kalendář

A když už jsme u těch Vánoc… Rozsvícený adventní kalendář prozáří i sebesychravější ráno. Napadlo by vás schovat do něj místo dobrot aktivity?

Větvičky se světýlky

Vždycky se mi moc líbily holé stromy ověšené světýlky jako součást adventních dekorací u nás ve městě. A zmenšená kopie vypadá moc hezky i v interiéru.

Je lepší pořídit si k tomu maličká světýlka na tenkém drátku (jako jsou tato).

PS: Větvičky nelámu přímo ze stromů, ale sbírám na procházce. Trvá to sice déle, ale nemusím se kvůli tomu cítit provinile :-) Občas se dají sehnat i v květinářství.

Prozářené stolování

Drobná světýlka na tvárném drátku můžete využít skoro kdekoli. Osobně je mám radši než zbobit stůl svíčkami – o LED řetěz se totiž ještě nikdy nikdo nespálil. :-)

Svítící sloup

Vypadá to kouzelně, že? A ve skutečnosti to jsou libovolná světýlka smotaná v nádobě od mixéru, překrytá papírem. :-) Pokud máte menší řetěz, bude vám stačit PETka s uříznutým vrškem, já si musela najít větší nádobu.

Ornament jsem vyřezala do obyčejného listu papíru skalpelem (pořídíte jako „tužkový skalpel“ a je mnohem přesnější než lámací nůž) a překryla dalšími dvěma listy papíru. A to celé přilepila izolepou kolem nádoby se světýlky. Tadá.

Ozdoba na věnec

Světelné řetězy na pevném drátku jsou perfektní základ pro další dekorace – jak je umotáte, tak drží.

A kam ho pak dáte, to už je na vás. :-)

Svítící nástěnka

Můžete vzít jakýkoli řetěz a doplnit ho o kolíčky a/nebo malé zimní či vánoční dekorace podle sebe. Nebo si vybrat řetěz, který už kolíčky má, jako je tento. :-)

Pojďte dál, Vánoce

A nakonec, ozdobné světelné řetězy, které jsou dekorativní samy o sobě, stačí prostě jenom rozvěsit, kdekoli se vám líbí.

Dobře drží na širších zárubních dveří. Kdyby náhodou ne, pomůžou dvě věci: nejdřív zárubně dobře umyjte a případně odmastěte (osvědčil se mi tekutý čisticí prostředek na sanitu nebo domácí octový roztok na úklid). A pak světýlka přilepte páskou ve stejné barvě. Obyčejná izolepa je málo, stříbřenka nebo gafa zase nejsou ani trochu nenápadné, ale elektrikářskou pásku seženete v různých barvách a drží dostatečně.

Tak vítejte, dlouhé večery – však já si vás prozářím. ;-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články